La, la, la, lasagne! Populární italský pokrm 3× jinak
Snad žádné jiné jídlo nejde k ovocným vínům tak skvěle jako lasagne. Proto vám v tomto článku přiblížíme naše oblíbené recepty na lasagne, k nimž s chutí otevíráme Rybízák, Hrušňák i Růžovku. Bon appetit!
Co jsou lasagne a kde se vzaly
Lasagne jsou typický italský pokrm čítající desítky receptů včetně vegetariánské verze. Jsou to široké těstovinové pláty, čerstvé či sušené, které se do pekáčku skládají po vrstvách a jednotlivé vrstvy se prokládají omáčkami, masem a zeleninou. Specialitou, které dělá lasagne lasagnemi, je krusta ze zapečeného sýra.
Název lasagne je odvozen z řeckého slova laganon. Mnoho národů si lasagne přivlastňuje, nicméně právě Italové mají historicky podložené prvenství. Nejstarší přepsaný text, báseň o lasagních, se objevuje v roce 1282 v knize Bolognesské památníky. První recept si do kuchařky ale napsali Britové, a to až v roce 1390.
Nejlepší recepty na lasagne
Recept na klasické lasagne
Lasagne vyžadují už určitou zručnost v kuchyni, ale co víc… Hlavně lásku a trpělivost, která se promítne do každého sousta. Tento klasický recept na lasagne vás pořádně zasytí, zlepší vám náladu a přiměje vás přidat si ještě jednu porci!
Poznámka: Na tento recept se bude hodit zapékací mísa o objemu 2 litry.
Ingredience na lasagne:
- 2 lžíce olivového oleje na smažení
- 50 g prosciutto, nakrájené nahrubo
- 250 g balení čerstvých plátků lasagní
Ingredience na masovou omáčku:
- 1 velký celer, jemně nakrájený
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 700 g mletého hovězího
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 230 g nakrájených rajčat v plechu
- 150 ml kvalitního hovězího vývaru
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého oregana
- hrst listů čerstvé bazalky
Ingredience na bešamelovou omáčku:
- 60 g nesoleného másla
- 60 g hladké mouky
- 700 ml plnotučného mléka
- 80 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a poté opečte prosciutto dokřupava. Přeneste na talíř pomocí děrované naběračky.
- Na masovou omáčku přidejte do pánve celer a cibuli se špetkou soli a pepře. Vařte do měkka (asi 10 minut). Přidejte česnek a vařte další minutu. Přidejte mleté maso a opékejte 4-5 minut, dokud nezhnědne a průběžně míchejte.
- Poté vmíchejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata; vařte další minutu. Přidejte vývar a vařte 30 minut na střední stupeň, dokud omáčka nezhoustne.
- Sundejte z plotny, dochuťte solí a pepřem, poté vmíchejte osmažené prosciutto, nasekané oregano a většinu lístků bazalky.
- Na bešamelovou omáčku rozehřejte máslo ve středně silném hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte mouku a neustále míchejte 3-4 minuty, dokud směs nezačne vonět (vůně připomíná sušenky!).
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko po dobu 6-8 minut, dokud omáčka nezhoustne. Sundejte z plotny, vmíchejte 20 g parmazánu a všechen muškátový oříšek, poté dobře dochuťte solí a pepřem.
- Troubu rozehřejte na 200 °C/180 °C (horkovzdušná/plynová st. 6).
- A jdeme skládat lasagne! Dno zapékací misky potřete trochou bešamelu a přikryjte pláty lasagní tak, aby se mírně překrývaly.
- Přelijte je třetinou bílé omáčky, posypte trochou strouhaného sýra a přelijte polovinou masové omáčky.
- Zakryjte další vrstvou plátů lasagní, nalijte polovinu bílé omáčky a poté veškerou zbývající červenou omáčkou. Přidejte poslední vrstvu plátů lasagní a poté potřete zbytkem bílé omáčky. Posypeme zbylým strouhaným sýrem.
- Už jdeme do finále! Lasagne pečte 35-40 minut, dokud nezezlátnou a nebudou bublat. Podávejte ozdobené bazalkou.
Recept na lasagne s lososem a špenátem
Suroviny:
- 400 g lasagní
- 400 g filetu z lososa
- 300 g čerstvého špenátu
- 500 ml bešamelové omáčky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
- citrónová šťáva
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájeného lososa a smažte ho z obou stran, dokud není hotový. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte citrónovou šťávu.
- Pak přidejte čerstvý špenát a nechte ho zhruba minutu spařit.
- V misce smíchejte bešamelovou omáčku a trochu strouhaného sýra.
- Vyskládejte lasagne v pekáči. Navrstvěte na ně lososa se špenátem a bešamelovou směs. Opakujte, dokud nedosáhnete vrcholu pekáče. Posypte zbylým sýrem.
- Dejte do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud se sýr neztvrdne a nezezlátne.
Recept na lasagne s kuřecím masem a pestem
Suroviny:
- 400 g lasagní
- 500 g kuřecího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek pesta (např. bazalkového)
- 500 ml bešamelové omáčky
- 200 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso a smažte ho z obou stran, dokud není hotové. Osolte a opepřete podle chuti.
- V misce smíchejte bešamelovou omáčku a pesto.
- Vyskládejte lasagne v pekáči. Navrstvěte na ně kuřecí maso a pestovou směs. Opakujte, dokud nedosáhnete vrcholu pekáče. Posypte strouhaným sýrem.
- Dejte do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud se sýr neztvrdne a nezezlátne.