Gurmáni, zbystřete! Pomalu pečené jehněčí kolínko zvládnete sami doma. Tady je škoda slov, voní a chutná fantasticky.

Pokud se vám nepodaří sehnat jehněčí maso, vyzkoušejte i kolínko telecí, které je neméně dobré a k premiovému Rybízáku se skvěle hodí.

Jednodušší přílohou jsou šťouchané brambory, my ale doporučujeme pravé italské rizoto s parmezámen a nebo bramborovo-dýňové pyré. Každopádně nezapomeňte na čerstvé bylinky, ty sušené se proti nim mohou zahrabat!

Suroviny pro 2 osoby:

Na okořenění masa:
– 2 jehněčí kolínka
– 2 lžičky sušeného česneku
– 1 lžička mleté sladké papriky
– 1 lžička mletého pepře
– 1/2 lžičky mletého mučkátového ořechu

Na naložení masa:
– 250 ml prémiového Rybízáku
– 500 ml hovězího vývaru
– 400 g rajčat v plechovce
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 větší cibule
– 1/2 bulvy celeru
– 2 mrkve
– 5 sherry rajčátek
– 1 ks skořice v celku
– 2 snítky tymiánu
– 1 snítka rozmarýnu

Bramborovo – dýňové pyré:
– 1 malá dýně hokaido
– 2 brambory
– 1 lžička soli
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce másla
– 2 snítky tymiánu
– 150 ml horkého mléka

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso zatím obalte ve směsi koření.

Ve větším litinovém hrnci rozpalte olej a maso na něm zpruhka opečte, bude to chvilka.

Maso vytáhněte a do voňavého výpeku, který v hrnci zbyl, přidejte cibuli s mrkví a celerem. Zeleninu pořádně opečte. Poté přidejte maso a víno.

Nakonec přidejte všechny ostatní suroviny na maso, pekáč zavřete a přemistěte do trouby. Maso pečte do změknutí 2,5-3 hodin. Dejte si budíčka zhruba v polovině a během pečení jednou maso otočte.

Mezitím máte čas na přípravu pyré. Dýni rozkrojte na půl a lžící odstraňte všechny semena. Dýni pokapejte olivovým olejem, osolte, šoupněte do trouby k masu a pečte 20 minut.

Většinu práce už máte hotovou, tak přišel čas na odměnu – sklenku Rybízáku!

A jdeme na finiš! Brambory oloupejte a dejte vařit do změknutí, cca 15 minut.

Upečenou, změklou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte ji do hrnce. Přidejte tymián, uvařené brambory, máslo, mléko a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého pyré.

Doprostřed talíře dejte hroudu pyré, na ni kolínko, přelijte voňavým výpekem a podávejte se sklenkou vychlazeného Rybízáku.