Trávíte rádi podzim v kuchyni? Máte-li doma masožravce, na kterém můžete tenhle podzimní recept vyzkoušet, pak se bude oblizovat až za ušima! Pomalu pečené jehněčí kolínko, které chutná jak z pětihvězdičkové restaurace, zvládnete sami doma. Vždyť kdo by ohrnoval nos nad kombinací dýně, masa a vína? My nikoho takového naštěstí neznáme!

 

Pokud se vám nepodaří sehnat jehněčí maso, vyzkoušejte i kolínko telecí, které je neméně dobré a k prémiovému Rybízáku se skvěle hodí. Jednodušší přílohou jsou šťouchané brambory, my ale doporučujeme pravé italské rizoto s parmezánem a nebo bramborovo-dýňové pyré. Každopádně nezapomeňte na čerstvé bylinky, ty sušené se proti nim mohou zahrabat!

Suroviny pro 2 osoby:

Na okořenění masa:

  • 2 jehněčí kolínka
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého muškátového ořechu

Na naložení masa:

  • 250 ml prémiového Rybízáku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 bulvy celeru
  • 2 mrkve
  • 5 sherry rajčátek
  • 1 ks skořice v celku
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu

Bramborovo – dýňové pyré:

  • 1 malá dýně hokaido
  • 2 brambory
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 150 ml horkého mléka

Klíčem k úspěchu jsou čerstvé bylinky a náš prémiový Rybízák.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso zatím obalte ve směsi koření.
  2. Ve větším litinovém hrnci rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte, bude to chvilka.
  3. Maso vytáhněte a do voňavého výpeku, který v hrnci zbyl, přidejte cibuli s mrkví a celerem. Zeleninu pořádně opečte. Poté přidejte maso a víno.
  4. Nakonec přidejte všechny ostatní suroviny na maso, pekáč zavřete a přemístěte do trouby. Maso pečte do změknutí 2,5-3 hodin. Přibližně v polovině pečení maso otočte.
  5. Mezitím máte čas na přípravu pyré. Dýni rozkrojte na půl a lžící odstraňte všechny semena. Dýni pokapejte olivovým olejem, osolte, šoupněte do trouby k masu a pečte 20 minut.
  6. A jdeme na finiš! Brambory oloupejte a dejte vařit do změknutí, cca 15 minut.
  7. Upečenou, změklou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte ji do hrnce. Přidejte tymián, uvařené brambory, máslo, mléko a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého pyré.
  8. Doprostřed talíře dejte hroudu pyré, na ni kolínko, přelijte voňavým výpekem a podávejte se sklenkou vychlazeného Rybízáku.
Dýně, maso a víno? Ideální recept na lahodný podzim!

Dýně, maso a víno? Ideální recept na lahodný podzim!