Rádi testujete recepty z dýně? Pokud už jste přejedení dýňové polévky, zkuste dýňový cheesecake se skořicí! Základ tohoto tvarohového dortu tvoří karamelové sušenky Lotus, jejich chuť podtrhne skořicovo-medový likér. Jedním slovem božské!

Hned na úvod doporučujeme, nechte dýňový cheesecake odležet přes noc v lednici. Sami dobře víme, že vypadá neodolatelně a že je těžké se do něj hned nezakousnout, ale to čekání se rozhodně vyplatí! Dýňové pyré si můžete připravit do zásoby a skladovat v mrazáku.

Suroviny na 12 porcí:

Dýňové pyré:

  • 1 máslová dýně
  • 300 ml vody

Korpus:

  • 200 g sušenek Lotus
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 4 vejce
  • 600 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Gervais, případně Lučina)
  • 250 g tvarohu
  • 350 g dýňového pyré
  • 150 g cukru krupice / medu
  • 1 lžička mletého zázvoru, kardamomu, muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli

Přeliv:

  • 400 gramů zakysané smetany
  • 50 ml skořicového likéru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce dýňových semínek
Milujete recepty z dýně? Pak si dýňový cheesecake nenechte ujít!

Na jeden dýňový cheesecake potřebujete jednu máslovou dýni.

Postup:

  1. Sušenky s cukrem rozmixujte a přelijte rozpuštěným máslem. Pečičí formu vyložte pečicím papírem a nasypte do ní směs. Upěchujte a dejte chladit do lednice.
  2. Dýni vydlabejte a nakrájejte na větší kostky cca 3×3 cm. Vařte spolu s vodou do změknutí.
  3. Uvařenou dýni slijte a rozmixujte na pyré (dá se také propasírovat). Nechte vychladnout a odvažte 350 gramů. Zbytek můžete přidat do bramborové kaše, udělat polévku, nebo nechat zamrazit pro příští pečení.
  4. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Všechny suroviny na náplň, kromě vajec, šlehejte do hladké hmoty. Za stálého šlehání přidávejte po jednom vejce. Náplň nalijte do formy a pečte ve vodní lázni 60 minut. Cheesecake bude vypadat tekutě, ale při chladnutí ztuhne.
  5. Troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte dort 2 hodiny chladnout. Poté ho dejte chladit do lednice na minimálně 6 hodin, ideálně přes noc.
  6. Po 6hodinové pauze začněte znova. Dejte želatinu do misky s vodou a nechte minimálně 10 minut bobtnat. Skořicový likér zahřejte a přidejte do ní vymačkanou želatinu. Smetanu smíchejte se lžící medu a přidejte do ní částečně vychladlý likér.
  7. Smetanu rovnoměrně rozetřete na cheesecake, posypte dýňovými semínky a skořicí. Cheesecake dejte (už opravdu naposledy) ztuhnout na 60 minut do lednice. Vychlazený cheesecake opatrně vyjměte z formy a konečně nastal čas porcovat!
Dýňový cheesecake ozdobte dýňovými semínky a mletou skořicí, aby vypadal ještě lahodněji.

Dýňový cheesecake posypte pro efekt dýňovými semínky a mletou skořicí.