Také jste se setkali s radou, že sklenka červeného vína denně má blahý účinek na lidské zdraví? A stejně tak jste jistě slyšeli, že pravidelná konzumace alkoholu je v různých ohledech škodlivá a hrozí nebezpečná závislost. Tato debata je potom mezi ženami v době těhotenství ještě o poznání přiostřenější. Pojďme si tedy projít fakta a nahlédnout, proč v otázce pití vína v těhotenství platí „co lékař, to názor.“

 

Červené víno pro zdraví

Červené víno má nesporné blahodárné účinky na lidský organismus. Bavíme se samozřejmě o kvalitním nápoji a ne o „krabicáku v akci“. Poctivě vyrobené červené víno prospívá celému kardiovaskulárnímu systému. Obsahuje železo a řadu nezbytných vitaminů. Spolu s lahodnou chutí červených hroznů konzumujete také antioxidanty, které odbourávají stres a důležitou funkci hrají i v prevenci proti rakovině.

Co stojí na druhé straně pomyslných vah je samozřejmě alkohol. Pravidelné pití většího množství se může vymknout kontrole a vést k závislosti, tedy alkoholismu. Dále dochází k zatížení jater, které musí alkohol odbourávat. V kombinaci s nezdravým jídlem alkohol napomáhá ukládání tuku, takže je i nenápadným šotkem při snaze hubnout. V těhotenství může konzumace většího množství dokonce poškodit plod.

Právě alkohol je tedy tím strašákem, kvůli kterému je otázka pití vína v těhotenství tak ožehavá.

 

pití vína v těhotenství

Pit víno v těhotenství? Je lepší se mu vyhnout, ale jsou období, kdy je aspoň jedna sklenička povolena.

V prvním trimestru raději bez alkoholu

Vajíčku trvá přibližně 13 dní, než se uhnízdí, takže pokud si žena v nevědomosti dopřála ještě v začátku těhotenství bujarý alkoholový večírek, není na místě panikařit. Vajíčko si v té době ještě žilo vlastním životem a sklenky (či dokonce lahvinky) vína k němu zřejmě nedoputovaly.

Přesto je prvních 12 týdnů těhotenství těmi nejrizikovějšími, a proto je dobré užít si výhody konzumace vína bez alkoholu. Malinové víno bez přidaného cukru chutná báječně a nalité ve vinné sklence působí jako plnohodnotné placebo, pokud je žádoucí udržet čerstvé těhotenství v tajnosti. Maliny kromě četných vitamínů obsahují také vápník a železo, jejichž dostatek je pro zdravý vývoj plodu zásadní. Co jste možná nevěděli je to, že právě maliny dokážou pomoci při ranních nevolnostech, což je výhoda nad všechny výhody.

Dopřejte si v druhém trimestru

Druhý trimestr už je lékaři považován za bezpečnější. Základy nejdůležitějších orgánů dítěte jsou vyvinuty, a i maminky se začínají cítit o poznání lépe. Pokud si tedy chtějí dopřát skleničku červeného vína během těhotenství, teď je ten správný čas. Ani v tomto období se ale rozhodně nedoporučuje dostat se až do stavu opilosti. Lékaři spíše vyzdvihují schopnost vína uvolnit mysl a blahodárné účinky popsané výše. Na posílení imunity díky velkému podílu antioxidantů a přímo bombastickému obsahu vitaminu C pomáhá i ovocné borůvkové víno.

Pohoda ve třetím trimestru

Třetí semestr je, co se týče občasné konzumace skleničky vína, nejbezpečnější. Čím blíže k termínu porodu, tím je ale třeba dbát zvýšené opatrnosti. Babské rady totiž doporučují sklenku červeného vína právě k jeho vyvolání.

 

Těhotenství má být tím nejkrásnějším obdobím v životě ženy, ale ty, které ho absolvovaly, vědí, že všechny dny nejsou jen zalité sluncem. Pokud vám sklenička vína jednou za čas dopomůže k větší pohodě, asi není o čem debatovat. Důležité je udržet na uzdě míru alkoholu a nesklouznout do pravidelné konzumace. V těhotenství totiž doporučení na jednu sklenku každý den určitě neplatí.