Home / Recepty / Fakt čokoládové tartaletky

Fakt čokoládové tartaletky

/

K dobrému vínu se musí človět propít… a s dobrou čokoládou je zrovna tak. Čokoládové dezerty vyniknou právě tehdy, když je upečete z pořádné čokolády.
Fakt čokoláda obsahuje kousky kakaových bobů a je opravdu gurmánským zážitkem, i když ji jen tak křupete samotnou.
Doporučujeme proto ukořištit dvě balení, aby vůbec zbylo na dezert. 🙂

Upečené tartaletky stojí za tu přípravu – naprosto profesionální dezert, na který budou mlsouni pět ódy. Dezert jsme vyladili tak, aby nebyl přeslazený. Jestli ale milujete pravou chuť čokolády, klidně ještě uberte na cukru.

Suroviny na 4 tartaletky

(vychází na formičky o průměru 9 cm)

Těsto
– 180 gramů hladké mouky
– 70 gramů cukru moučka
– 70 gramů másla
– 20 gramů holandského kakaa
– 1 vejce
Náplň
– 200 gramů fakt čokolády
– 180 gramů smetany ke šlehání
– 90 g másla
Finiš
– 150 gramů mascarpone
– 50 g fakt čokolády
– na dozdobení granátové jablko či jedlé zlato

Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a ručně vypracujte tuhé těsto. Dejte ho přes noc vychladit do lednice.

Druhý den předehřejte troubu na 170 stupňů.  Těsto nechte chvíli povolit na pokojové teplotě.

Vyválejte ho na tloušťku cca 2 mm a vykrajujte pořadovené průměry koleček.

Do formiček dejte vždy těsto, přitiskněte ho ke stranám a spodek propíchněte vidličkou (aby se nenafouklo během pečení).

Pečte 15 minut do mírného zhnědnutí.

Mezitím připravíte náplň. Ohřejte smetanu a přisypte do ní nalámanou čokoládu spolu s povoleným máslem.

Vše vyšlehejte v hladký krém a dejte stranou, tou dobou budou hotové košíčky.

Naplňte je po okraj krémem, posypte granátovým jablkem a dejte na 20 minut do lednice.

Čokoládu na dozdobení roztopte ve vodní lázni a nechte zchladnout.

V míse prošlehejte mascarpone a přidejte zchladlou čokoládu. Vše stále šlehejte, než vznikne hladký krém.

Krém nandejte do cukrářského sáčku – na ztuhlé tartaletky nastříkejte čokoládový krém, posypte případně jedlým zlatem.

Dejte opět aspoň na hodinu do lednice. Pak už se do nich můžete s chutí pustit! Hotové vydrží až 3 dny v lednici.