Medvědí česnek je na jaře nejvyhledávanější bylinkou. A není divu. Její silné účinky jsou pomíjivé. Nejvíc vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek má do konce května. Pak listy medvědího česneku vadnou a bylina nádherně vykvétá. Receptů na medvědí česnek existuje nespočet. My vám dnes představíme pesto z medvědího česneku, které pak můžete využít všelijak. Třeba na dochucení těstovin či rizota, ale také do nakládaného hermelínu!

Na pesto z medvědího česneku budete potřebovat:

  • 3 hrsti medvědího česneku
  • hrst semínek nebo oříšků (kešu, piniové či vlašské ořechy, slunečnice, dýňová semínka…)
  • 1-2 čajové lžičky soli
  • 100-150 ml olivového oleje (nebo jiný kvalitní)
  • nastrouhaný parmazán
  • citronová šťáva dle chuti
  • pepř, chilli či jiné oblíbené koření a bylinky

Postup:

  1. Listy opláchněte a nechte oschnout. Potom je nakrájejte na menší kousky.
  2. K medvědímu česneku přidejte sůl, olej a citrónovou šťávu. Ingredience rozmixujte na hustou kaši.
  3. Do mixu přisypte namleté ořechy či semínka a strouhaný parmazán. Pak už dochuťte podle sebe kořením a bylinkami.

Pesto z medvědího česneku je super zdravé a lahodné.

Skladování: Pesto z medvědího česneku skladujte v lednici v menších skleničkách. Naplňte je maximálně centimetr pod okraj. Obsah zbavte bublin vzduchu (např. poklepejte skleničkou o stůl). Povrch zakápněte olejem. Než skleničky zavřete, očistěte okraje suchou utěrkou.

► Chcete vědět, kdy a kde sbírat medvědí česnek a jak ho s jistotou poznat? Přečtete si článek o medvědím česneku.

Recept na nakládaný hermelín s pestem z medvědího česneku

A to není vše! Teď když už máte pesto s medvědím česnekem, je čas ho nějak využít. Co třeba nakládaný hermelín? Příprava je jednoduchá.

  1. Hermelíny podélně rozkrojte a všechny vnitřky potřete lžičkou pesta.
  2. Pesto zakryjte tenkými plátky klasického česneku, posypte čerstvě namletým pepřem a hermelíny spojte.
  3. Teď už zbývá jen nakrájet cibuli na velmi tenká půlkolečka, která posypte mořskou solí.
  4. Ideálně do zavařovacích sklenic střídavě pokládejte plněné hermelíny a osolená půlkolečka. Gurmáni mohou přidat ještě feferonku.
  5. Na závěr zalijte své dílo olejem, dokud nebudou hermelíny zcela ponořeny.

Hermelíny ve skle uložte na 5 dnů do ledničky a den před konzumací je nechte odpočívat při pokojové teplotě, aby krásně změkly.

Podáváme ideálně s červeným ovocným vínem, například s Rybízákem.