Jahodová roláda na víně

Jahodová roláda: Recept na lehce opilý dezert

Vyhlížíme sezónu jahod a svátek zamilovaných – se sladkým zákuskem v ruce! Klasická jahodová roláda prostě patří na jarní stůl. Tento recept vám ukáže, jak ji upéct, aby byla úplně lehkoučká a zmizela na pár kousnutí.

Vylepšující ingrediencí je jahodovo-bezové víno. Zkvasili jsme do nich květy černého bezu a loňské slovenské jahody, pěkně vypražené od sluníčka. Proto má silnou chuť a barvu, stejnou jako čerstvé jahody. Prostě láska na první lok.

Suroviny pro 8 osob:

– 100 g hladká mouka
– 100 g cukr moučka
– 5 vajec
– 1/2 lžičky kypřicího prášku
Náplň:
– 200 g mascarpome
– 200 g smetany ke šlehání
– 200 g jahod
– 100 ml jahodové cuvéé
– 100 g cukr krupice
– 5 plátků želatiny

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte po lžičkách cukr a stále šlehejte dotuha.

Pak přidávejte po jednom žloutky a nakonec jemně metlou vmíchejte mouku s kypřicím práškem.

Na plech dejte pečicí papír a těsto na něj rozprostřete. Pečte 14 minut.

Mezitím si nalijte jednu skleničku jahodového vína. a kontrolujte, aby se nepřipeklo.

Želatinu dejte nabobtnat do studené vody, vyndejte ji hned poté, co dopečete těsto – to sledujte v prvé řadě!

Jahody rozvařte spolu s cukrem, přidejte víno a odstavte z plotny. Vmíchejte želatinu a dejte stranou.

Upečený základ rolády srolujte a nechte vychladnout.

Mascarpone vyšlehejte spolu se smetanou dotuha, přidejte zchladlý jahodový základ a vše promíchejte v hladký krém.

Na vychladlý piškot rovnoměrně rozprostřete krém a zaviňte.

Hotovou roládu nechte přes noc vychladit v lednici. Servírujte s čerstvými jahodami či jahodovým cuvééčkem.