Medové perníčky jsou jako sen! Voní medem a vánoční pohodou, a pokud se vám povedou fakt měkké, máte doslova nebe v hubě. Že vám doteď z trouby lezly jen ty tvrdé jako kámen? Vyzkoušejte to podle našeho receptu! Garantujeme vám, že se každý plech povede.

Proč bývají perníčky tvrdé jako šutr?

Pokud vám z trouby vždy vylezou perníčky tvrdé jako kámen, je to nejspíš proto, že jste do nich dali moc medu. Med má hodně intenzivní vůni a chuť, a tak s ním není potřeba v receptu plýtvat, Zpravidla stačí jen jedna až tři lžíce, záleží na množství, a máte jistotu, že perníčky budou vždycky měkké.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 g cukr moučka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu (doporučujeme akátový, s malinami nebo s višněmi)
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Medové perníčky pečte cca 8 minut při 180 °C.

Postup na medové perníčky:

  1. Smíchejte sypké suroviny a prosejte je přes cedník nebo síto.
  2. Doprostřed směsi udělejte důlek a přidejte celá vejce, změklé máslo a med.
  3. Vypracujte těsto, které pak dejte do lednice odpočívat alespoň na 24 hodin. Uvolní se lepek a vše se proleží.
  4. Odpočaté těsto pak vyndejte, nechte chvilku odpočívat a pak vyválejte na tloušťku cca 3 mm.
  5. Vykrojené perníčky dejte do trouby na 180 stupňů. Každou várku pečte přibližně 8 minut.
  6. Jakmile jsou perníčky hotové, nechte je zchladnout, a potom je uložte do vzduchotěsné nádoby do chladu.

Takto uložené medové perníčky vám vydrží cca 3 týdny měkké, nebo dokud je nesníte.

Kvalitní med na medové perníčky najdete u nás:

Jak skladovat medové perníčky?

Perníčky skladujte na temném místě a vždy jen v dobře uzavřené nádobě, aby se nevysušily. Pokud přeci jen ztvrdnout, ačkoliv byly po upečení měkké, přidejte k nim do nádoby čerstvý chléb nebo jablko. Perníčky z nich vytáhnou vlhkost a zase změknou. Pokud jste perníčky ozdobili polevou, dejte si pozor, aby se jich jablko či chléb nedotýkaly. Rozpustili by totiž polevu.

Líbil se vám tento vánoční recept? Zkuste třeba ještě: