Všichni se zbláznili do zero-waste a z plastu se stalo sprosté slovo? Přitom stačí jen pár malých změn, abyste i vy žili úsporněji – s ohledem na přírodu a na vlastní peněženku. Na následující nápady potřebujete minimum úsilí a peněz a zvládnete je hned… přestože máte do bezobalového obchodu daleko (nebo tam odmítáte vstoupit).

1) Perte houbičky na nádobí.

Na obalu se sice dočtete, že máte houbičku na nádobí vyhodit, my ale nesouhlasíme. Je totiž komplet vyrobená z odolného plastu, a tak vám poslouží opakovaně mnoho měsíců či let. Proč ji vyhazovat, když se dá vyprat stejně jako ručníky na šedesát a používat stále dokola? Tip Rybízáka: Houbička skvěle pochytá chlupy z vašich domácích mazlíčků.

2) Vybírejte skleněné obaly.

Sklo je bezvadný materiál, který snese lecjakou teplotu i podmínky. V Česku se dá navíc recyklovat do posledního střípku, což u plastu bohužel neplatí.

3) Na špínu použijte sodu nebo ocet.

Soda fantasticky vyčistí zašlý hrníček nebo zašpiněnou vanu, výborně také pohlcuje pachy v lednici. Ocet zase zbaví dlaždičky mastnoty, odstraní vodní kámen, ničí připálené skvrny nebo sundá etikety ze skla. Vyzkoušejte si to, až vám dojde přípravek na čištění… a další ani nemusíte kupovat. Tip Rybízáka: Vana přestala neotékat? Nasypte do odtoku půl hrníčku sody, zalijte půl litrem octa. Dejte pozor, kombinace sody a octa se nesmí dostat na kůži nebo do očí! Směs nechte probublat a působit 10 minut, pak odtok zalijte dvěma litry horké vody. Tadááá!

4) Berte si vlastní obal na jídlo.

Oběd si vezmete s sebou a pak ho spořádáte rovnou z bílé krabičky? Tento zlozvyk vás stojí skoro 1500 Kč ročně (za předpokladu, že dáte pětkrát týdně za box 5 Kč a za igelitku korunu). Polystyren se u nás nijak nerecykluje, což je ten největší průšvih. Proto si raději noste vlastní krabičku a nedejte se odbýt argumenty ohledně hygieny – zákon totiž nezakazuje restauracím a bistrům jídlo do obalů zákazníka (viz Stanovisko Státního zdravotního ústavu). A pokud máte v práci pravidelný rozvoz jídla, domluvte s nimi vratné obaly. Tip Rybízáka: Po ČR se rozšiřují firmy jako Salátovník, které obědy rozvážejí ve vratných sklenicích. Za nás palec nahoru!

5) Prostě si ten pytlík neberte…

Mikrotenové sáčky mají životnost 15 minut, přitom stačí používat jen jeden a točit pořád dokola… a nebo ho nepoužívat prostě vůbec! Jídlo rovnou naházejte do košíku a samolepicí štítky vyskládejte na košík. Pokladní vám bude vděčná, vyzkoušeno!

6) Prozkoumejte kosmetiku bez obalu.

Totálně nás nadchly tuhé šampony, které se prodávají bez plastu! Pění jako blázen a obejdou se bez silikonů. Vlasy pak lehce drhnou a nejsou tak umaštěné jako po běžných tekutých šamponech. Jeden “šamponový puk” vydrží cca půl roku, když si hlavu myjete obden. Tip Rybízáka: Tuháč oceníte na cestách – nevylije se do kufru a povolí vám ho v příručním zavazadle.

7) Preferujte vratné obaly.

Když to jde s lahvemi od piva, proč by to nešlo i jinde? Vratné obaly u nás mají obrovskou tradici a řada podniků v tom pokračuje. Například obaly od kosmetiky můžete vrátit značce Navia (dělají fantastické šlehané krémy!) nebo Feelo. “V ČR není moc míst, kde by se daly hliníkové kelímky jednoduše recyklovat, proto jsme navrhli, že je mohou zákaznice nosit zpět k nám a my si s nimi poradíme. Nosí nám je na trhy,” pochvaluje si majitelka Feelo Ivča v našem rozhovoru.

https://www.instagram.com/p/BrAXfy9FXKu/

9) Staré oblečení dejte do kuchyně.

Bavlněná stará trička a tílka nevyhazujte! Nastříhejte je na čtverce a používejte stejně jako jednorázové utěrky. Pak je akorát vyperte s ručníky a používejte do aleluja. Tip Rybízáka: Látkové čtverce nahradí i klasické látkové kapesníky, které slaví návrat! To pochopí každý, kdo si někdy prosmrkal papírový kapesník…

10) Používejte všechno znova.

Máte chuť na Colu nebo víno v PETce? Když pak plastovou lahev použijete znovu alespoň čtyřikrát, budete stejně efektivní jako celý slavný recyklační průmysl (vlastně ještě lepší). Navíc nepotřebujete kupovat drahé obaly na uskladnění potravin.
Tipy Rybízáka:
– Praktické piksly od pochoutek Mixit doporučujeme na uskladnění mouky, vloček, rýže nebo luštěnin.
– Do lahvičky od přírodních štáv Adélka zašroubujte domácí smoothie. Tahle ovocná sváča v aktovce neshnije!
– Uzavíratelný sáček, který zbyl od mrazem sušeného ovoce, se hodí na svačinu. Ořechy a čokoládu nebudete lovit na dně tašky.

11) Dát přednost papíru? Ne vždy

Papírové nebo bavlněné obaly nejsou zas taková výhra. Když je použijete jen jednou a vyhodíte, tak jsou pro přírodu vlastně ještě škodlivější než výroba plastového pytlíku. Celá ekologická bublina tedy nevězí v plastu, ale právě v jednorázových obalech. Nenechte si proto nabulíkovat, že s igelitkou v ruce ignorujete životní prostředí. Pokud používáte jednu pořád dokola (a po půl roce ji hodíte do žlutého kontejneru), jste víc eko než hipster s novou látkovou taškou.