Recept na kouzelné medové perníčky
Medové perníčky jsou jako sen! Voní medem a vánoční pohodou, a pokud se vám povedou fakt měkké, máte doslova nebe v hubě. Že vám doteď z trouby lezly jen ty tvrdé jako kámen? Vyzkoušejte to podle našeho receptu! Garantujeme vám, že se každý plech povede.
Proč bývají perníčky tvrdé jako šutr?
Pokud vám z trouby vždy vylezou perníčky tvrdé jako kámen, je to nejspíš proto, že jste do nich dali moc medu. Med má hodně intenzivní vůni a chuť, a tak s ním není potřeba v receptu plýtvat, Zpravidla stačí jen jedna až tři lžíce, záleží na množství, a máte jistotu, že perníčky budou vždycky měkké.
Suroviny pro 4 osoby:
- 300 g celozrnné mouky
- 120 g cukr moučka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 3 lžíce medu (doporučujeme akátový, s malinami nebo s višněmi)
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
Postup na medové perníčky:
- Smíchejte sypké suroviny a prosejte je přes cedník nebo síto.
- Doprostřed směsi udělejte důlek a přidejte celá vejce, změklé máslo a med.
- Vypracujte těsto, které pak dejte do lednice odpočívat alespoň na 24 hodin. Uvolní se lepek a vše se proleží.
- Odpočaté těsto pak vyndejte, nechte chvilku odpočívat a pak vyválejte na tloušťku cca 3 mm.
- Vykrojené perníčky dejte do trouby na 180 stupňů. Každou várku pečte přibližně 8 minut.
- Jakmile jsou perníčky hotové, nechte je zchladnout, a potom je uložte do vzduchotěsné nádoby do chladu.
Takto uložené medové perníčky vám vydrží cca 3 týdny měkké, nebo dokud je nesníte.
TIP: Co za víno ke kaprovi, řízkům nebo medovým perníčkům?
Jak skladovat medové perníčky?
Perníčky skladujte na temném místě a vždy jen v dobře uzavřené nádobě, aby se nevysušily. Pokud přeci jen ztvrdnout, ačkoliv byly po upečení měkké, přidejte k nim do nádoby čerstvý chléb nebo jablko. Perníčky z nich vytáhnou vlhkost a zase změknou. Pokud jste perníčky ozdobili polevou, dejte si pozor, aby se jich jablko či chléb nedotýkaly. Rozpustili by totiž polevu.