Vyhlížíme sezónu jahod a svátek zamilovaných – se sladkým zákuskem v ruce! Klasická jahodová roláda prostě patří na jarní stůl. Tento recept vám ukáže, jak ji upéct, aby byla úplně lehkoučká a zmizela na pár kousnutí. Supervylepšující ingrediencí je Jahoďák či Luxusňák Jahoďák. Díky nim má jahodová roláda ten správný říz! Z tohoto receptu nasytíte až 8 strávníků.

Ingredience na těsto:

  • 100 g hladká mouka
  • 100 g cukr moučka
  • 5 vajec
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku

Ingredience na náplň:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g jahod
  • 100 ml jahodové cuvéé
  • 100 g cukr krupice
  • 5 plátků želatiny

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte po lžičkách cukr a stále šlehejte dotuha.
  2. Pak přidávejte po jednom žloutky a nakonec jemně metlou vmíchejte mouku s kypřicím práškem.
  3. Na plech dejte pečicí papír a těsto na něj rozprostřete. Pečte 14 minut.
  4. Mezitím si nalijte jednu skleničku jahodového vína a kontrolujte, aby se těsto nepřipeklo.
  5. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody, vyndejte ji hned poté, co dopečete těsto – to sledujte v prvé řadě!
  6. Jahody rozvařte spolu s cukrem, přidejte víno a odstavte z plotny. Vmíchejte želatinu a dejte stranou.
  7. Upečený základ rolády srolujte a nechte vychladnout.
  8. Mascarpone vyšlehejte spolu se smetanou dotuha, přidejte zchladlý jahodový základ a vše promíchejte v hladký krém.
  9. Na vychladlý piškot rovnoměrně rozprostřete krém a zaviňte.
  10. Hotovou roládu nechte přes noc vychladit v lednici. Servírujte s čerstvými jahodami či jahodovým cuvééčkem.

Lehce ovíněná, příjemně sladká a neodolatelná – taková jahodová roláda zmizí z talíře sakra rychle.