Obchody překypují jablky, banány, avokády a citrusy, ale na meruňky se stále nějak zapomíná. Přitom je to chuťová pecka nabombená vitamíny, ideální ke svačině, na vaření i pečení. Zjistěte, jak meruňky prospívají zdraví a inspirujte se našimi tipy na jejich zpracování.

Jak meruňky prospívají zdraví?

Meruňky obsahují:

  • provitamin A (beta karoten),
  • vitamíny skupiny B,
  • vitamín C,
  • minerální látky, konkrétně železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo křemík.

Zdravotní benefity meruněk

Meruňky toho umí mnohem víc, než byste do nich řekli. Tak za prvé posilují imunitu – mají dokonce vyšší obsah vitamínu C na 100 gramů ovoce než třeba jablka, hrušky či třešně. Meruňky také zlepšují zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu.

Mnoho dobrého dělají i pro náš nervový systém. Posilují ho, a zároveň působí proti únavě a pomáhají při nespavosti. Také na krásu jsou meruňky odpovědí. Posilují vlasy, nehty a pokožku a chrání naši kůži při opalování. V neposlední řadě odbourávají tuky.

Pokud si neodpustíte cigaretu, tak alespoň zařaďte meruňky do jídelníčku. Meruňky totiž podle některých studií pozitivně ovlivňují sliznici plic.

A dámy, jestli zrovna řešíte, zda jíst meruňky v těhotenství, tak rozhodně ano! Meruňky prospívají správnému vývoji plodu. Ženy trpící v období těhotenství anémií by měly meruňky zařadit do jídelníčku určitě, protože tohle ovoce obsahuje vysoký podíl železa. Jen pozor na sušené meruňky, protože ty obsahují až o 70 % více sacharidů a jejich nadměrná konzumace může vést k obezitě.

Sušené meruňky jsou zdravá pochoutka, ale…

Jak už jsme zmínili, sušené meruňky obsahují o dost více sacharidů, takže pozor s jejich nadměrnou konzumací (tedy pokud nechcete přibrat záměrně). Aby sušené meruňky lépe vypadaly a měly pěknější barvu, síří se. Před konzumací se doporučuje omytí v teplé vodě a až pak je konzumujte. Lepší volbou jsou pak nesířené meruňky v bio kvalitě.

Sušené meruňky obsahují živiny v koncentrovanější formě. Jsou ale také kalorickou bombou.

Ať už si vyberete sířené, či nesířené meruňky, v obou případech obsahují živiny v koncentrovanější formě. Sušené meruňky mají obzvláště pozitivní vliv na fungování našeho nervového systému.

5 zajímavostí o meruňkách

Meruňky pochází z Číny a Ruska

Mysleli jste si, že meruňky pochází ze střední Evropy? Tak to nejste sami. Ve skutečnosti však pochází z oblastí Číny a Ruska, kde první zmínky o nich pochází z dob před více jak 3 000 lety. Řekové jim říkali “golden eggs of the sun”, což můžeme volně přeložit jako “sluneční zlatá vejce” nebo “zlatá vejce Slunce”. Do ČR se meruňky dostaly z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy.

Svět slaví National Apricot Day

Mezinárodní den meruněk připadá na 9. leden a slaví se od roku 2020 – převážně v Americe. Své fanoušky a milovníky mají meruňky po celém světě a je tedy jisté, že minimálně v každé zemi se najde jeden člověk, který na oslavu National Apricot Day kousne do meruňky. Poselstvím tohoto dne je poděkování přírodě za to, že plodí tak skvělé ovoce jako meruňky. Jak můžete oslavit National Apricot Day v našich končinách. Třeba tím, že se vyfotíte s meruňkou nebo s pokrmem z meruněk a fotku označenou #nationalApricotDay dáte na sociální sítě.

Poznejte správně zralou meruňku

Vyhýbáte se meruňkám proto, že vždy kousnete do nezralé? Příště se soustřeďte na slupku. Čím je slupka zlatavější, tím je meruňka zralejší. Žlutá slupka říká, že tahle meruňka ještě není zralá.

Kříženci, kteří vás nadchnou

Stejně jako se kříží třeba růže, i meruňky mají své působivé variace. Například takový Plumcot, který je něco mez švestkou (anglicky plum) a meruňkou (z anglického apricot) se kříží v poměru 70:30 ve prospěch švestky. Tento hybrid nadchne sladkou vyzrálostí švestky a šťavnatostí meruňky. Další hybrid meruňky zvaný Pluot je velmi aromatický až pikantní zatímco Aprium zprvu chutná sladce a svěže, má však kyselejší dojezd.

Co znamená, když se vám zdá o meruňkách

Někomu se o meruňkách nezdá nikdy, jiní je ve snech pravidelně trhají či konzumují. Co to vůbec znamená, pokud se vám o nich zdá? Některé snáře uvádí, že pokud meruňky ve snu kupujete nebo jíte, může to u mladých znamenat manželství až v pozdějším věku. Bývá to ale prý také varování, že lidem moc snadno odpouštíte. Pakliže meruňky ve snu trháte, připravte se na nečekané výdaje. Pěkné meruňky signalizují čas na změnu, shnilé napovídají, ať odoláváte novému objevu. Sběr meruněk pod stromem je povzbuzení, že se nemáte vzdávat.

Meruňky v kuchyni: konzumace, recepty a skladování

Tipy pro vaření meruněk

  1. Než se pustíte do vypeckování, meruňku lehce poválejte v dlani. Dužina se tak snadněji oddělí od pecky.
  2. Chcete meruňky jednoduše oloupat? Spařte je nejdřív vroucí vodou na cca 10 vteřin. Poté je rychle zchlaďte a teprve poté oloupejte.
  3. Koupili jste nezralé meruňky, ale vy už je potřebujete zítra zralé do koláče? Zrání meruněk urychlíte tak, že je na noc vložíte do papírového sáčku se dvěma jablky. Nedávejte je do mrazu, musí odpočívat při pokojové teplotě.

Správné skladování meruněk

  • Nezralé meruňky nechte dozrát při pokojové teplotě.
  • Zralé naopak skladujte v chladu max. 3 dny.
  • Ideální podmínky pro skladování meruněk ve sklepě: teplota cca 7 °C a vzdušná vlhkost 90-95 %.
  • Pokud nechcete urychlit zrání meruněk, nikdy je neskladujte pohromadě s dalším ovocem.

Meruňky nikdy neskladujte s dalším ovocem. Zbytečně tak urychlíte jejich zrání.

Co s peckami z meruněk?

Internetem kolují články o prospěšnosti meruňkových jader na lidské zdraví. Někteří prodejci dokonce nabízejí pecky meruněk z prášku nebo slibují zázraky jako vyléčení rakoviny – a to jen díky meruňkovým jádrům. Takovým věcem ale rozhodně nevěřte, protože byste se mohli otrávit kyanidem. Podle portálu bezpecnostpotravin.cz, který se odkazuje na Evropský úřad pro bezpečnost potravin, stačí více než tři malá syrová jádra meruněk nebo polovina jednoho velkého jádra v jedné porci. V peckách meruněk je totiž přirozeně se vyskytující sloučenina amygdalin, která se po požití přeměňují na kyanid.

Nemusíte se ničeho bát. Samotná konzumace plodu meruněk je bezpečná. Sloučenina se nachází jen uvnitř pecky, která má natolik tvrdou skořápku, že amygdalin nepřijde s plodem do kontaktu.

Co s meruňkami? Upečte koláč, vyrobte džem, připravte zmrzlinu

Stejně jako každé jiné ovoce i meruňky můžete zpracovat snad na sto způsobů, například takto:

  • meruňkový koláč
  • tvarohové knedlíky s meruňkami
  • meruňkový džem
  • meruňková zmrzlina
  • meruňkové víno
  • meruňkový kompot
  • meruňková zavařenina
  • rýžový pudink s meruňkami
  • meruňkové čatní
  • meruňkový kečup
  • roláda s domácí meruňkovou marmeládou

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. A protože receptů na meruňkové džemy a knedlíky je plný internet, vybrali jsme 3 trochu jiné recepty s meruňkami, které nás prostě nadchly.

 V Rybízáku vyrábíme z meruněk třeba tyhle produkty:

Recept na meruňkové čatní

Na meruňkové čatní budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk
  • 3 ks velké cibule
  • čerstvý zázvor (dle chuti)
  • 3 ks chilli papriček
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • rozinky
  • pepř
  • sůl
  • jablečný ocet
  • hnědý cukr (lze nahradit medem)
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje

Meruňky oloupejte. Aby to šlo snáze, spařte je nejdřív vroucí vodou na cca 10 vteřin. Poté je rychle zchlaďte a teprve poté oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zesklovatět na trošce oleje. Poté přidejte na kostky nakrájené, oloupané a vypeckované meruňky, česnek, nastrouhaný zázvor a pokrájené papričky bez pecek. To vše zakápněte jablečným octem a poduste do té doby, než začne čatní houstnout.

Na závěr přidejte rozinky, oslaďte, osolte a opepřete dle chuti a nechte vařit ještě cca dvě minuty. Ještě teplé čatní naplňte do sklenic a dobře utěsněte, nebo ho rovnou podávejte třeba s čerstvým kozím sýrem a chlebem.

Recept na meruňkový kečup Zdeňka Pohlreicha

Na meruňkový kečup budete potřebovat:

  • sušené meruňky
  • žlutou papriku
  • 1 dcl vody
  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • jablečný ocet
  • cukr
  • hořčičné semínko
  • sůl

Sušené meruňky namočte na pár minut do vody. Mezitím v hrnci rozpalte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Poté přidejte nakrájené sušené meruňky. Ochuťte hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky. Přidejte sůl, podlijte vodou, zakryjte pokličkou a dejte si zhruba na 25 minut nožky nahoru. Následně přimíchejte cukr a dochuťte dle svých preferencí.

Recept na meruňkovou zmrzlinu

Na meruňkovou zmrzlinu budete potřebovat:

  • 200 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 50-100 g moučkového cukru (podle toho jak sladké máte meruňky)
  • 1/2 kg meruněk (asi 6 kusů)
  • půlku vanilkového lusku

Žloutek se smetanou zahřejte a přidejte moučkový cukr. Následně přidejte meruňky a nechte táhnout pomalu cca 30 minut. Rozvařenou směs propasírujte přes síto a přendejte do kovové misky. Vmíchejte vanilku a směs nechte vychladnout. Po vychladnutí šup s ní do mrazáku. Co 20 minut směs v mrazáku zamíchejte, dokud úplně nezamrzne. Máte-li zmrzlinovač, máte o práci méně.

Co vy a meruňky? Jak často se do nich zakousnete?