Jednohubky, kanapky, chlebíčky – všechny tyhle chuťovky mizí z táců a etažérů úplně samy. A není se čemu divit. Je to takové vděčné jídlo, když nechcete hosty odbýt oříšky a chipsy. Chcete-li se fakt blýsknout a naservírovat jim jednohubky jedna báseň, zkuste to podle našich receptů. Nadšení zaručeno.

Originální a levné vánoční jednohubky

Máte v rodině či mezi hosty někoho, kdo nemůže pečivo? Zkuste tyhle parádní jednohubky ve tvaru vánočního stromečku! Prakticky vám stačí 3 ingredience (tvrdý sýr, salátovou okurku a mrkev), ale efekt bude díky vytvarované zelenině neskutečný. A přitom taková blbost, co?

rychlé vánoční jednohubky bez pečiva

Postup:

  1. Nejdřív vytvořte základnu pro stromek. Eidam, goudu či jiný tvrdý sýr nakrájejte na kostičky.
  2. Salátovou okurku nakrájejte na velmi jemné plátky a s pomocí napichovátka vytvořte stromeček.
  3. Pokud jste hračičkové, z mrkve vykrojte hvězdičky. A nebo si ušetřete práci a kupte rovnou napichovátka s hvězdičkou. Mrkev místo toho nakrájejte na kostičky a na některých jednohubkách nahraďte sýr mrkví.
  4. Hostům, kteří mohou pečivo, připravte variantu, kdy pod sýr napícháte malá kolečka veky.

K těmhle vánočně-silvestrovským jednohubkám nalijte hostům do skleniček třeba Bubláka či květinové víno.

Francouzské bagetové chlebíčky

Potřebujete hodit na talíř něco víc nóbl, co nadchne i zasytí? Vezměte bagetu, hruškovou marmeládu, kozí sýr, rukolu a pršuto a kouzlo je hotovo! Vážně nic víc není potřeba. Tyhle ingredience dohromady skvěle fungují.

francouzská bageta s kozím sýrem a rukolou na dřevěném prkénku

Postup:

  1. Bagetu nakrájejte na cca 1 až 2 cm vysoké plátky a namažte je kupovanou či domácí hruškovou marmeládou.
  2. Pak na bagetu položte pršuto a rukolu.
  3. Kozí sýr rozpečte v troubě, mikrovlnce nebo na grilu. Nijak to s pobytem v teple ale nepřehánějte. Nechcete ho úplně rozpustit, jen nahřát, aby měl tu správně mazlavou konzistenci.

Francouzské bagetové chlebíčky servírujte na dřevěném prkénku a podávejte s červeným vínem, ideálně však s Rybízákem či s naším speciálem Techtle Mechtle.

Bruschetta z oblíbených surovin vydá za všechny jednohubky

Jestli vám zbude bageta z francouzských chlebíčků, upečte bruschettu, což je taková mini pizza se vším, co dům dal. Základem je kvalitní bageta (rustikální, 7zrnná, venkovská), hlavně žádná veka. Pak už jen pokládáte suroviny jako sušená rajčata, pršut, hermelín, nivu, olivy, cibuli a další oblíbené věci, které máte rádi i na pizze. Vše zapečte v troubě, dokud bageta nechytne tu správnou barvu a nebo dokud se sýr nerozpustí.

Bruschetta s olivami a pršutem

K bruschettě vřele doporučujeme Borůvčák, Višňák či Kanaďanku.

Slané Raffaello koule s krabím masem

Jednohubky na Silvestra nemusí být vyrobené jen z veky, nakládaček, eidamu a pomazánky. Inspirujte se tradičním ruským snackem, který zasytí líp než hermelínový chlebíček. Základním kamenem tohoto receptu je krabí tyčinky. Dále budete potřebovat tvrdý sýr, měkký sýr, tatarku a česnek.

slané raffaello koule se sýrem a krabím masem

Postup:

  1. Krabí tyčinky nastrouhejte na jemném struhadle. Čím tenčí provázky vytvoříte, tím pěknější koule budou.
  2. Půlku odložte stranou na obalení a do druhé půlky přidejte nastrouhané sýry, česnek a tatarku.
  3. Z hmoty vytvarujte kuličky a obalte je v nastrouhaných krabích tyčinkách.

Slané Raffaello koule podávejte s bublinama, třeba s našimi Bubláky nebo Angrešťákem.

Děsně jednoduché slané jednohubky na party

Tenhle recept není žádná věda, ale svůj účel splní dokonale. Když k nim podáte to správné víno a talíř plný oříšků, hosté si budou spokojeně hladit bříška. Na recept potřebujete jen jakoukoliv šunku obsahující alespoň 95 % masa, nakládané okurky, smetanový sýr Philadelphia a pikantní salátovou zálivku (nebo aspoň sušené chilli).

šunkové rolky s nakládanou okurkou

Postup:

  1. V malé míse smíchejte smetanový sýr a zálivku (nebo sušené chilli).
  2. Šunku nakrájejte na plátky a potřete je směsí ze sýru a zálivky.
  3. Nakládačky nakrájejte na menší kousky a zabalte je do namazané šunky.
  4. Aby rolky krásně držely svůj tvar, zabalte každý kousek do potravinové folie a nechte je v lednici hodinku odpočívat.

Pokud si chcete postup trochu usnadnit, šunku předem nekrájejte. Vytvořte větší rolky, které před zabalením do folie nakrájíte na menší rolky. Podávejte s růžovým vínem, třeba Růžovkou či Jahoďákem.

Sladké toasty pro děti i dospěláky

Není čas ztrácet čas. Pokud nechcete strávit půl oslavy v kuchyni, ale chcete hlavně švitořit s hosty, vsaďte na sladké toasty podle tohoto receptu. Potřebujete jen čerstvé ovoce (jahody, borůvky či banány), celozrnný chléb a domácí vanilkovou šlehačku! Dětem můžete toasty nasladko vylepšit nastrouhanou hořkou čokoládou nebo čokoládovými penízky.

sladké toasty s jahodami

Postup:

  1. Ze 2 vajec, 200 ml mléka či smetany ke šlehání, vanilkového extraktu, skořice a soli vyšlehejte šlehačku.
  2. Chléb nakrájejte na cca 1 až 2 cm vysoké plátky a potřete je šlehačkou.
  3. Toasty už jen dozdobte čerstvým ovocem a můžete servírovat!

Ke sladkým jednohubkám se skvěle hodí Jahoďák a Maliňák! Dětem nalijte limču nebo Hrozňáčka.

Slané jednohubky na Silvestra aka skvělý základ před velkou opíječkou

Pití nalačno se nevyplácí. Pokud se chcete po silvestrovském večírku probudit bez bolehlavu a nestrávit Nový rok u záchodové mísy, dejte si něco pěkně tučného. To prý hodně pomáhá. Ideální jsou oříšky, ryby a samozřejmě tyhle silvestrovské jednohubky z lososa. Na jejich přípravu budete potřebovat pšeničné tortilly, plátky uzeného lososa, Lučinu, majonézu, citrón, čerstvý kopr, sůl, černý pepř a alobal.

tortillové jednohubky s lososem

Postup:

  1. V míse pořádně smíchejte Lučinu, majonézu, šťávu z citronu, nasekaný kopr a mletý pepř. Hladkou směs dosolte podle chuti.
  2. Tortilly rovnoměrně rozložte a potřete směsí. Poté na ně vyskládejte plátky lososa.
  3. Na každou tortillu si nachystejte větší kus alobalu. Tortilly opatrně, ale pevně zarolujte, přemístěte na alobal a zabalte. Válečky na koncích pevně zatáhněte.
  4. Poté je dejte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně ale přes noc.
  5. Další den odstraňte alobal a tortillu nakrájejte ostrým nožem na kolečka.

K rolkám si dejte třeba Grepičku, Dona Lemona či jiný ovocný speciál.