Recept na raclette: 10 super kombinací, které stojí za vyzkoušení
Raclette je typ švýcarského sýru a také stejnojmenný pokrm, který si snadno připravíte doma. Možností, jak připravit raclette existují stovky a nezahrnují jen brambory a sýr. Budete překvapeni, jaké recepty na raclette existují.
Jednoduché recepty na raclette
Recept na Summer raclette
Odlehčená varianta raclettu je ideální na léto a letní grilovačky. Ocení ji i vegetariáni. Na přípravu potřebujete v zásadě jen raclette sýr, mix čerstvé zeleniny, olivy, nakládaná sušená rajčata a pečivo. Zeleninu grilujte na desce grilu a poté ji zapečete společně se sýrem přímo v raclette pánvičce. Jak jednoduché, viďte?
>>> Tip: Jaký sýr na raclette?
Italian raclette
Debužírujte jako Italové a naložte si na talíř co nejvíce mňamek! Na Italian raclette budete potřebovat raclette sýr, mix italských uzenin, olivy, nakládaná sušená rajčata, nakládanou zeleninu a brambory vařené ve slupce.
Pokud milujete pálivé, k této variantě raclette se skvěle hodí pikantní uzeniny. Ty můžete zapéct se sýrem a olivami, grilovat na desce grilu, přikusovat k pečivu nebo vše spojit přímo na vidličce.
Masožroutský raclette
Neumíte si hlavní chod představit bez masa? S tímto receptem si dopřejete hned tři druhy masa: hovězí svíčková, vepřová panenka, kuřecí. Na porci pro dva je ideální cca 300 gramů. Dále použijte 200 gramů raclette sýru a k tomu mix čerstvé zeleniny, brambory vařené ve slupce, pečivo, tři druhy omáček a čerstvé bylinky na dochucení.
Maso nakrájejte na tenké plátky, aby bylo hned hotové. Ostatní ingredience grilujte a zapékejte dle libosti buď na horním grilu nebo na raclette pánvičce. Jako koření doporučujeme tymián, bazalku nebo rovnou mix koření přímo na raclette.
Rychlý recept na raclette s vajíčkem
Tak jednoduché a taková mňamka! Jednoduše na rozpálenou pánvičku rozklepněte vajíčko, přidejte nastrouhaný raclette sýr a cokoliv, co máte rádi (slaninu, koření, nasekané vlašské ořechy…). Zkrátka jako kdybyste si připravovali míchaná vajíčka nebo crepes.
Raclette z pekla
Milujete pálivé pokrmy? I raclette může být ostrý jako břitva. Použijte brambory, hranolky nebo klidně nadrcené nachos, které přelijete roztopeným sýrem s chilli papričkami.
Recepty na raclette pro pokročilé
Raclette z trouby s celerovou remuládou
Ingredience na raclette:
- 500 g oloupaných brambor
- 400 g plátkového raclette sýru
- olivový olej na vymazání forem
- nakládaná zelenina: kyselé okurčičky, cibulky a kukuřici
Ingredience na remuládu:
- 1 ks celeru (střední, očištěný a oloupaný)
- vymačkanou citronovou šťávu z jednoho citronu
- 4 polévkové lžíce majonézy
- 1,5 pol. lžíce dijonské hořčice
- 2 pol. lžíce zakysané smetany
- 1 pol. lžíce petrželky (hladkolistá, jemně nasekaná)
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Postup:
- Brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte je v osolené vodě do poloměkka.
- Poté je sceďte a rozložte do lehce vymazaných formiček.
- Položte plátky sýra a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C.
- Pečte, dokud se sýr nerozteče a nezrůžoví. Na povrchu by se měla vytvořit krustička.
- Servírujte s celerovou remuládou a nakládanou zeleninou.
Postup na remuládu:
- Celer nakrájejte na tenké proužky a pokapejte je citronovou šťávou.
- Smíchejte majonézu, hořčici a zakysanou smetanu s nasekanou petrželkou.
- Výsledný dresink by měl být krémový, ale ne řídký. Bude-li hustý, zřeďte jej pár kapkami citronové šťávy.
- Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s celerem.
- Nechte 30 minut odležet a podávejte k bramborám.