Máte jich plné přepravky a brzy už vám polezou ušima? Máme několik receptů z jablek, které jste ještě nikdy nejedli. Potlučená nebo nevzhledná jablka přijdou vhod!

Křížaly a trubičky na mlsání

Nasušené ovoce vydrží až do příští úrody. Zkuste po babičkovsku klasické křížaly. Jablka oloupejte, rozpůlte, vykrojte jadřinec a nakrájejte ovoce na měsíčky. Doporučujeme půlcentrimetrové plátky – suší se sice déle, ale zůstanou pěkně šťavnaté, nevysuší se a nebudou se lámat. Sušička na ovoce zvládne křížaly rychleji, vystačíte si i s klasickou troubou nebo parapetem.

Jablečné trubičky milují hlavně děti, které je tutově zbaští ke svačině. Jak tedy na to? Jablka rozkrájejte na malé kousky a povařte úplně doměkka. Na plech dejte pečicí papír a natřete na něj vzniklou směs v několikamilimetrové vrstvě. Nechte v troubě sušit při 90 stupních Celsia cca 5 hodin. Plát by nakonec neměl lepit, tak poznáte, že je hotovo. Po vychlazení nakrájejte na proužky a zabalte do ruliček. Hotovo! TIP Rybízáka: Totéž můžete zkusit s černým rybízem! Jejich kyselost vyrovnáte banánem nebo právě jablky.

Zdravá nutella

Oloupejte dvě kila jablek, vykrojte z nich jadřinec a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit s trochou 300 ml vody a 600 gramy krystalového cukru doměkka. Nechte pak pyré na chvilku vychladit, během té doby rozpusťte tabulku čokolády na vaření. Přidejte ho pak do jablečného pyré spolu s 80 gramů holandského kakaa. Celou směs pak rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Promíchanou jablečnou nutellu naplňte do čistých malých sklenic, můžete ještě zavařit, aby vydržela dlouho ve spíži. TIP Rybízáka: Doporučujeme vyzkoušet Opilé jablko se skořicí a portským vínem.

Dort s piškoty

Opět rozvařte dvě kila oloupaných a nakrájených jablek na malinké kousky. Kromě vody k nim přidejte i dva vanilkové pudinky s moučkovým cukrem (podle chuti 200-500 gramů, kyselejší jablka potřebují více). Nechte změknout, aby vznikl takový jablečný sliz. Dortovou formu vyložte dětskými piškoty a nalijte na ně horkou jablečnou směs. Nechte ztuhnout přes noc v lednici, druhý den nakrájejte a ozdobte šlehačkou. TIP Rybízáka: Jablečnou dřeň můžete zamrazit po mističkách nebo ve tvořítkách na led.

Jablka na slano

Lezou vám sladká jablka i ušima? Uvařte z nich omáčku k masu. Takzvané chutney (čtěte čatní) není žádná věda. Necháte vařit 2 kila oloupaných a nakrájených jablek, dvě pokrájené cibule, hrnek třtinového cukru, dvě deci octu balsamico, dva až tři utřené stroužky česneku, lžičku hořčičného semínka, půl lžičky skořice a čtvrt lžičky chilli papričky. Vynikající je i troška kari nebo zázvoru. Za hodinku jemného problublávání máte hotovou vynikající přílohu, kterou stačí naplnit čisté skleničky a otočit dnem vzhůru, případně zavařit.

Můžete také připravit domácí hořčici z jablek nebo hrušek. Dvě kila ovoce oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kousky. Pomalu nechte vařit a bublat ve 250 ml vody, půl litru vinného octa, půl kila cukru krystal a špetkou skořice. Když jsou měkké, vyjměte je a přidejte k nim trochu pokrájeného křenu, pár lžiček hořčičného semínka, pepř a nové koření. Dejte do čistých skleniček a zalijte zbylým nálevem, ve kterém se ovoce vařilo. Pořádně zavřete, otočte dnem vzhůru… a pecková příloha je na světě!

Přesnídávky pro dospělé

Maminky na podzim nemeškají a zavařují dětské výživy jako o život. Jenže přesnídávky se hodí nejen jako jídlo pro děti – jablečná pyré parádně fungují jako svačina během dne a dobíječka v práci, kde jinak lovíte sladkosti po šuplících. A jak ukazuje Chytré ovoce, jde to i bez cukru a umělotin. Jablečné pyré vás díky obsahu vlákniny zasytí, zažene chuť na sladké a zároveň obalamutí mozek, pokud máte problém do sebe dostat denní dávku ovoce.

Pečený čaj

Zima bude dlouhá, takže žhavte termosky a rukavice. Jablka jsou skvělým základem pro štrúdl, ale i jakékoliv omáčky nebo domácí pečené čaje. Připravíte ho jednoduše ze nakrájených jablek, které necháte péct s hřebíčkem a skořicí na 150 stupňů. Vůně jablek po celém bytě navodí tu pravou hygge pohodu. TIP Rybízáka: Leze na vás podzimní splán? Házíme záchranný kruh  ve článku Jak přežít podzim, 5+1 tipů proti depce