Milujete víno? Milujete zmrzlinu? Tak to si dnes pošmáknete. Vyzkoušejte recept na zmrzlinu s rybízovým, višňovým nebo třeba bezinkovým vínem. Kombinace osvěžení a alkoholu obzvlášť v létě bodne. Tak lžičky do ručky a jde se mlsat!

Jednoduchá domácí zmrzlina s červeným ovocným vínem

Na tomto receptu je nejlepší, že na zmrzlinu můžete použít jakékoliv (nejen) ovocné víno. My doporučujeme hlavně to červené – takže Rybízák, Višňák a Borůvčák – protože ve smetaně chuť těchto plodů obzvláště vynikne. Navíc nepotřebujete zmrzlinovač a ingrediencí je jen pár = efekt však neskutečný! Z našeho receptu připravíte zhruba 750 ml zmrzliny.

Na tento recept potřebujete:

Postup:

  1. Víno se skořicí dejte vařit do velkého hrnce na střední teplotu a vařte tak dlouho, dokud se objem nezredukuje na cca 130 ml.
  2. Poté stáhněte hrnec z plotny, počkejte, až víno vychladne a poté ho dejte do lednice.
  3. Mezitím zahřejte smetanu s mlékem. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
  4. Za stálého šlehání postupně přilévejte směs smetany a mléka do žloutkové pěny.
  5. Výslednou směs nalijte do nového kastrolu a za stálého míchání nechte lehce zhoustnout. Pozor: Nesmí se vařit a teplota by neměla přesáhnout 80 °C.
  6. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, počkejte, až vystydne a poté ji dejte do lednice.
  7. Studené víno smíchejte s vychlazenou žloutkovou směsí.
  8. Směs přelijte do zmrzlinovače a dále postupujte podle návodu výrobce.

Nejrychlejší a nejjednodušší recept na domácí zmrzlinu s vínem

Chcete rychlé osvěžení? A máte zmrzlinovač? Popadněte Rybízák, Jahoďák, Hrušňák a pusťte se do výroby té nejjednodušší zmrzliny, jakou na internetu najdete. Příprava samotná netrvá ani půl hodiny. To zní dobře, co?

Na tento recept potřebujete:

  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 šálek těžké smetany
  • 1/2 šálku suchého červeného vína nebo třeba Rybízáku, Jahoďáku či Hrušňáku (záleží na tom, co vám chutná více)

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte ve středně velké míse, dokud se krásně nespojí.
  2. Směs přelijte do zmrzlinovače a pak postupujte podle návodu výrobce přístroje.
  3. Výsledná zmrzlina by měla mít krémovou konzistenci a být pěkně hustá. To bude trvat zhruba 15 až 20 minut.

Domácí meruňková zmrzlina s Meruňákem

Meruňky se sice sklízí od poloviny července až do září, ale kdo říká, že zmrzlina se jí jen v létě? Pokud vám zahrádka letos dala dostatek meruněk a milujete náš Meruňák, vyrobte si ovocným vínem “cmrndnutou” zmrzlinu z ovoce. Skvěle chutná jen tak samostatně, ale rozhodně doporučujeme zkusit kombo čokoládové brownie + domácí meruňková zmrzlina.

Na tento recept potřebujete:

  • 450 gramů meruněk (asi 10-15 podle velikosti)
  • ¼ šálku hnědého cukru (55 g)
  • ¼ šálku kvalitního medu (60 ml)
  • 2 šálky tučné smetany (475 ml)
  • špetka soli
  • 1/2 šálku Meruňáku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a plech vymažte tukem nebo místo něj použijte pečicí papír.
  2. Meruňky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte pecky.
  3. Nakrájené meruňky dejte na plech a posypte je 2 polévkovými lžícemi hnědého cukru.
  4. Pak je pečte v troubě asi 20 minut nebo dokud nezkaramelizují. Signálem, že je hotovo můžou být u bublinky z ovocných šťáv.
  5. Až meruňky vychladnou, prožeňte je robotem či mixérem, aby získaly kašovitou konzistenci.
  6. Na mírném ohni zahřejte 2 polévkové lžíce cukru spolu s medem, smetanou, solí a Meruňákem. Míchejte celou dobu, aby se cukr a med rozpustili.
  7. Až bude směs hladká, stáhněte ji z ohně a nalijte do středně velké mísy. Přidejte meruňky a nechte několik hodin nebo přes noc zcela vychladnout v lednici.
  8. Další den směs dejte do zmrzlinovače a dále postupujte podle návodu výrobce přístroje.
  9. Zmrzlinovou směs dejte do mísy a do mrazničky alespoň na 2 hodiny ztuhnout, než budete podávat.

Tak dobrou chuť a nestyďte se dát si o kopeček navíc. Vždyť si to zasloužíte!