Tradiční třená bábovka chutná skvěle, ale tak trochu dusí v hrdle. Tak jsme těsto rozdělili na šest báboviček a vylepšili citrusovou polevou.
Nejlépe k němu chutná čaj Earl Grey.

Bergamot je citrus, který vypadá jako velká zelená limeta ve velikosti pomeranče. A hlavně voní jako oblíbený čaj earl grey!
Nás nadchla italská marmeláda z bergamotu, díky které chutná bábovka svěže i další dny… když náhodou zbyde. 🙂
Milujeme ji taky na lívance a palačinky.

Suroviny na 6 báboviček

Těsto
– 3/4 hrnku hladké mouky
– 1/2 hrnku cukru krupice
– 1/3 hrnku řeckého jogurtu
– 1/3 hrnku oleje
– 2 malá vejce
– 4 lžíce citronové šťávy
– 2 lžíce vanilkového cukru
– kůra z 1 bio citronu
– 1/2 lžíce sody
– 1/2 lžíce kypřicího prášku
– 1/2 lžíce soli

Poleva
– 50 g změklého másla (pětina klasické kostky)
– 4 lžíce citronové šťávy
– 1/2 hrnku cukru moučka
– 2 lžíce marmelády z bergamotu nebo jiného citrusu

Vyndejte máslo na změknutí venku, troubu rozehřejte na 170 stupňů.

Formu na bábovičky vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

V míse smíchejte všechny sypké suroviny. Tip Rybízáku: Přidejte do bábovky víc vápníku a přidejte lžíci mletého máku.

V druhé míse rozšlehejte všechny tekuté suroviny a pomalu k nim za stálého šlehání přidávejte sypkou směs.

Hotové těsto rozdělte rovnoměrně do vymazaných formiček a pečte 25-30 minut.

Jdeme na polevu! Máslo mírně prošlehejte, přidejte bergamotovou marmeládu, citronovou šťávu a nakonec cukr moučku. Vše promíchejte dohladka.

Hotové bábovičky nechte mírně zchladnout, vyklopte z forem a ještě teplé potřete polevou.

Polevu nechte zcela zchladnout a až zatuhne, můžete servírovat. Doporučujeme podávat s earl greyem nebo kávou.