Co se zbytky popcornu? 9 tipů, co s nimi, aby nemusely do koše
Zůstala vám po filmovém večeru miska popcornu a je vám líto vysypat její obsah do koše? Tak to jednoduše nedělejte. Popcorn má velký potenciál nejen v misce před televizí. Ze zbytků popcornu totiž připravíte další dobroty k snídani nebo třeba ke svačině. Příprava je jednoduchá, hravá a výsledek vás donutí mlaskat tak hlasitě, až vás uslyší i sousedi.
1. Strouhanka z popcornu
Obyčejný neochucený popcorn v kuchyni s přehledem nahradí mouku. Zbytky popcornu namelte na hrubý prášek a ten následně použijte na obalení kuřecích řízků nebo sýrů- budete mile překvapeni. Domácí popcorn bez příchuti navíc není kalorickou bombou, naopak je bohatý na vlákninu a mononenasycené a polynenasycené tuky. Aspoň budete mít při konzumaci smažených pokrmů menší výčitky.
2. Domácí granola a granolové tyčinky
Zajímáte se o zdravé stravování a vyhledáváte si zdravé recepty? Pak granolu a cereální tyčinky už určitě dávno znáte. Věděli jste ale, že do domácí granoly a tyčinek můžete přidat popcorn? No vážně! 100 gramů popcornu totiž obsahuje 13 gramů vlákniny (alespoň podle Amerického ministerstva zemědělství) a právě vláknina vás příjemně zasytí, navíc reguluje hlad a také hladinu cukru v krvi. Svačinka s popcornem už najednou nezní tak bizarně, což?
3. Popcorn v dezertech
Může to znít šíleně, ale popcorn patří klidně i do dezertů. Karamelový a čokoládový popcorn přidejte třeba do čokoládového dortu nebo tvarohového koláče. Kombinace křupání popcornu a krémové sladkosti vám vyčaruje nebe v hubě.
Mletý popcorn zas můžete bez váhání přimíchat do sušenkového základu na dort nebo cheesecake. Logicky se nabízí přidání popcornu do těsta na sušenky, parfaitu či pudinku pro dodání jedinečné textury. A jako jedlá dekorace na dort nebo dezert nemá popcorn konkurenci.
Mňam, mňam, tenhle popcorn je tak boží, že nezbude!
4. Zeleninový salát s překvapivou ingrediencí
Možná se na vás budou kolegové v práci zvláštně koukat, ale nenechte se odradit. Zatímco oni budou po jídle z firemní kantýny přibírat, vy můžete mít figuru jako lusk. Jak už jsme zmínili výše, doma připravený popcorn je bohatý na vlákninu a skvěle zasytí. Přidáním popcornu do zeleninového salátu tedy nic nezkazíte, ba naopak. Salát bude vydatnější a rychleji vás zasytí i v menším množství. A jako bonus ušetříte za použité ingredience.
5. Dejte zbytkům druhou šanci
Nepřejedli jste se včerejšího popcornu a máte na něj chuť ještě dnes? Vezměte zbytky, rozprostřete je na plechu a zahřejte v troubě na pět minut při 120 °C. Popcorn bude opět lahodný a křupavý – platí hlavně pro ten slaný.
6. Popcornové kuličky 1
Překáží vám ve spíži zbytky, které nemáte jak využít? Zbavte se jich, aniž byste měli výčitky, že plýtváte jídlem. Popadněte zbytky popcornu, oříšky, něco lepkavého (např. strouhaná čokoláda, arašídové máslo, karamel či marshmallows) a třeba i sušené ovoce, preclíky nebo cereálie do mléka. To vše smíchejte dohromady a vytvarujte z toho kuličky. Tadá! Takovou lahodu jste na začátku nečekali, co? Jestli vše nesníte hned na posezení, nezapomeňte kuličky umístit do lednice nebo mrazáku, aby se neroztekly.
Tip: Naplňte směsí formičky, dejte na chvíli do lednice a poté je z formiček vyndejte a hned zkonzumujte.
7. Popcornové kuličky 2
Jen 4 ingredience a tolik slasti! Pokud se vám doma neválí zbytky, ale jednoduše milujete netradiční mlsání, zkuste tento recept, na který potřebujete:
- 1/4 šálku nesoleného másla
- 1 balení miniaturních marshmallows (cca 300 g)
- 1/4 šálku světle hnědého cukru
- 3 litry sladkého nebo neochuceného popcornu
- 1 šálek sušených brusinek
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo.
- Až bude rozpuštěné, přelijte ho do nového hrnce a přidejte marshmallows a hnědý cukr.
- Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Pak stáhněte z plotny.
- Pak už přidejte jen popcorn (nemusí být namletý, ale pomůže to při následném tvarování) a brusinky.
- Ze směsi vytvarujte středně velké kuličky.
- Kuličky položte na plech s pečicím papírem, aby se trochu vysušily.
- Dobrou chuť!
8. Sýrové krekry z popcornu
Recept na sýrové domácí krekry zvládne každý. Do mixéru dejte hrnek popcornu s hrnkem parmazánu, rozmixujte a poté do směsi přidejte ještě půl hrnku parmezánu a nějaké koření (doporučujeme mletý česnek nebo kopr). Mixujte tak dlouho, dokud se vše krásně nespojí.
Na plech rozprostřete pečicí papír, naberte dvě polévkové lžíce směsi a vytvarujte z ní kulatou, placatou sušenku. Takto postupujte, dokud máte z čeho tvořit. V troubě pečte na 180 °C, dokud parmezán nechytne zlatohnědou barvu (cca 3-5 minut). Plech vyjměte z trouby a nechte krekry vychladnout a ztuhnout.
9. Zmrzka s popcornem
Zní to jako pochoutka snů vymyšlená dětmi, ale zamilují si určitě i dospělí. Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud uděláte domácí zmrzlinu. Na recept budete potřebovat:
- 2 šálky husté smetany
- 2 šálky plnotučného mléka (každý šálek bude použit v jiné fázi)
- 6 šálků popcornu na másle
- 6 žloutků
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postupujte podle videa níže: