Jahody, čokoláda a k tomu víno? Naprostý luxus! Připravte si z nich božský cheesecake a vsadíme se, že vaši drazí vám budou zobat z ruky. Čokoládový dort akorát připravte den předem, aby se pořádně vychladil a jahody byly správně ovíněné. Z našeho receptu připravíte cheesecake pro osm osob.

Ingredience na korpus:

  • 100 g čokoládových sušenek (Bebe nebo Oreo)
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 20 g cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa

Ingredience na náplň:

  • 300 g smetanového sýra
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády (alespoň 50%)
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Jak na macerované (ovíněné) jahody:

  • 250 g jahod
  • 150 ml ovocného vína, doporučujeme pomerančové víno, nebo třeba meruňkové
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 hvězdičky badyánu

Postup:

  1. Sušenky rozdrťte na prášek, zalijte rozpuštěným máslem, přidejte cukr, kakao a směs pečlivě promíchejte.
  2. Formu na cheesecake o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Do formy vsypte sušenkovou směs, mírně ji udusejte a formu dejte vychladit do lednice.
  4. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout.
  5. Mezitím smetanový sýr prošlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem, solí a kakaem. Přidejte do čokosměsi smetanu, krátce prošlehejte, vmíchejte vejce jedno po druhém a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Vznikne vám jednolitá náplň.
  6. Troubu předehřejte na 150 °C bez horkovzduchu. Sušenkový korpus dejte péct na 5 minut.
  7. Na předpečený korpus nalijte čokoládovou hmotu, uhlaďte a pečte dalších 30 minut. Odolejte pokušení a troubu během pečení neotevírejte.
  8. Teprve po upečení mírně otevřete dvířka a cheesecake tak nechte odpočinout ještě 1 hodinu v troubě a potom v pokojové teplotě.
  9. Jahody si nakrájejte na měsíčky. Všechny suroviny na macerování dejte do misky a promíchejte. Přidejte jahody, zakryjte fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.
  10. Cheesecake nechte zcela zchladnout a dejte ho také do lednice.
  11. Druhý den slijte marinádu z jahod do hrnce a nechte vypařit alkohol na mírném ohni, dokud vám nevznikne hustější sirup.
  12. Hvězdičky badyánu vyjměte ze sirupu a nechte ho zchladnout.
  13. A pak už jdeme do finiše – vychlazený cheesecake poklaďte jahodami. Nakonec vše přelijte vzniklým sirupem z jahod a vína. Dort se bude krásně lesknout.