3 +1 jednoduchý recept na domácí brambůrky
Nedá se jim odolat. Jakmile se objeví na stole, snad každý z nás po nich automaticky sáhne. Také jste na brambůrcích závislí a nemůžete si pomoct? Tak to by se vám mohl hodit recept na domácí brambůrky. Výsledek bude lahodnější a zdravější než z obchodu – přece jen nejsou plné konzervačních látek, které byste našli v sáčkových chipsech.
Jaké brambory jsou na domácí brambůrky nejlepší?
Čerstvé, pevné a nenaklíčené hnědé brambory jsou na výrobu brambůrků nejlepší. Když je po nakrájení namočíte do ledové vody, odstraníte tak velké množství škrobu, takže brambůrky budou křupavější. Nezapomeňte je před smažením důkladně osušit.
Jak na co nejkřupavější brambůrky?
Odstraňte z nich přebytečný olej tím, že je po smažení položíte na čisté papírové utěrky. Poté uložte chipsy do vzduchotěsné nádoby, abyste zabránili vystavení vlhkosti.
Jak nakrájím brambory, aby byly domácí chipsy jednotnější?
Chcete-li, aby byl jeden lupínek jako druhý, použijte multifunkční kráječ/kráječ na zeleninu místo škrabky na brambory. Ušetří vám spoustu času a všechny lupínky budou stejně tenké.
Recept na brambůrky s česnekem (pečeno na pánvi)
Na slanou brambůrkovou klasiku budete potřebovat:
- 7 neloupaných středních brambor (cca 900 gramů)
- 2 litry ledové vody
- 5 lžic soli
- 2 lžičky mletého česneku
- 1-1/2 lžičky celerové soli
- 1-1/2 lžičky pepře
- olej na smažení
Postup:
- Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte brambory na velmi tenké plátky.
- Lupínky přendejte do velké mísy spolu s ledovou vodou a solí. Nechte namočené po dobu 30 minut.
- Brambory sceďte a usušte je rozložením na papírové ubrousky.
- V malé misce smíchejte česnekový prášek, celerovou sůl a pepř. Ponechte zatím stranou.
- V litinové nebo jiné těžké pánvi zahřejte olej na cca 190 °C. Oleje by mělo být tolik, aby v něm byly bramborové lupínky zcela ponořené.
- Brambory opékejte po dávkách dozlatova 3–4 minuty za častého míchání.
- Poté chipsy opět sceďte rozložením na papírové utěrky. Pak je hned posypte kořenící směsí, kterou jste si v kroku 4 dali stranou.
- Skladuje ve vzduchotěsné nádobě.
Recept na brambůrky (pečeno v troubě)
Na křupavé štěstí budete potřebovat:
- brambory
- olivový olej
- lžičku soli
- libovolné koření (třeba chilli)
Postup:
- Na plátky nakrájené brambory dejte do mísy a zakápněte lžící olivového oleje. Možná se vám to bude zdát málo, ale s olejem to nepřehánějte. Brambůrky by se mohly připálit.
- Bramborové lupínky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Plátky by se neměly překrývat.
- Lupínky rovnoměrně posypejte solí nebo jakýmkoliv oblíbeným kořením.
- Pečte v horní polovině trouby při 215 °C zhruba 15 až 20 minut. V tomto čase by měly chytit zlatavou barvu.
- Jestli nikam nespěcháte, troubu vypněte a nechte chipsy ještě 15-30 minut odpočívat v troubě. Brambůrky díky tomu budou křupavější – ještě trochu se vysuší, ale nepřipálí.
Tip: Čím tenčí plátky, tím křupavější brambůrky, ale také se snadněji připálí. Dejte tedy pozor na to, aby chipsy nebyly až moc tenké.
Recept na domácí sýrové brambůrky
Sýrové brambůrky? Největší nebe v hubě! Připravte si je doma s čedarem a už nikdy nebudete chtít jiné. Na porci pro 4 budete potřebovat:
- 6 velkých brambor
- 2 lžíce oleje
- 4 šálky (400 g) sýrových krekrů (čedar)
- 2 lžíce soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Mezitím brambory nakrájejte na 3mm plátky.
- Krekry vložte do na zip uzavíratelného sáčku a rozdrťte je (třeba válečkem) na prášek, nebo je rozmixujte v mixéru.
- Ve velké míse smíchejte bramborové lupínky s olejem, solí a sýrovým práškem.
- Lupínky rozložte na vymazaný plech a pečte 30-35 minut.
K těmto receptům se skvěle hodí vinné dipy:
Bonusový recept: Domácí řepové chipsy
Nejen z brambor jde upéct domácí chipsy, ale to už jistě víte. Pokud milujete řepu, vyzkoušejte třeba tento recept na chipsy z řepy. Budete na něj potřebovat:
- řepu (jakýkoliv typ, klidně mix)
- olivový olej
- celerovou nebo mořskou sůl
Postup:
- Předehřejte troubu na 150 °C a vyložte plechy pečícím papírem.
- Řepu dobře vydrhněte kartáčkem na zeleninu a odřízněte vršky. Slupku není třeba loupat.
- Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, a ty pak v míse zakápněte olejem a posypte solí. Dobře promíchejte.
- Přichází tajný mezikrok: Řepové chipsy nechte v míse uležet zhruba 15-20 minut, nebo dokud řepa nepustí šťávu. Díky tomu si chipsy zachovají tvar i barvu.
- Znovu promíchejte a poté slijte tekutinu.
- Plátky položte v jedné vrstvě na připravené plechy a pečte 45-60 minut.
- Že jsou řepové chipsy hotové poznáte podle toho, že působí na pohled křupavě. Nesmí ale zhnědnout. Klidně po 45 minutách pár kousků ochutnejte.
- Poté je vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.