Snad žádné jiné jídlo nejde k ovocným vínům tak skvěle jako lasagne. Proto vám v tomto článku přiblížíme naše oblíbené recepty na lasagne, k nimž s chutí otevíráme Rybízák, Hrušňák i Růžovku. Bon appetit!

Co jsou lasagne a kde se vzaly

Lasagne jsou typický italský pokrm čítající desítky receptů včetně vegetariánské verze. Jsou to široké těstovinové pláty, čerstvé či sušené, které se do pekáčku skládají po vrstvách a jednotlivé vrstvy se prokládají omáčkami, masem a zeleninou. Specialitou, které dělá lasagne lasagnemi, je krusta ze zapečeného sýra.

Název lasagne je odvozen z řeckého slova laganon. Mnoho národů si lasagne přivlastňuje, nicméně právě Italové mají historicky podložené prvenství. Nejstarší přepsaný text, báseň o lasagních, se objevuje v roce 1282 v knize Bolognesské památníky. První recept si do kuchařky ale napsali Britové, a to až v roce 1390.

Nejlepší recepty na lasagne

Recept na klasické lasagne

Lasagne vyžadují už určitou zručnost v kuchyni, ale co víc… Hlavně lásku a trpělivost, která se promítne do každého sousta. Tento klasický recept na lasagne vás pořádně zasytí, zlepší vám náladu a přiměje vás přidat si ještě jednu porci!

Poznámka: Na tento recept se bude hodit zapékací mísa o objemu 2 litry.

Ingredience na lasagne:

  • 2 lžíce olivového oleje na smažení
  • 50 g prosciutto, nakrájené nahrubo
  • 250 g balení čerstvých plátků lasagní

Ingredience na masovou omáčku:

  • 1 velký celer, jemně nakrájený
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 700 g mletého hovězího
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 230 g nakrájených rajčat v plechu
  • 150 ml kvalitního hovězího vývaru
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého oregana
  • hrst listů čerstvé bazalky

Ingredience na bešamelovou omáčku:

  • 60 g nesoleného másla
  • 60 g hladké mouky
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 80 g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Lasagne jsou mistrovské dílo, které zmizí z talíře, ani nevíte jak.

Postup:

  1. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a poté opečte prosciutto dokřupava. Přeneste na talíř pomocí děrované naběračky.
  2. Na masovou omáčku přidejte do pánve celer a cibuli se špetkou soli a pepře. Vařte do měkka (asi 10 minut). Přidejte česnek a vařte další minutu. Přidejte mleté maso a opékejte 4-5 minut, dokud nezhnědne a průběžně míchejte.
  3. Poté vmíchejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata; vařte další minutu. Přidejte vývar a vařte 30 minut na střední stupeň, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Sundejte z plotny, dochuťte solí a pepřem, poté vmíchejte osmažené prosciutto, nasekané oregano a většinu lístků bazalky.
  5. Na bešamelovou omáčku rozehřejte máslo ve středně silném hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte mouku a neustále míchejte 3-4 minuty, dokud směs nezačne vonět (vůně připomíná sušenky!).
  6. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko po dobu 6-8 minut, dokud omáčka nezhoustne. Sundejte z plotny, vmíchejte 20 g parmazánu a všechen muškátový oříšek, poté dobře dochuťte solí a pepřem.
  7. Troubu rozehřejte na 200 °C/180 °C (horkovzdušná/plynová st. 6).
  8. A jdeme skládat lasagne! Dno zapékací misky potřete trochou bešamelu a přikryjte pláty lasagní tak, aby se mírně překrývaly.
  9. Přelijte je třetinou bílé omáčky, posypte trochou strouhaného sýra a přelijte polovinou masové omáčky.
  10. Zakryjte další vrstvou plátů lasagní, nalijte polovinu bílé omáčky a poté veškerou zbývající červenou omáčkou. Přidejte poslední vrstvu plátů lasagní a poté potřete zbytkem bílé omáčky. Posypeme zbylým strouhaným sýrem.
  11. Už jdeme do finále! Lasagne pečte 35-40 minut, dokud nezezlátnou a nebudou bublat. Podávejte ozdobené bazalkou.

Recept na lasagne s lososem a špenátem

Suroviny:

  • 400 g lasagní
  • 400 g filetu z lososa
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva

Snad všechny recepty na lasagne zahrnují sýr, jehož krusta dělá lasagne ještě více neodolatelné.

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte nakrájeného lososa a smažte ho z obou stran, dokud není hotový. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte citrónovou šťávu.
  3. Pak přidejte čerstvý špenát a nechte ho zhruba minutu spařit.
  4. V misce smíchejte bešamelovou omáčku a trochu strouhaného sýra.
  5. Vyskládejte lasagne v pekáči. Navrstvěte na ně lososa se špenátem a bešamelovou směs. Opakujte, dokud nedosáhnete vrcholu pekáče. Posypte zbylým sýrem.
  6. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud se sýr neztvrdne a nezezlátne.

Recept na lasagne s kuřecím masem a pestem

Suroviny:

  • 400 g lasagní
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek pesta (např. bazalkového)
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 200 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte nakrájené kuřecí maso a smažte ho z obou stran, dokud není hotové. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. V misce smíchejte bešamelovou omáčku a pesto.
  4. Vyskládejte lasagne v pekáči. Navrstvěte na ně kuřecí maso a pestovou směs. Opakujte, dokud nedosáhnete vrcholu pekáče. Posypte strouhaným sýrem.
  5. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud se sýr neztvrdne a nezezlátne.

Jaké víno k lasagním? Rybízák doporučuje: