Lyofilizované (čili mrazem sušené) ovoce a domácí marcipán? Letošní nejoblíbenější cukroví je jasné už teď. Tento úplně jednoduchý recept budete dělat i příští rok.

Lyofilizované (neboli mrazem sušené) ovoce je horkou novinkou mezi superfoods potravinami! Mají totiž původní barvu, chuť a hlavně téměř všechny živiny jako čerstvé ovoce!
Navíc příjemně křupou, proto si je oblíbili i lidé, kteří “žvejkavou” sušenou hmotu obvykle nemusí. Více jsme o tom psali ve článku Mrazem sušené ovoce: Proč je lepší než to klasické

Nejvíc nás potěšilo, že sušené ovoce se dá použít také na cukroví – a uznejte sami, že na talíři vypadá fantasticky.

Suroviny na 3 velké porce:

– 190 g mandlové mouky (nebo jemně mleté madle)
– 200 g cukr krupice
– 90 ml vody
– 1 lehce prošlehaný bílek
– cukr moučka podle chuti
lyofilizové ovoce na obalování

V malém hrnci pomalu zahřívejte směs cukru krupice spolu s vodou. Vše míchejte do rozpuštění cukru.

Stáhněte z ohně a míchejte, dokud se mírně nezakalí. Pak vmíchejte mandlovou mouku a potom i lehce vidličkou prošlehaný bílek.

Hrnec opět vraťte na oheň a zahřívejte do vytvoření hladké pasty. To bude trvat cca 2 minuty.

Pracovní plochu posypte cukrem moučka.

Vyklopte na ni hotový marcipán, nechte mírně vychladnout a důkladně ho prohněťte. Pokud je příliš lepkavý, přidejte cukr moučka.

Jakmile je hmota hladká a poddajná, zabalte ji do folie a nechte alespoň 1-2 hodiny uležet v lednici.
(Takto připravený marcipán vám vydrží v lednici až 1 měsíc, ale kdo by čekal, když jsou Vánoce!)

Jdeme na obalování! Lyofilizované ovoce mírně rozdrťte mezi prsty. Sytou růžovou dodá sušená malina, dále jsme použili exotický ananas a rybízákovy broskve.

Ruce si namočte a z vychladlého marcipánu tvarujte kuličky o velikosti ořechu. Kuličky obalujte v rozdrceném ovoci.

Hotové kuličky skladujte v lednici a chraňte před mlsaly.