Dýňový cheesecake se skořicí
Rádi testujete recepty z dýně? Pokud už jste přejedení dýňové polévky, zkuste dýňový cheesecake se skořicí! Základ tohoto tvarohového dortu tvoří karamelové sušenky Lotus, jejich chuť podtrhne skořicovo-medový likér. Jedním slovem božské!
Hned na úvod doporučujeme, nechte dýňový cheesecake odležet přes noc v lednici. Sami dobře víme, že vypadá neodolatelně a že je těžké se do něj hned nezakousnout, ale to čekání se rozhodně vyplatí! Dýňové pyré si můžete připravit do zásoby a skladovat v mrazáku.
Suroviny na 12 porcí:
Dýňové pyré:
- 1 máslová dýně
- 300 ml vody
Korpus:
- 200 g sušenek Lotus
- 50 g cukru krupice
- 80 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 4 vejce
- 600 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Gervais, případně Lučina)
- 250 g tvarohu
- 350 g dýňového pyré
- 150 g cukru krupice / medu
- 1 lžička mletého zázvoru, kardamomu, muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
Přeliv:
- 400 gramů zakysané smetany
- 50 ml skořicového likéru
- 1 plátek želatiny
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce dýňových semínek

Na jeden dýňový cheesecake potřebujete jednu máslovou dýni.
Postup:
- Sušenky s cukrem rozmixujte a přelijte rozpuštěným máslem. Pečičí formu vyložte pečicím papírem a nasypte do ní směs. Upěchujte a dejte chladit do lednice.
- Dýni vydlabejte a nakrájejte na větší kostky cca 3×3 cm. Vařte spolu s vodou do změknutí.
- Uvařenou dýni slijte a rozmixujte na pyré (dá se také propasírovat). Nechte vychladnout a odvažte 350 gramů. Zbytek můžete přidat do bramborové kaše, udělat polévku, nebo nechat zamrazit pro příští pečení.
- Troubu předehřejte na 150 stupňů. Všechny suroviny na náplň, kromě vajec, šlehejte do hladké hmoty. Za stálého šlehání přidávejte po jednom vejce. Náplň nalijte do formy a pečte ve vodní lázni 60 minut. Cheesecake bude vypadat tekutě, ale při chladnutí ztuhne.
- Troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte dort 2 hodiny chladnout. Poté ho dejte chladit do lednice na minimálně 6 hodin, ideálně přes noc.
- Po 6hodinové pauze začněte znova. Dejte želatinu do misky s vodou a nechte minimálně 10 minut bobtnat. Skořicový likér zahřejte a přidejte do ní vymačkanou želatinu. Smetanu smíchejte se lžící medu a přidejte do ní částečně vychladlý likér.
- Smetanu rovnoměrně rozetřete na cheesecake, posypte dýňovými semínky a skořicí. Cheesecake dejte (už opravdu naposledy) ztuhnout na 60 minut do lednice. Vychlazený cheesecake opatrně vyjměte z formy a konečně nastal čas porcovat!

Dýňový cheesecake posypte pro efekt dýňovými semínky a mletou skořicí.