Home / Recepty / Domácí granola s medem, ořechy a ovocem

Domácí granola s medem, ořechy a ovocem

/

Dopřejte bříšku konečně něco výživného a přitom hříšně dobrého. Domácí pečená granola z ovesných vloček je parádní do jogurtu, mléka nebo jen tak na křoupání. My z ní děláme zdravý dezert s ovocem a kokosovou šlehačkou.

Suroviny na 2 plné zavařovačky:

– 250 g ovesných vloček s klíčky
– 130 g směsi ořechů (kešu, mandle, pekanové, vlašské, lískové…)
– 80 g másla
– 100 g med Černý rybíz
– 20 g třtinověho cukru
– lžička skořice
– špetka soli
– 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Plechy vyložte pečicí papírem.

Rozpusťte na mírném plameni máslo spolu s černorybízovým medem, skořicí a třtinovým cukrem. Míchejte,  dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.

Ořechy překrojte na menší kusy, které se vám budou dobře jíst. Přidejte k nim vločky, sůl, vanilkový extrakt a celou směs přelijte ještě teplou medovou hmotou. Dobře vše promíchejte a vysypte na plech.

Pečte 20-25 minut. Do ještě teplé granoly můžete přidat sušené ovoce, kokos i třeba čokoládu. Granolu pak nechte zchladnout a skladujte v uzavřené dóze.