Home / Recepty / Marinovaný losos s bazalkovým pestem

Marinovaný losos s bazalkovým pestem

/

Jakou rybu milují Češi? Lososa. Zvládne ho připravit i začátečník a když ho dobře vychutíte, v kombinaci s bazalkou a citrusy na vás dýchne atmosféra dovolené. Tuto kombinaci s bazalkovým pestem doporučujeme jako večeři – pro všechny, kteří hlídají centimetry v pase a už plánují letní dovolenou.

Jakmile máte v lednici pesto, máte vyřešeno! Pár lžiček výborně dochutí maso, těstoviny nebo přílohy. Tento recept na lososa je inspirovaný právě jihoitalskou kuchyní: žádné složité vaření, vystačíte si jen s pár surovinami, abyste si šmakovali jako na italské riviéře. Tajemství se schovává v těch nejlepších ingrediencích. Kalabrijské pesto, které jsme na rybu použili, je vyrobené z bazalky, mandlí, rajčat a sýru pecorino. Vsadíme se, že leckdo neodolá a začne do skleničky tajně máčet lžíci nebo chleba.

Jakou přílohu k rybě zvolíte, je čistě na vaší chuti. Rybu vždycky skvěle doplní teplá zelenina, pořádně barevná, ať se na jídlo sbíhají sliny.

Suroviny pro 2 osoby:

– 300 g čerstvého lososa
– 200 g fazolových lusků
– 4 lžíce pesta (doporučujeme osvědčené pesto Calabrese)
– 70g másla
– 1 citrón
– sůl a pepř dle chuti
– bazalka na dozdobení

Lososa rozkrojte na dva plátky, lehce osolte, opepřete a vydatně pomazejte ze všech stran bazalkovým pestem.
My použili to pravé kalabrijské – z bazalky, mandlí, rajčat a sýru pecorino.

Takto připravené plátky dejte přes noc odležet do lednice.

Když nastane čas k obědu, předehřejte si troubu na 190 stupňů.

K pečení si připravte dostatečně velký plát alobalu, který potřete máslem. Na něj položte lososa.

Na každý filet dejte plátek másla, citrónu a vše zabalte tak, aby vám náplň nevytekla.

V dalším plátu alobalu si připravte přílohu, v našem případě fazolky. Ty osolte, opepřete a přidejte k nim plátek másla.

Opět vše dokonale zabalte a vše dejte péct na 15 minut.

Pak kapsu s lososem otevřete a dopékejte dalších 5-7 minut podle potřeby. Fazolky mohou zůstat zavřené.

Upečené plátky servírujte s fazolkami, lístky bazalky a zakápnuté citrónem.

Tip Rybízáka: Otestujte další vynikající pesta, která z obyčejného jídla dělají italskou pohádku:
rajčata+mandle+pistácie
rukola+pistácie
tuřín+vlašské ořechy