Čokoládový cheesecake s ovíněnými jahodami
Jahody, čokoláda a k tomu víno? Naprostý luxus! Připravte si z nich božský cheesecake a vsadíme se, že vaši drazí vám budou zobat z ruky. Čokoládový dort akorát připravte den předem, aby se pořádně vychladil a jahody byly správně ovíněné. Z našeho receptu připravíte cheesecake pro osm osob.
Ingredience na korpus:
- 100 g čokoládových sušenek (Bebe nebo Oreo)
- 30 g rozpuštěného másla
- 20 g cukru krupice
- 1 lžíce kakaa
Ingredience na náplň:
- 300 g smetanového sýra
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády (alespoň 50%)
- 2 celá vejce
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Jak na macerované (ovíněné) jahody:
- 250 g jahod
- 150 ml ovocného vína, doporučujeme pomerančové víno, nebo třeba meruňkové
- 50 g třtinového cukru
- 2 hvězdičky badyánu
Postup:
- Sušenky rozdrťte na prášek, zalijte rozpuštěným máslem, přidejte cukr, kakao a směs pečlivě promíchejte.
- Formu na cheesecake o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
- Do formy vsypte sušenkovou směs, mírně ji udusejte a formu dejte vychladit do lednice.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout.
- Mezitím smetanový sýr prošlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem, solí a kakaem. Přidejte do čokosměsi smetanu, krátce prošlehejte, vmíchejte vejce jedno po druhém a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Vznikne vám jednolitá náplň.
- Troubu předehřejte na 150 °C bez horkovzduchu. Sušenkový korpus dejte péct na 5 minut.
- Na předpečený korpus nalijte čokoládovou hmotu, uhlaďte a pečte dalších 30 minut. Odolejte pokušení a troubu během pečení neotevírejte.
- Teprve po upečení mírně otevřete dvířka a cheesecake tak nechte odpočinout ještě 1 hodinu v troubě a potom v pokojové teplotě.
- Jahody si nakrájejte na měsíčky. Všechny suroviny na macerování dejte do misky a promíchejte. Přidejte jahody, zakryjte fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.
- Cheesecake nechte zcela zchladnout a dejte ho také do lednice.
- Druhý den slijte marinádu z jahod do hrnce a nechte vypařit alkohol na mírném ohni, dokud vám nevznikne hustější sirup.
- Hvězdičky badyánu vyjměte ze sirupu a nechte ho zchladnout.
- A pak už jdeme do finiše – vychlazený cheesecake poklaďte jahodami. Nakonec vše přelijte vzniklým sirupem z jahod a vína. Dort se bude krásně lesknout.