Kombucha se zničehonic objevila snad na každém druhém menu v kavárně. Možná se o ní více mluví i mezi vašimi kamarády. A nejvíc pravděpodobné je, že už jste jí sami propadli. Ještě ne? Tak si přečtěte, jaké má kombucha účinky, ať se můžete nadchnout spolu s námi. Na závěr poradíme, jak si ji sami vyrobíte.

Kombucha a kombuchová kultura

Kombucha nebo také kombuča  je lehce perlivý fermentovaný nápoj. Základem je oslazený černý nebo zelený čaj, na jehož fermentaci se používá kombuchová kultura zvaná SCOBY (symbiotic culture of bacterias and yeast). Kultuře se pro její rosolovitý vzhled mylně říká houba. Je to však symbiotická kolonie octových bakterií a kvasinek.

A jak vzniká kombucha v praxi? Kombucha vzniká tak, že se kultura živí čajovým nálevem, cukrem a kyslíkem, které přemění na zdraví prospěšné kyseliny a vitamíny. Fermentace trvá zpravidla týden.

Hotová kombucha obsahuje organické kyseliny, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, alkohol (cca 1 % obj.) a oxid uhličitý. V čajovém nápoji se samozřejmě uchovávají také látky z původního čajového nálevu včetně kofeinu. Výsledná chuť závisí na řadě faktorů od použitého čaje po délku fermentace. Zpravidla je sladkokyselá.

Účinky kombuchy:

Kombucha se často využívá v celostní medicíně. Ačkoliv je bezesporu zdraví prospěšná, nikdy ji neberte jako všelék, ale spíše jako doplněk pro zdraví. Nikdy kombučou nenahrazujte léčbu doporučenou lékařem. A teď k účinkům kombuchy:

  • podporuje obranyschopnost organismu
  • napomáhá při snižování hladiny cholesterolu
  • podporuje látkovou výměnu
  • podporuje správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému
  • podporuje tvorbu červených krvinek a vstřebávání železa
  • podporuje střevní mikroflóru
  • napomáhá při kožních onemocněních, cukrovce, zánětech, nemocech kloubů, migréně či žaludečních potížích
  • pomáhá detoxikovat organismus

Nežádoucí účinky užívání kombuchy jsou minimální. Na začátku se mohou objevit nepříjemnosti jako nevolnost, pálení žáhy nebo střevní problémy, které ale brzy odezní. Stačí, když jí budete nejdříve popíjet méně a nebo ji budete pít během konzumace jídla.

Kombuchová kultura SCOBY se někdy mylně označuje za houbu. Ve skutečnosti je to kolonie bakterií a kvasinek.

Kde se vzala kombuča a jaká je její historie

Historie kombuči údajně začala zhruba před dvěma tisíci lety. Nápoj s čajovou houbou si tehdy připravovali například Japonci a Číňané. Samozřejmě každý národ má své pověsti a mýty o tom, jak tento zázračný nápoj vznikl. Logické vysvětlení ale existuje jen jedno.

Pravděpodobně se tak stalo, když se v horách objevily tůně plné medu. Med stékal z úlů horských včel na hladinu, kde pozoruhodná kultura rostla. Dává to smysl. Vždyť vodu s cukrem (které kombucha potřebuje pro přežití) pospolu v přírodě jen tak nenajdete.

Ačkoliv se na kombuchu na chvíli zapomnělo, dnes jí svět opět věnuje plnou pozornost. A to hlavně díky zvýšenému zájmu o alternativní medicínu a zdravý životní styl.

Jak vyrobit kombuchu doma

9 tipů pro přípravu té nejlepší kombuchy

  1. Sáhněte po kvalitním sypaném čaji, nikdy sáčkovém. Pro začátečníky je vhodný například černý cejlonský čaj a oolong či bylinkové odvary.
  2. Kombuchovou kulturu seženete na výměnných fórech a facebookových skupinách. Kultura na kombuchu z obchodu se nedoporučuje, protože houby bývají většinou polomrtvé.
  3. Kombuchovou kulturu lze vypěstovat i z vlastní hotové kombuchy.
  4. Kombucha nesmí přijít do styku s kovovými předměty! Vždy používejte nerezové pomůcky.
  5. Nikdy nepoužívejte bezkofeinový čaj. Tein je jednou z látek, které kombucha potřebuje.
  6. Na tvaru sklenice nezáleží, ale často se doporučuje zavařovací sklenice od okurek.
  7. Čím kratší doba fermentace, tím vyšší obsah cukru bude. Naopak čím delší bude fermentace, tím bude čajový nápoj perlivější a “octovatější”.
  8. Chuť kombuchy můžete v průběhu fermentace testovat, dokud nebudete maximálně spokojeni. Postačí nerez nebo bambusové brčko.
  9. Do hotové kombuchy doporučujeme po slití přidat kousky ovoce, například bobulové plody, ananas nebo zázvor. Čajový nápoj se bude živit z ovocného cukru, takže po otevření bude příjemně perliví a bude mít nádherné aroma.

Recept na kombuchu – ingredience:

  • 2 litry vody – ideálně filtrované
  • 150 gramů cukru (řepný nebo třtinový)
  • 8 gramů čaje

Recept na kombuchu – postup:

  1. Uvařte vodu a přidejte do ní 150 gramů cukru, zamíchejte, přidejte sypaný čaj a cca 10 minut louhujte.
  2. Vylouhovaný čaj nechte vychladnout zhruba na pokojovou teplotu.
  3. Po vychladnutí přelijte čaj do skleněné nádoby.
  4. Kombuchovou kulturu umístěte světlejší stranou nahoru. Pokud klesne, nic se neděje. Sama za nějaký čas vypluje na hladinu.
  5. Sklenici přikryjte plátýnkem nebo ubrouskem, aby se do nápoje nedostaly octomilky.
  6. Sklenici umístěte někam, kde na ní nebude dopadat přímé sluneční světlo. Nesmí ale být ani v zimě. Ideální je pokojová teplota kolem 20-22 °C.
  7. Kombucha potřebuje zhruba 5-7 dnů, než bude hotová.

Nezapomeňte, že kombucha nesmí přijít do styku s kovem.

Jak namnožit houbu na kombuchu

Jednu vrstvu ze starší kombuchy opatrně odloupněte a dejte do nového roztoku, případně odlijte část roztoku do menší nádobky a počkejte, až se na hladině kultura sama vytvoří.

Opětovná výroba s použitím původní kombuchy

Chcete-li na výrobu nové kombuchy použít svou původní kombuchu, postup se moc neliší. Na dně nádoby nechejte alespoň 3 cm původního nápoje. Zachováte tím kvasinky a kyselost roztoku. V novém nálevu vytvoříte hned na začátku příznivé prostředí pro tvorbu nové houby. Než vám čaj vychladne, původní kombuchu opatrně propláchněte pod tekoucí vodou.

Skladování a trvanlivost kombuchy

Trvanlivost kombuchy je cca 4-5 dní (samozřejmě počítáme až od doby, kdy je kombucha hotová). Skladujte ji ideálně v zavíčkovaných skleněných lahvích v lednici.

Pokud se vám na povrchu láhve vytvoří jemný povlak, nepanikařte. Jen se tvoří nová houba. Můžete ji scedit, ale klidně i vypít. Nijak vám to neuškodí.

Velmi povedený návod na kombuchu je například toto video:




A co vy a kombucha? Milujete ji, nebo vám nechutná?