Vegani, cukrovkáři, dietáři i mlsalové, takhle vypadá pořádná sladká neřest! Bez výčitek ji můžete slupnout, i když hubnete do plavek – stačí použít marmeládu bez cukru a umělých sladidel. Ty dnešní už chutí od těch s cukrem neorzeznáte. Chia pudink s jahodami vás nabudí jako snídaně nebo sytá svačina. Lahodná kombinace jahod a rebarbory vás překvapí svou sladkostí a nasytí tak, abyste až do oběda nehladověli.

Proč jíst chia semínka?

Chia se řadí mezi superpotraviny a je k tomu hned několik dobrých důvodů. Chia jsou semínka plodiny šalvěje hispánské a jsou bohaté na mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Dokonce patří k nejvýznamnějším zdrojům omega-3 nenasycených mastných kyselin. Přesto chia semínka nehltejte po kilech. Doporučená konzumace je maximálně 2 polévkové lžíce chia semínek denně (což je asi tak 28 gramů).

Účinky chia semínek:

  • snižují krevní tlak a snižují riziko srdečních onemocnění
  • zvyšují sportovní výkonnost stejně, jako iontové nápoje
  • vysoký obsah vlákniny navozuje pocit sytosti
  • podporují správnou funkci střev
  • podporují funkce mozku a těla
  • chrání organismus před dehydratací, protože na sebe vážou vodu
  • obsahují 5× více vápníku než mléko

Tak a teď už konečně recept na chia pudink, pro který jste si sem přišli! Z receptu připravíte porci pro 2 osoby.

Ingredience na chia pudink:

  • 250 ml rostlinného mléka (kokosové, madlové…)
  • 1/4 hrnku chia semínek
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na ovocný základ:

  • 200 g jahod
  • 100 ml rebarborového džemu
  • 1 plátek želatiny
  • 2 lístky bazalky

Do receptu na náš chia pudink používáme rebarborový džem. Můžete ale zvolit jakýkoliv, který máte rádi.

Postup na chia pudink

  1. Večer smíchejte mléko se sirupem, vanilkovým extraktem a přidejte chia semínka. Vše promíchejte a dejte do lednice.
  2. Po půl hodince ještě jednou vše promíchejte, aby v pudinku nebyly hrudky, a nechte přes noc nabobtnat.
  3. Druhý den nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě 10 minut.
  4. Mezitím si nakrájejte jahody a dejte je povařit. Stačí 5 minut, přidejte želatinu a lístky bazalky.
  5. Vše důkladně rozmíchejte, nakonec do směsi vmíchejte ovocný džem bez cukru a dejte také vychladit přes noc do lednice.
  6. Ráno si rozdělte do skleniček chia pudink, navrstvěte jahody, ozdobte lístky bazalky a můžete servírovat!

Tip Rybízáka: Co dalšího připravit z chia semínek nebo džemu bez cukru? Chutnat vám bude tropická snídaně s kokosem nebo linecké cukroví bez cukru.