Home / Recepty / Čokoládový dortík s vinným přelivem

Čokoládový dortík s vinným přelivem

/

Uvnitř křupavý, vevnitř skoro tekutý. Taková malá bábovička předčí všechny “osvědčené” recepty. A po ochutnání pochopíte, že víno do něj skutečně patří.

Čokoládu volte vždy alespoň 50%. Pokud zvolíte nízkoprocentní, uberte cukr v receptu. Naopak s višněmi nešetřete a nalejte si sklenku vína. Ať vše vám pak půjde lépe.

Suroviny pro 4 osoby:

– 150 ml višňového vína
– 3 celá vejce
– 110 g másla
– 1/3 hrnku hladké mouky
– 4 lžíce cukru krupice
– 4 lžíce višní v nálevu
– cukr moučka dle chuti

Troubu předehřejte na 190 stupňů.
Máslo šlehejte spolu s cukrem, dokud nezvětší svůj objem a nezesvětlá. Trvá to přibližně 5 minut.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. (do většího hrnce nalijte trochu vody, do něj vložte menší kastrůlek s čokoládou). Pak nechte mírně zchladnout.

K máslu postupně zašlehejte všechna vejce, přidejte prosetou mouku se solí a nakonec přimíchejte i zchladlou čokoládu. Vznikne vám řidší čokoládové těsto.

Formičky vymažte máslem a vysypte cukrem krupice. Lžící naplňte formy těstem pouze do poloviny (bábovičky nabobtnají).

Ihned pečte přibližně 10- 15 minut podle velikosti formiček.

Mezitím v kastrůlku vařte višňové víno spolu s višněmi na mírném ohni. Vyredukujte alkohol (tzn. přestane být cítit po alkoholu) a počkejte, až bude mít omáčka konzistenci sirupu.

Dortíky vyklopte na talířek, přelijte redukcí a posypte cukrem moučka.