Home / Recepty / Vánoční salát s medem a kozím sýrem

Vánoční salát s medem a kozím sýrem

/

Je na vás majonéza příliš těžká? Nebo vás už klasický bramborový salát nebaví? Připravte si takový, za který vám žaludek poděkuje.
Salát s kvalitním medem se hodí i na povánoční dny, když potřebujete odlehčit jídelníček. A hlavně bude dost místa na cukroví a klid na vánoční pohádky.

Spousta lidí si med na Vánoce spojuje s perníčky nebo oslazeným čajem. Naše Katka nás ale naučila používat med jako součást zálivky.
S citronovou šťávou je fantastickým pojičem chutí! My letos degustovaly spoustu druhů medů, které nám přibyly na Rybízáku, a teď už jsme vybíraví jako.
Navíc víme, v jakých podmínkách vznikají. Včelaři na Slovensku opečovávají každou včelku… a s medem se skoro mazlí, aby došel až na váš stůl v nejlepší formě.
I to nás přesvědčilo, že si netradiční vánoční salát zaslouží své místo na štědrovečerním stole. A pokud na bramborách a majonéze trváte, přijdete mu na chuť v dalších dnech.

Suroviny na 4 porce

Náplň:
–  200 g červené řepy
–  2 ks podzimních jablek
–  100 g špenátovách listů
–  100 g brusinek
–  100 g kozího sýra
–  1 granátové jablko
–  3 lžíce vlašských ořechů
–  4 lžíce medu (použili jsme jistebnický med)
–  1 lžíce citronové šťávy
–  sůl a pepř na dochucení

Řepu uvařte v osolené vodě do měkka. Špenát propláchněte, z granátového jablka vyloupejte semínka a jablka nakrájejte na tenké pláky.

Přírodní med smíchejte s citronovou šťavou.Uvařenou řepu nechte vychladnout, oloupejte jí a nakrájejte na kostičky.

Ve velké míse smíchejte špenát s brusinkami, jablky, řepou a granátovým jablkem.

Na takto připravený základ rozdrobte kozí sýr a vlašské ořechy.

Vše zakápněte medovou zálivkou a dochuťte solí s pepřem. Salát ihned podávejte a oslavte Vánoce bez těžkého břicha.