Kohout na víně je hit francouzské kuchyně, ve kterém se snoubí nekonečno chutí. Fígl je nejen v trpělivé přípravě, ale také ve správně vybraném vínu a masu. A i když si v kuchyni trochu máknete, výsledek se vyplatí. Odměnou vám bude ten nejúžasnější gastro zážitek a také pocit, že jste něco tak skvělého připravili právě vy.

Na recept můžete použít klidně i červené ovocné víno. Sice se trochu odtrhnete od francouzských kořenů tohoto receptu, ale pokud nejste na těžká červená vína stavění, sladší ovocné nebude na škodu. Nemáte-li s kohoutím masem zkušenosti, poraďte se v masně a nezapomeňte zmínit, na jaký recept ho potřebujete. Oni už budou vědět.

Na kohouta na víně potřebujete tyto ingredience:

  • celá kohoutí stehna
  • kohoutí prsa
  • 15 ml olivového oleje
  • 15 g másla
  • 4 šalotky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 menší mrkve
  • 250 g žampionů
  • 100 g slaniny
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 30 ml brandy
  • víno z marinády
  • 2 l kohoutího vývaru
  • 1 dl Rybízáku, Višňáku nebo jiného silnějšího červeného vína (třeba burgundy nebo syrah)
  • restovaná stehna
  • polovina zeleniny z marinády
  • hladká mouka
  • čerstvé bylinky: tymián, petržel, badyán, bobkový list a rozmarýn

A na marinádu:

  • 2 menší mrkve
  • polovinu pórku
  • 1 kuchyňská cibule
  • 1 česnek
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 700 ml Rybízáku, Višňáku nebo jiného silnějšího červeného vína (třeba burgundy nebo syrah)

Na vývar:

  • kohoutí skelet, křídla a ořez
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • na dochucení pepř, sůl, bobkový list, nové koření, badyán

Moučné máslo na zahuštění:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky

A pokud jsme vás výčtem surovin ještě nevyděsili, konečně přecházíme k samotnému postupu:

Den 1:

  1. Uvařte vývar z kohoutího skeletu, křídel, ořezu, zeleniny a koření.
  2. Mezitím si připravte marinádu: pórek důkladně očistěte, nakrájejte ho na menší kousky, na větší kousky nakrájejte mrkev a celer, cibuli na čtvrtky, česnek rozpulte.
  3. Do většího hrnce nalijte 700 ml vína, přiveďte ho k varu a přidejte nakrájenou zeleninu, koření a bylinky (pepř, sůl, bobkový list, nové koření, badyán).
  4. Chvilku povařte, pak hrnec stáhněte z plotny a nechte marinádu vychladnout.
  5. Následně oddělte vrchní stehna od spodních neboli paliček, dejte je do nádoby, osolte, opepřete a přelijte vychladlou marinádou včetně zeleniny. Nechte marinovat minimálně přes noc v lednici.

Den 2:

  1. Maso vyjměte z marinády, osušte jej, zeleninu sceďte. Scezené víno si ponechte stranou.
  2. Kohoutí maso obalte v mouce a opečte na oleji z obou stran.
  3. Ve stejném hrnci či na stejné pánvi opečte polovinu žampionů (cca 125 gramů), 2 šalotky a mrkev nakrájenou na větší kousky.
  4. Pak přidejte koření a rajčatový protlak a restujte po dobu 2 minut. Nebojte se, když se protlak trochu přichytí, že jste všechno zkazili. Naopak tím získá krásnou barvu.
  5. Opečené maso přidejte k zelenině, přilejte brandy, víno, které jste si předtím odložili stranou, a horký vývar.
  6. Hrnec či pánev přiklopte poklicí, duste při cca 130 °C přibližně 2,5 hodiny a pak nechte pokrm půl hodiny odpočívat.
  7. Po 30 minutách vyjměte maso z hrnce a dejte stranou. Šťávu zahustěte moučným máslem, které připravíte smícháním měkkého másla a mouky (50 g + 50 g).
  8. Zahuštěnou šťávu povařte čtvrt hodinky.
  9. Vedle si mezitím opečte na másle na menší kousky nakrájenou druhou polovinu žampionů, zbylou šalotku a mrkev.
  10. Podlijte je 1 dl vína a duste pod pokličkou 10 minut. Po změknutí surovin je přidejte k masu ve šťávě.

Celé dílo posypte na závěr jarní cibulkou. Kohout na víně skvěle chutná s bramborovým pyré, zeleninou nebo bagetkou.

Takový kohout na víně neurazí ani nejvybíravější strávníky!

A pokud vás vaření a pečení s Rybízákem baví, zkuste i další Rybízačí recepty.