Home / Recepty / Nadýchaný jablečný koláč se ciderem

Nadýchaný jablečný koláč se ciderem

/

Proč dávát cider do jablečného koláče? Dezert je pak mnohem nadýchanější a lépe vzejde. Jablečný cider navíc podpoří chuť jablek…
k tomu dávka skořice, takže se těšte na pořádně voňavý koláč. Doporučujeme ke kávě i ke snídani.

Ani pivo, ani džus. Cider je alkoholický kvašený nápoj z jablek, bývá jemně perlivý a super osvěžující… a těšíme se na něj zejména teď, když se zas začíná oteplovat. Na sluníčku totiž chutná nejlépe! Hodně nás baví, že cidery vyrábí v Česku čím dál víc malých výrobců a dávají si záležet na kvalitních českých jablkách. Už předloni jsme se zamilovali do poctivé firmy F. H. Prager. Jejich povedený Prager Cider 10 není jen k pití – vykouzlíte s ním právě i voňavý vláčný apple pie.

Suroviny pro 8 osob

– 6 menších jablek
– 225 g hladké mouky
– 180 g másla
– 150 g muscovado cukr (nebo klasický třtinový či krystal)
– 125 ml cideru (my použili náš oblíbený Cider polosladký)
– 3 vejce
– 1 lžíce kypřicího prášku
– 1 lžička skořice (případně podle chuti víc)
– špetka soli
Na dohotovení:
– 200g zakysané smetany
– 50g meruňkové marmelády nebo ovocné pyré Chytré meruňky
– 1 lžíce třtinového cukru
– ořechy

Jablka oloupejte, rozkrojte na poloviny, zbavte jadřinců a z vrchu nakrojte každé 3 mm.

Troubu předehřejte na 160 stupňů.

V míse vyšlehejte máslo do pěny, trvá to 10 minut. Máslo zvětší svůj objem zhruba dvakrát.

Zašlehejte cukr, skořici, sůl a nakonec zašlehejte i vejce – vždy po jednom kuse. Následně vlijte jablečný cider
a rovnou usrkávejte zbytek lahvinky během pečení.

Nakonec vmíchejte prosátou mouku spolu s kypřicím práškem.

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Hotově těsto přelíjte do formy, uhlaďte a povrch poklaďte jablky.

Koláč pečte na 50-60 minut. Hotový a ještě teplý koláč potřete meruňkovou marmeládou a nechte zchladnout.

Servírujte s lžící slazené zakysané smetany a hrstkou ořechů.

Tip Rybízáka: Máte rádi pořádnou vůni a chuť skořice? Přidejte jí více, ať krásně provoníte byt.
Také doporučujeme přidat mletý kardamon, dodá koláči lehký orientální šmrnc!