Na Moravě vyrábějí první probiotické pivo
Chutná nahořkle jako pořádná dvanáctka, přitom posiluje obranyschopnost a porazí žaludeční obtíže.
Nepasterizovaný světlý ležák totiž obsahuje probiotika, která povzbuzují organismus. Tomu říkáme si připít na zdraví!
Probiotické pivo se pije úplně stejně jako klasické – pořádně vychlazené. Protože vydatně podporuje zažívání, doporučujeme ho podávat k jídlům,
která se hůř tráví. Česká kuchyně má tak opravdu konečně povzbuzujícího parťáka!
Co jsou probiotika?
Probiotika jsou mikroorganismy, které pečují o střevní mikroflóru. Kromě zažívání významně ovlivňují lidskou imunitu, protože právě ve střevech vzniká
z 60-70 % obranyschopnost našeho těla. Probiotika také zatočí se zažívacími potížemi od průjmu až po zácpu. Dále působí preventivně proti zánětům
močového ústrojí nebo povzbuzují zdravý vzhled kůže.
Tyto šikovné organismy obsahuje například i kefír, kvalitní jogurt, kysané zelí, miso polévka, houba kombucha a další fermentované potraviny.
Ale zcela upřímně, nám se nejvíc zamlouvá pití zdravého probiotického piva!
Jak vzniklo probiotické pivo?
Myšlenka se zrodila kupodivu v Singapuru. Na místní národní univerzitě se do výroby pustila studentka Chan Mei Zhi Alcine a její profesor Liu Shao Quan. V roce 2017 si recept na 3,5% probiotické pivo nechali patentovat.
Ve stejnou dobu ji vyvíjeli i na moravské univerzitě. Za výrobou stojí tým mikrobiologů Vysokého učení technického v Brně, který recept vyvíjel výrobcem nápojů AQM a soukromým pivovarem. Vzniklý nepasterizovaný ležák obsahuje 4,4 % alkoholu… a od června ho můžete ochutnat i na Rybízák.cz!
zdroje:
https://www.consumerhealthdigest.com/health-news/first-probiotic-beer.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4646764/Beer-good-gut-unveiled-scientists.html