Výroba domácího rybízového vína je jednodušší, než se zdá. Recept najdete na Rybízák.cz

Jak vyrobit domácí víno: Jednoduchý recept z černého rybízu

Vyrobte si vlastní rybízové víno! Tento jednoduchý recept je bez přidaného cukru, takže vás pak z vína nebude bolet hlava – stejně jako jste zvyklí u našeho Rybízáku.
Recept na domácí ovocné víno zvládnete raz dva, pak už je jen potřeba míchat… a za tři měsíce si přiťuknete vlastní rybízákem.

Čím začít a co koupit?

Na výrobu domácího vína potřebujete vinné kvasinky. Ty seženete v hobbymarketech, ve větších potřebách pro zahrádkáře či zemědělce a samozřejmě ve všech obchodech pro vinaře. Nejčastěji narazíte na balíček s názvem Vinflora nebo Vinka, na kterém se píše “sušené kultury vinných kvasinek”.

Na domácí víno ještě potřebujete živnou sůl pro kvasinky. Seženete ji pod názvem Vinka Živná sůl se prodává nejen ve velkých baleních, ale také  o malých pytlíčcích (jsou podobné prášku do pečiva). Jeho množství 1,6 gramu vám bude bohatě stačit na deset litrů domácího vína.

Recept na domácí víno z černého rybízu

– Přeberte kuličky černého rybízu, potřebujete jich cca 3 litry na 10litrový demižon. Pořádně si na ně posviťte a vyhoďte všechny nedozrálé nebo nahnilé kousky. Mezi rybízem by neměla být ani kousek zelené stopky, aby víno nezhořklo.

– Vezměte jemný mlýnek, promlete černý rybíz a zachyťte všechnu puštěnou šťávu. Moc se s tím necrcejte, chce to pracovat rychle… vitamíny zdrhají. 😉 Vinaři mají mlýnky speciálně na víno, ale na první pokus s rybízovým vínem vám stačí i ten na mák. Mixér na získání šťávy příliš nedoporučujeme. Jednak musíte vzniklý džus poctivě přepasírovat přes sítko, jednak to není prostě ono. Když domácí, tak domácí!

– Štávu nechte jeden den odstát. Mezitím pořádně vyčistěte demižon.

– Na moštu se možná udělá kal, který poctivě seberte. Ať je víno čisté jak med.

– Přelijte černorybízovou šťávu do demižonu, nelijte úplně až po okraj, aby mělo kvašení prostor. Ke šťávě přidejte kvasinky a živnou sůl. Tadá, začíná kvašení! Tip Rybízáka: Domácí ovocné víno vyrobíte i bez koupených kvasinek. Na spod demižonu nalijete víno z Rybízáka a necháte v teple. Jakmile víno začne kvasit, nemusí už se používat kvasinky.

– Demižon nechte v chladu a tempu, vyhovuje mu takových 18 stupňů Celsia. Domácí víno vyrobíte třeba v chladné chodbě nebo spíži, hlavně ať je hezky v temnu.

– Během kvašení by se mělo víno stále promíchávat. V Rybízáku to děláme pomocí strojů, takže víno se promíchává nonstop. Na domácí víno vám bude stačit natáhnout budíka a rozmíchat aspoň třikrát denně, třeba před venčením psa. 🙂

– Trpělivost víno přináší, a tak za dva až tři měsíce okoštujte první várku. Pokud to ještě není ono, přidejte znovu další kvasinky a nechte znovu působit. A když rybízové víno chutná na první dobrou, stáčejte do lahví a pochlubte se.

Hotovo! Povedlo se?

Pochlubte se a pošlete nám fotku a pár slov, jak se vám povedl domácí Rybízák.
Rádi si s vámi virtuálně ťukneme na info@rybizak.cz nebo na našem Facebooku.