Home / Recepty / Recept na domácí medovník se šalvějí

Recept na domácí medovník se šalvějí

/

Medový koláč jsme vylepšili kapkami domácího šalvějového sirupu – a světe div se, funguje to parádně. Šalvěj se v něm opravdu nenásilná, ale přece výrazná.
Pokud chcete s koláčem ještě více zabodovat, přisypte na závěr hrstku vlašských ořechů. Na fotkách vypadají krásně!

Suroviny na 8 porcí

– 100 ml mléka
– 100 g hladké mouky
– 50 g kukuřičného škrobu
– 60 ml oleje
– 5 lžic medu
– 4 lžíce Baťkova sirupu šalvěj
– 2 vejce
– 1 lžička mleté skořice
– 1 /2 lžičky kypřicího prášku
– 1/2 lžičky jedlé sody
– 1/4 lžičky muškátového oříšku
– 1/4 lžičky soli
– kůra z 1 citronu

Krém:
– 600 g smetanového sýry (žervé, lučina)
– 300 g smetany ke šlehání 33%
– 4 lžíce sirupu se šalvějí

Rozklepněte vejce a vyšlehejte je do pěny. Trvá to cca 8 minut.

Poté přidejte opatrně med, šalvějový sirup a stále šlehejte.

Dále tenkým proudem přilíjte střídavě olej a mléko.

Všechny sypké suroviny smíchejte a prosyjte. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Sypkou směs vsypte alespoň ve 3 dávkách do tekuté směsi. Vznikne poměrně řídké těsto.

Hotové těsto přelíjte do kulaté forny o průměru 20cm a pečte 35-45 minut.

Mezitím si připravte šalvějovou šťávu na pití (i pekař musí pít) a připravte krém. Smetanový sýr vyšlehejte se šlehačkou do tuha.

Pak tenkým proudem přilívejte šalvějový sirup. Hotový krém naplňte do cukrářského sáčku a dejte do lednice.

Upečený korpus nechte zcela zchladnout a podélně v půl rozkrojte. Na první polovinu naneste krém a přiklopte druhou polovinou.

Hotový koláč můžete ozdobit rozdrobenými odřezky a praženými ořechy.