Italská kuchyně není jen pizza a těstoviny, ale třeba i zmrzlina v housce!

Cappuccino po obědě, špagety s kuřetem. Toto v Itálii nezkoušejte!

Většina Italů vykřikne hrůzou, když vidí české pokusy o těstoviny nebo rizoto! Jejich kuchyně je pro ně téměř posvátná a stojí na ni celá italská kultura.
Proto než vyrazíte do italských Alp nebo na slunný “podpatek”, koukněte, čemu se vyhnout a co naopak vyzkoušet. Nad některými zvyky budete kroutit hlavou vy.

Špagety s kuřecím? Blbost!

Italové nechápou, proč na všechny těstoviny cpeme kuřecí maso! Pasta má být především jednoduchá a odpovídat regionu, odkud pochází. Například špagety jsou typické pro slunný jih, takže se nejčastěji podávají jen s omáčkou z čerstvých rajčat. Ingredience jako smetana a hutné sýry se používají na severu Itálie, kde najdete širší druhy těstovin jako tagliatelle. Tip Rybízáka: Neobjednávejte si před Italem gnocchi se špenátem, smetanou a kuřecím masem. Nad takovou směskou by si ukroutil hlavu.

Na Sicílii si dejte zmrzlinu v housce

Italské gelato je prostě nejlepší na světě! Málokde najdete tolik rozličných chutí, hromadu čokoládových příchutí nebo snad lepší pistaciovou! Pokud pojedete na Sicílii, objednejte si lokální specialitu – zmrzlinu do housky. Nepředstavujte si naši klasickou se zrnky máku a solí. Ta sicilská spíš připomíná mléčné houstičky a ke zmrzlině se hodí naprosto perfektně! Tip Rybízáku: Koukněte na jednoduché recepty na domácí zmrzlinu. Zvládnete je připravit i po lahvince vína.

Ochutnejte italské limonády na Rybízák.cz

Italové mají vlastní colu i kofolu

Ještě než se po světě spustilo bublinkaté šílenství, Italové už dávno měli své vlastní limonády. Chinotto chutná jako colacola, Arancia jako svěžejší a méně sladká Fanta, Gassosa jako jemnější Sprite a Spuma trochu jako naše kofola. Některé z nich, třeba Arancia, vůbec neobsahuje barviva. Itálie je totiž království pomerančů, takže umělé barvičky opravdu nejsou potřeba. Tip Rybízáku: Naše Katka připravila z italské kofoly vynikající karamelové přípitky. Abstinentům doporučujeme bez rumu, my ostatní s ním nešetříme!

České rizoto je neuctí

Italy by určitě omyli, kdyby viděli všechny podoby českého rizota. Velká rozvařená kejda s hromadou eidamu… a do toho zase kuřecí maso! Správné italské rizoto nám Čechům připadá moc tekuté a slizké. Italové ho vaří z kulatozrnné rýže a postupně ho podlévají vývarem a bílým vínem. Od plotny se ani nehnou a s přesností chemika hlídají, aby bylo tak akorát. Na Čecha pořád dost tvrdé. Tip Rybízáka: Na Sicilii připravují arancini, smažené kuličky z rýže. Takže si s prasárnami nemáme co vyčítat.

Cappuccino jenom ráno

V Itálii platí jednoduché pravidlo – cappuccino se pije ráno, tečka. Nesnažte se obhajovat, že si ho rádi dáváte po obědě jako dezert. Všichni místní vám řeknou, že cappuccino si odpoledne objedná jen totální křupan. Při objednávání kávy v Itálii ani neříkejte, že chcete espresso… stačí prostě chtít caffè. Pokud nemáte rádi “ušpiněné dno”, řekněte si o americano, tedy kávu dolitou teplou vodou. Pozor, v italské kavárně nestačí říct latté, protože by vám přinesli jen mléko. Kávu s mlékem si objednejte slovy caffè macchiato (s kapkou mléka) nebo latte macchiato (hodně mléka). Tip Rybízáka: V oblasti kávy neznáme většího odborníka, než je Petr Rajt z pražírny Cafe Gape. “Káva musí vykvést, říká Petr v rozhovoru.

Vyzoušejte italský olivový olej s přírodní citronovou esencí, máme ho na Rybízák.cz

Boloňské špagety neexistují

Originální boloňská směs se připravuje z kvalitního mletého masa, rajčatového pyré a červeného vína. Vaří se klidně šest hodin, aby byly chutě pořádně propojené. Každá rodina má svůj zažitý recept, stejně jako u nás funguje správná svíčková. Když budete servírovat boloňské špagety a chcete být úplně přesní ve slovíčkaření, pojmenujte je špagety s boloňskou směsí. Navrch talíře pochopitelně patří trocha (!) kvalitního parmezánu. Tip Rybízáku: Jak vařit z červeného vína? Existuje tři jednoduchá pravidla

Opatrně s hromadou ingrediencí

Pizza není odpadkový koš, křičí Italové, když vidí divoké směsi na našich pizzových výtvorech. Stejné je to i s těstovinami, na které podle nich stačí přidat POUZE kvalitní olivový olej a jsou perfektní! Jak tedy vznikly divočejší kombinace, jako je třeba Ceasar salát nebo Pizza hawaii? Zrovna tyto dvě kombinace vymysleli italští emigranti na americkém kontinentě… v Itálii byste s nimi díru do světa neudělali. Tip Rybízáku: Honí vás mlsná? Zobejte bergamotové bonbony nebo večer sušená rajčata místo chipsů.