Home / Recepty / Babiččiny vdolky pro dospělé

Babiččiny vdolky pro dospělé

/

Proč vdolky od babičky chutnají nejlépe na světě? Může za to tajná ingredience – sádlo! Nebojte se ho, ke smažení je fantastické, vdolky pak zůstanou nádherně vláčné.

Naše Kačka upravila recept na zlatavé vdolky od své babičky Jarušky – ovocný přeliv vylepšila naším borůvkovým vínem a rázem vdolky dostaly pořádný šmak a lépe kloužou do krku… Doporučujeme Borůvčák servírovat k vdolkům, mimo jiné příjemně podporuje trávení.

Suroviny pro 4 osoby:

– 210 g polohrubé mouky
– 225 g hladké mouky
– 120 ml mléka
– 70 g cukru krupice
– 30 g másla
– 1 vejce
– 10 g droždí
– 1 lžička citronové kůry
– špetka soli
– olej na smažení (nebo ještě lépe sádlo!)
Na dohotovení:
– 200 g zakysané smetany
– 150 ml Borůvčáku
– 4 lžíce lesních borůvek
– 1 lžíce třtinového cukru
– cukr moučka na posypání

Z vlažného mléka, lžíce cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím si kuchařka nalije decku borůvčáku.

V míse pak smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzešlý kvásek. Vařečkou uhněťte řidší těsto a nechte kynout na teplém místě 30-45 minut.

Mezitím si v kastrůlku přivěďtee k varu borůvkové víno s cukrem a borůvkami. Tekutinu nechte vypařit, trvá to cca 15 minut.

Vykynuté těsto rozdělte lžící na 6 kusů a vytvarujte oválky, tenké cca 1,5 cm.

Ve vysokém hrnci si rozpalte olej a smažte vdolky 4 minuty z každé strany, do zlatohnědé barvy.

Hotové vdolky (ještě teplé) potřete borůvkami a zakysanou smetanou.