Milujete víno a milujete drinky? V tom případě následující míchané koktejly z vína už znáte. Nebo ne? Takový friesling či sangrie jsou naprosto famózní a rozhodně si je rádi připravíte nejen v létě.

Sangrie slushie: letní míchačka k bazénu

Sangria Slushie je ovocný a ledově osvěžující míchačka, která se od tradiční sangrie liší v tom, že se připravuje z mraženého červeného vína. V receptu nesmí chybět brandy a kousky ovoce. Červené víno můžete nahradit klidně i tím ovocným, například Rybízákem, Borůvčákem nebo Višňákem –⁠ ten je na sangrii slushie mimochodem nejlepší!

Ingredience na sangrii slushie:

  • 1 láhev červeného vína
  • 80 ml brandy
  • 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 2 polévkové lžíce medu
  • trojúhelníčky pomeranče na ozdobu
  • limetková kolečka na ozdobu

Postup:

  1. Víno nalijte do prázdných forem na led a zmrazte přes noc.
  2. Kostky poté můžete buď rozdrtit na ledovou tříšť nebo nechat, jak jsou.
  3. Smíchejte kostky ledu z červeného vína s brandy, pomerančovým džusem a medem a rozmixujte do hladka.
  4. Nalijte do sklenic a ozdobte měsíčky pomeranče a limetky.

Sangria: letní klasika z červeného vína

Sangria je míchaný nápoj, který pochází pravděpodobně ze Španělska či Portugalska. Sangre je španělsky „krev“, což odkazuje na barvu tradiční Sangrie, která se vyrábí ze suchého červeného vína. Ve hře je ale také bílá sangrie z bílého vína (tzv. sangria blanca)

Pokud vínům z hroznů neholdujete, můžete na recept použít víno ovocné, třeba Beziňák nebo Višňák.

V každé správné sangrii nesmí chybět štědrá dávka čerstvého ovoce. „Tradiční“ recept zahrnuje lesní ovoce, ale na sangrii je nejlepší to, že můžete použít prakticky kterékoli ovoce, klidně i granátové jablko, meloun, broskev, ananas mango nebo citrusy.

Největší efekt dělá sangrie podávaná v litrovém džbánku. Nezapomeňte servírovat s dlouhou lžící, ať si můžete do sklenky nabrat ovoce.

Ingredience na základní sangrii:

  • 0,7 l červeného vína)
  • 4 cl brandy
  • nakrájené ovoce
  • sladidlo (cukr, med, ovocný sirup nebo pomerančový džus)
  • led
  • v případě potřeby sodovku pro snížení obsahu alkoholu

Postup:

  1. Do džbánku nalijte víno s brandy a sladidlem. Promíchejte.
  2. Pak už jen přidáte led a ovoce a máte hotovo.
  3. Chcete-li snížit obsah alkoholu, zřeďte sangrii ještě sodovkou.

Nikita: inspirace z Madeiry

Tahle exotika vás chytne za srdce. Byť je kombinace ingrediencí velmi netradiční, výsledek je překvapivě fakt dobrý.

Ingredience na drink Nikita (pro 2):

  • 250 ml suchého bílého vína (ideálně portugalské)
  • 250 ml piva (méně hořké)
  • 3 polévkové lžíce vanilkové zmrzliny
  • 2 plátky ananasu (nejlépe čerstvého) + ananas na ozdobení
  • 100 ml ananasového džusu (volitelné)

Postup:

  1. V mixéru promixujte plátky čerstvého oloupaného ananasu, přidejte bílé víno, zmrzlinu a znovu krátce promixujte.
  2. Nakonec přidejte pivo, které už nemixujte, jen nalijte a zamíchejte.
  3. Koktejl nalijte do velkých sklenic a ozdobte plátky ananasu pro exotický efekt.
  4. Je-li na vás koktejl moc hořký, přidejte ananasový džus.

A nebo vyzkoušejte tuhle verzi s bílým rumem!




Frosé: růžová letní láska

Ledová tříšť už dávno není jen pro děti. Alkoholická ledová tříšť neboli frosé je na přípravu jednoduchý míchaný nápoj ze zmrazeného růžového vína a jahod. Dochucuje se medem, citronem a klidně i vermutem nebo vodkou. Hotové frosé vydrží v mrazáku až týden, takže ho nemusíte „ztrestat“ za jeden večer.

Na frosé byste měli použít kvalitní růžové víno, které má výraznou růžovou barvu. Jen takové víno bude mít i po zmražení výraznou chuť a nebude chutnat mdle. Místo růžového vína můžete použít třeba naši Růžovku, ale i Levandulák.

Ingredience:

  • 750 ml vydatného, výrazného růžového vína (jako je Pinot Noir nebo Merlot rosé)
  • ½ šálku cukru
  • 230 gr jahod, loupaných, na čtvrtky
  • 75 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 šálku vodky pro správný říz (nemusíte použít)

Postup:

  1. Rosé nalijte do nádoby (doporučené rozměry: 33 × 22 cm) a tu dejte na 6 hodin do mrazáku. Alternativou nádoby jsou na zip uzavíratelné sáčky.
  2. Zhruba hodinu před vytažením vína z mrazáku se pusťte do přípravy jahodového sirupu.
  3. Ve středním hrnci přiveďte k varu cukr s ½ šálkem vody. Vařte za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí (cca 3 minuty). Přidejte jahody, stáhněte z ohně a nechte 30 minut uležet. Přeceďte přes jemné síto do misky (jahody nestlačujte), přikryjte a nechte vychladnout asi 30 minut.
  4. Vyškrábejte zmražené víno z nádoby do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, cca 100 ml jahodového sirupu a 1 šálek drceného ledu a mixujte dohladka. Chcete-li, aby sangria měla říz, přidejte vodku.
  5. Nádobu mixéru uložte do mrazničky a zmrazte na konzistenci mléčného koktejlu. Nemělo by to trvat déle než 35 minut.
  6. Poté znovu mixujte do kašovité konzistence (podobně jako je frozen margarita).
  7. A pak už jen nalijte do sklenic. Na zdraví!

Friesling: frosé pro „chudé“

Friesling je něco jako punč. Tento drink z vína obsahuje ryzlink a vznikl trochu z recese kvůli všudypřítomnému frosé. Zatímco na něj byste měli použít opravdu kvalitní a drahé rosé, aby víno nebylo po zmrazení mdlé, na friesling vám stačí cenově dostupnější ryzlink. Ten si i po zmrazení uchová většinu ze své chuti.

Ingredience na ostružinový friesling:

  • 750 ml ryzlinku
  • ostružinový likér (množství dle libosti)
  • 75 ml čerstvé citronové šťávy

Postup:

  1. Ryzlink zmrazte přes noc v sáčcích se zipovým uzavíráním. Pokud se bojíte, že víno vyteče, dejte sáčky ještě do nějaké nádoby.
  2. Další den vyndejte víno z mrazáku a nechte roztát na kašovitou strukturu.
  3. Přidejte ostružinový likér a citronovou šťávu a míchejte, dokud se ingredience dobře nepromísí.