Home / Recepty / Bez cukru! Maková linecká srdíčka s džemem

Bez cukru! Maková linecká srdíčka s džemem

/

Linecké cukroví bez cukru? Jde to! Nebojte, nezbláznili jsme se, přesvědčily nás totiž pasterizované džemy.
Slazené jsou jablečným koncentrátem, takže neobsahuje žádná umělá sladidla, ani hrsti “bílého jedu”.

Muchovník plodí sladké bobule připomínající borůvky. My z jeho džemu připravili tak trochu lepší linecké cukroví – do těsta jsme přidali mák jako zdroj vápníku.
Zbytek si odmítáme vyčítat. Trochu té mouky a másla si přece jen dopřejeme, vždyť jsou Vánoce!

Suroviny na 4 porce

– 250 g hladké mouky
– 150 g másla
– 115 g cukru moučka
– 100 g mletých mandlí
– 100 g mletého máku
– 1 vejce
– 200 g pasterizovaného džemu bez cukru (my použili muchovníkový)

V míse smíchejte všechny sypké suroviny.

Do směsi pak postupně přidávejte tuhé máslo, které do ní zapracujte, nejlépe ručně.

Nakonec přidejte vejce a opět zapracujte. Vznikne vám hladké a vláčné těsto.

Hotové těsto zabalte do fólie a dejte přes noc do lednice odpočívat.

Troubu předehřejte na 175 stupňů.

Pracovní polochu poprašte hladkou moukou a těsto vyválejte na tloušťku cca 2 mm.

Vykrajujte srdíčka – polovinu z nich vykrojte menší srdíčko uprostřed, jako u klasického lineckého cukroví.

Plech vyložete pečicím papírem a maková srdíčka na něj opatrně přeneste.

Srdíčka pečte přibližně 10 minut, do jejich zlato-hnědé barvy. Hotové cukroví nechte vychladnout.

Vychladlá srdíčka spojujte džemem jako klasické linecké cukroví. Pak nechte odležet alespoň přes noc v lednici.