Není spolehlivějšího a levnějšího pomocníka v boji s rýmičkou než zázvoru. Jen do čaje by ho ale byla škoda. Je to také parádní ingredience pro přípravu likérů, sirupů, polévek či dezertů. Pokud vám teď doma přebývá a přemýšlíte, jak zázvor zpracovat, zkuste tyhle recepty.

Zázvorové sušenky pro hosty, k telce nebo na svačinu

Nechcete své hosty odbýt sušenkami z obchodu? Připravte jim domácí zázvorové sušenky, které nádherně voní a mají výjimečně jemnou a lehce štiplavou chuť. Na talíři se po nich jen zapráší. A kdyby ne, aspoň máte večerní chroupání k telce místo brambůrků nebo je nechte odležet a dejte si je k snídani. My si zázvorové sušenky nejraději namáčíme do čaje nebo třeba do mléka.

Ingredience na zázvorové sušenky:

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky jedlé sody
  • 185 g třtinového cukru
  • 125 g na kostky nakrájeného chlazeného másla
  • 2 lžíce zlatého sirupu
  • 2 lžíce vroucí vody

Postup:

Na tento recept budete potřebovat dva větší plechy.

  1. Všechny ingredience, vyjma sirupu a vroucí vody, zpracujte ve food procesoru, na konzistenci připomínající strouhanku.
  2. V menší misce smíchejte vodu se sirupem. Směs přilijte k ostatním ingrediencím do food procesoru a pomocí pulzního tlačítka míchejte tak dlouho, dokud se vše pěkně nespojí. Směs přendejte do středně velké mísy.
  3. Troubu předehřejte na 160-180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  4. Mezitím si těsto rozdělte na menší kusy a z jednotlivých kousků vyhněťte kuličky. Ty pak pokládejte na plech cca 5 cm od sebe.
  5. Kuličky na plechu stlačte na placičky o tloušťce přibližně 1 cm.
  6. Oba plechy pečte najednou zhruba 22 minut (v polovině pečení plechy prohoďte) a pečte dozlatova. Sušenky musí být pevné na dotyk.
  7. Hotové sušenky vyjměte z trouby a nechte na plechu vychladnout.

Do sušenek můžete přidat klidně i čokoládu nebo třeba rozinky.

Silný zázvorový likér na chuť nebo proti chřipce

Tenhle zázvorový likér by probral snad i mrtvého. Kombinace vodky a ostrého zázvoru pěkně nakopne, účinky zázvoru navíc vystraší kdejakého bacila. Recept na zázvorový likér je až směšně jednoduchý. Prostě smícháte všechny ingredience, které naložíte do vodky. Likér ze zázvoru má ale jepičí život, musíte ho spotřebovat do 12 měsíců. My ale věříme, že ze špajzu zmizí mnohem dříve. Pokud najdete v likéru usazený kal, tak se nelekejte. Není na závadu.

Ingredience na zázvorový likér:

  • 500 ml vodky
  • 125 g medu (6 polévkových lžic)
  • 125 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 menší citrón – oloupaný a nakrájený na plátky
  • 1 pomeranč – oloupaný a nakrájený na plátky
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

Všechny ingredience naložte do vodky a nechte týden až měsíc louhovat. Čím delší bude doba louhování, tím výraznější a silnější likér bude.

Vánoční zázvorový punč

Stejně lahodný, či dokonce lepší vánoční punč na trzích neochutnáte! Vlastně byste si z fleku mohli na trzích otevřít vlastní stánek. Ale to byste si ho pak nemohli sami v klidu vychutnat. My k němu doporučujeme samozřejmě cukroví o Vánocích a na Silvestra chlebíčky.

Na zázvorový punč potřebujete:

  • 500 ml vroucí vody
  • 200 ml Rybízáku nebo oblíbeného červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 4 lžičky medu
  • 1 lžičky sypaného černého čaje
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 5 ks hřebíčku
  • 4 pomerančová kolečka na dozdobení
  • 2 paličky skořice

Postup:

  1. Čajové lístky zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty louhovat. Poté čaj sceďte do menšího hrnce.
  2. Nastrouhejte zázvor a vymačkejte z něj co nejvíce šťávy.
  3. Do hrnce k čaji přilejte rum, Rybízáka a zázvorovou i pomerančovou šťávu.
  4. Dochuťte medem, přidejte hřebíček a skořici.
  5. Přiveďte k bodu varu, ale nevařte.
  6. Horký punč nalijte do sklenice či plecháčku a dozdobte plátkem pomeranče nebo skořicovou paličkou.
Zázvor v horkém punči.

Zázvor propůjčí vánočnímu punči jemně štiplavou a sladkou chuť.

Kandovaný zázvor a zázvorový sirup

Dá říz sladkým i slaným pokrmům a v obchodech na něj málokdy narazíte. Kandovaný pokrm je zdravá mlska k telce místo pytlíku bonbónů, ale zachutná i prckům. A nejlepší na tom je, že přípravu kandovaného zázvoru a zázvorového sirupu zvládnete na jeden zátah! Jediné, co (kromě ingrediencí) budete ještě potřebovat jsou 4 dny času, než bude celé zázvorové kouzlo hotové, ale stojí to za to.

Ingredience:

  • 750 g čerstvého zázvoru
  • 600 g krupicového cukru
  • 250 ml kukuřičného sirupu
  • 1 citrón – oloupaný, nakrájený na plátky a hlavně bez jadérek

Postup 1. den:

  1. Zázvor oloupejte tak, aby slupka byla co nejtenčí. Právě pod slupkou je totiž zázvor nejšťavnatější.
  2. Poté ho nakrájejte na stejně velké nudličky. Tloušťku bychom přirovnali k sirce, jen o poloviční délce.
  3. Nudličky nasypte do hrnce, zalijte je vodou, aby byly zcela ponořené.
  4. Povařte 20 minut, poté přisypejte 1/3 cukru a počkejte, až se zcela rozpustí.
  5. Hrnec poté stáhněte z plotny, zakryjte ho a zázvor nechte takto přes noc uležet (venku nebo v lednici).

Postup 2. den:

  1. Druhý den přiveďte obsah hrnce k varu a nechte 15 minut bublat na mírném ohni.
  2. Následně přidejte citrón a kukuřičný sirup. Vařte bez pokličky dalších 15 minut.
  3. Hrnec zakryjte a nechte zázvor přes noc odležet.

Postup 3. den:

  1. Zázvor opět přiveďte k varu, přisypte druhou třetinu cukru a na mírném plameni nechte 30 minut bublat.
  2. Přisypte poslední třetinu cukru.
  3. Až se rozpustí, zase hrnec stáhněte z plotny a nechte přes noc odležet.

Postup 4. den:

Kandovaný zázvor v sirupu jen zahřejte a ještě horký plňte do sklenic. Kousky zázvoru a sirup můžete nechat společně a nebo rozdělit zvlášť na kandovaný zázvor a zázvorový sirup. Vše jednoduše přecedíte. Hotové výrobky uchovávejte v tmavé spíži.

A co vy? Milujete zázvor a do jakých receptů ho používáte? Pochlubte se v komentářích.