Slíbili jsme vám je, tady jsou – recepty z rakytníku, které podle nás stojí za vyzkoušení. Pokud nevíte, co s rakytníkem, zkuste rakytníkový sirup do limči, rakytníkový likér na zahřátí nebo domácí rakytníkový olej na dochucování pokrmů. Do čeho se pustíte?

Recept na domácí rakytníkový olej

S rakytníkovým olejem to rozjedete v kuchyni i v koupelně. Rakytníkový olej se konzumuje nejčastěji za studena, kápněte ho do salátu nebo si smlsněte na 2 lžičkách denně a hřejte se pocitem, že do sebe dostáváte mnoho cenných minerálů a vitamínů, které podporují funkci srdce a cév. Také na kůži funguje rakytníkový olej blahodárně. Příznivě působí na kožní problémy, je vhodný i pro dětskou pokožku a urychluje hojení drobných kožních poranění a jizev.

Ingredience na rakytníkový olej:

  • 200 g sušených bobulí rakytníku nebo 500 g čerstvého
  • 1 l panenského olivového oleje
  • 4 týdny trpělivosti

Postup:

  1. Bobulky rakytníku rozdrťte ve hmoždíři (nebo je rozmixujte).
  2. Drť smíchejte s olivovým olejem a nalijte do uzavíratelných lahví.
  3. Nechte 1 měsíc odležet. Pokud jste ale použili čerstvý rakytník, stačí jen 5 dnů.
  4. Lahve denně protřepávejte.
  5. Jakmile uběhne potřebná doba macerace, olej přeceďte přes jemné plátýnko.

Recept na rakytníkový likér

Vypálí bacily a zažene chmury, zůstane jen hřejivý pocit a příjemná chuť rakytníku na jazyku. Rakytníkový likér je nevšední pochoutka, která potřebuje svůj čas, a není ho zrovna málo, ale výsledek vás nadchne. Likér nemusíte popíjet jen tak, přelijte jím třeba palačinky a nebo ho použijte do dezertu.

Ingredience na rakytníkový likér:

  • 500 g bobulí rakytníku
  • 500 ml vodky
  • 500 g cukru

Postup:

  1. Bobule umyjte, rozmixujte a naložte do vodky.
  2. Rakytník nechte zrát 8 dní v uzavřené lahvi při pokojové teplotě.
  3. Po 8 dnech si připravte cukerný sirup smícháním cukru a trošky vody. Směs svařte do sirupové konzistence a nechte vychladnout.
  4. Následně přeceďte rakytník přes plátýnko a přimíchejte k němu vychladlý cukerný sirup.
  5. Likér nalijte do čistých sklenic, ideálně vyvařených, zazátkujte a nechte na tmavém místě 3 měsíce uzrát.

Recept na rakytníkový sirup

Na podzim vyrobený rakytníkový sirup vám udělá službu po celý rok. Kromě toho, že máte po ruce celoroční zásobu vitamínů, máte k ruce i skvělé sladidlo do čaje, přeliv na palačinky a dezerty a nebo ingredienci pro přípravu osvěžující a zdravé limonády.

Ingredience na rakytníkový sirup:

  • 3 l bobulí rakytníku
  • 2 l vlažné vody
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1 kg cukru krystal

Postup:

  1. Rakytník rozmačkejte, zalijte vlažnou vodou, přidejte kyselinu citrónovou a nechte 24 hodin odstát.
  2. Poté směs přeceďte a oslaďte krystalickým cukrem.
  3. Sirup ohřejte v hrnci, na velmi nízkou teplotu, aby se rozpustil.
  4. Ještě teplý sirup nalijte do lahví a řádně uzavřete.

Recept na rakytníkovo-šípkové víno

Rakytník a víno? Proč by ne! Trochu se picnete, osladíte si život a dostanete do sebe nějaký ten vitamín. To zní jako plán! K vínu doporučujeme zeleninové saláty, těstoviny, zvěřinu a tvarohové dezerty. Domácí víno poté skladujte v chladu a temnu. Po otevření doporučujeme vypít do týdne neboli 100ml sklenku denně.

Ingredience na rakytníkovo-šípkové víno:

  • hrst rakytníkových bobulí
  • hrst šípků bez jadérek a chloupků
  • 1 l kvalitního bílého vína

Postup:

  1. Připravte si prázdnou láhev od vína a naplňte ji rakytníkem a šípkem.
  2. Láhev poté doplňte do poloviny hrdla bílým vínem.
  3. Láhev dobře uzavřete a nechte 2 týdny na teplém místě louhovat. Denně protřepávejte!
  4. Po 14 dnech víno sceďte a směs šípků a rakytníku vymačkejte do poslední kapky.
  5.  Víno přelijte do nové čisté láhve a dobře uzavřete.

Recept na rakytníkový med

Bylinkový čaj prohřeje zmrzlé tělo, rakytníkový med se postará o správně fungující imunitu. Na tohle kombo nedáme na podzim a v zimě dopustit. V obchodě ale stojí rakytníkový med slušný balík a ne vždy kupujete rakytník jako spíše kostky cukru. A tak je o doma připravený med z rakytníku čím dál větší zájem. Zkuste si ho taky, není to žádná věda. Vlastně jen smícháte všechny suroviny dohromady.

Recept na med z rakytníku je až směšně jednoduchý, ale chutná milionově.

Ingredience na rakytníkový med:

  • 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy
  • 3 dl kvalitního tekutého medu

Postup:

  1. Obě ingredience smíchejte dohromady a vzniklý med nalijte do sklenice.
  2. Sklenice poctivě uzavřete a med skladuje v chladu a temnu.

TIP na závěr: O proslulém rakytníkovém čaji už jste možná slyšeli. Doma ho připravíte během chvíle. Stačí v hrnci uvařit 500 ml vody a 2 polévkové lžíce sušeného rakytníku. Po 5 minutách čaj sceďte (ale nemusíte, záleží, jak moc vám v čaji vadí rozvařené plody) a přidejte listy máty nebo paličku skořice. Bacily vás budou obcházet obloukem!