Máte jablek plné přepravky a brzy už vám polezou i ušima? Máme několik receptů z jablek, které jste ještě nikdy nejedli. Potlučená nebo nevzhledná jablka, která by šla jinak do koše, teď přijdou vhod!

Křížaly a trubičky na mlsání

Zpracujte jablka hezky po babičkovsku a udělejte z nich klasické křížaly. Nasušené ovoce vydrží až do příští úrody.

  1. Jablka oloupejte, rozpulte, vykrojte jadřinec a nakrájejte ovoce na měsíčky.
  2. Doporučujeme půlcentimetrové plátky – suší se sice déle, ale zůstanou pěkně šťavnaté, nevysuší se a nebudou se lámat.
  3. Sušička na ovoce zvládne křížaly rychleji, vystačíte si ale i s klasickou troubou nebo parapetem.

Jablečné trubičky milují hlavně děti, které je tutově zbaští ke svačině. Jak tedy na to?

  1. Jablka rozkrájejte na malé kousky a povařte úplně doměkka.
  2. Na plech dejte pečicí papír a natřete na něj vzniklou směs v několikamilimetrové vrstvě.
  3. Nechte v troubě sušit při 90 °C cca 5 hodin.
  4. Plát by nakonec neměl lepit, tak poznáte, že je hotovo.
  5. Po vychlazení nakrájejte na proužky a zabalte do ruliček.

TIP Rybízáka: Totéž můžete zkusit s černým rybízem! Jejich kyselost vyrovnáte banánem nebo právě jablky.

Zdravá nutella

Možná i vy chodíte v noci potají na tohle hříšně dobré mlsání. Pokud vám ale vadí množství cukru, připravte si doma zdravější nutellu, po které nebudete mít výčitky svědomí ani strach stoupnout si na váhu. Domácí nutellu z jablek mlsejte po lžičkách, namažte si ji na palačinku a nebo na chleba.

  1. Oloupejte dvě kila jablek, vykrojte z nich jadřinec a nakrájejte na malé kousky.
  2. Dejte vařit s trochou 300 ml vody a 600 g krystalového cukru doměkka.
  3. Nechte pak pyré na chvilku vychladit, během té doby rozpusťte tabulku čokolády na vaření.
  4. Přidejte ho pak do jablečného pyré spolu s 80 gramů holandského kakaa.
  5. Celou směs pak rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  6. Promíchanou jablečnou nutellu naplňte do čistých malých sklenic, můžete ještě zavařit, aby vydržela dlouho ve spíži.

TIP Rybízáka: Doporučujeme vyzkoušet Opilé jablko se skořicí a portským vínem.

Není nutella jako nutella. Po té z jablek nemusíte mít výčitky.

Dort s piškoty

Piškotový dort z jablek se na talíři dlouho neohřeje. Budete na něj potřebovat 2 kg jablek a ideálně smetanu ke šlehání, protože jak je známo, tak domácí šlehačka je nejlepší!

  1. Jablka oloupejte a nakrájejte na malinké kousky a rozvařte je v hrnci.
  2. Kromě vody k nim přidejte i dva vanilkové pudinky s moučkovým cukrem (podle chuti 200-500 gramů, kyselejší jablka potřebují více).
  3. Nechte změknout, aby vznikl takový jablečný sliz.
  4. Dortovou formu vyložte dětskými piškoty a nalijte na ně horkou jablečnou směs.
  5. Nechte ztuhnout přes noc v lednici, druhý den nakrájejte a ozdobte šlehačkou.

TIP Rybízáka: Jablečnou dřeň můžete zamrazit po mističkách nebo ve tvořítkách na led.

Jablka na slano

Jablka jsou super i na přípravu omáčky k masu! Takzvané chutney (čtěte čatní) není žádná věda. Necháte vařit:

  • 2 kg oloupaných a nakrájených jablek,
  • 2 pokrájené cibule,
  • hrnek třtinového cukru,
  • dvě deci balzámového octu,
  • dva až tři utřené stroužky česneku,
  • lžičku hořčičného semínka,
  • půl lžičky skořice
  • čtvrt lžičky chilli papričky.

Vynikající je i troška kari nebo zázvoru. Za hodinku jemného probublávání máte hotovou vynikající přílohu, kterou stačí naplnit čisté skleničky a otočit dnem vzhůru, případně zavařit.

Pokud se vám urodila nejen jablka, ale také hrušky, připravte z nich domácí hořčici. Dvě kila ovoce oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kousky. Pomalu nechte vařit a bublat ve 250 ml vody, půl litru vinného octa, půl kila cukru krystal a špetkou skořice. Když jsou měkké, vyjměte je a přidejte k nim trochu pokrájeného křenu, pár lžiček hořčičného semínka, pepř a nové koření. Dejte do čistých skleniček a zalijte zbylým nálevem, ve kterém se ovoce vařilo. Pořádně zavřete, otočte dnem vzhůru… A pecková příloha je na světě!

Využijte jablka na přesnídávky pro dospělé

Maminky na podzim nemeškají a zavařují dětské výživy jako o život. Jenže přesnídávky se hodí nejen jako jídlo pro děti – jablečná pyré parádně fungují jako svačina během dne a dobíječka v práci, kde jinak lovíte sladkosti po šuplících. A jak ukazuje Chytré ovoce, jde to i bez cukru a umělotin. Jablečné pyré vás díky obsahu vlákniny zasytí, zažene chuť na sladké a zároveň obalamutí mozek, pokud máte problém do sebe dostat denní dávku ovoce.

Pečený čaj

Zima bude dlouhá, takže žhavte termosky a rukavice. Jablka jsou skvělým základem pro štrúdl, ale i jakékoliv omáčky nebo domácí pečené čaje. Připravíte ho jednoduše ze nakrájených jablek, které necháte péct s hřebíčkem a skořicí na 150 stupňů. Vůně jablek po celém bytě navodí tu pravou hygge pohodu.

TIP Rybízáka: Leze na vás podzimní splín? Házíme záchranný kruh v článku Jak přežít podzim: 5+1 tipů proti depce!