Kokosový olej se vyrábí ze sladké dužiny, přípravu zvládnete i doma

Reportáž z farmy: Jak se vyrábí kokosový olej

Vítejte v indonéské vesnici poblíž Papuy, kde jsme se pustili do výroby kokosového oleje. Výuku a podporu si vzala pod palec naše hostitelka, mama Nellie.
Díky ní jsme o několik hodin později mazali vlastní kokosovým olejem. A super na tom je, že se dá stejně vyrobit u nás doma.

Účinky kokosového oleje

Kokosový olej dodává jídlu lehce nasládlou vůni. Proto je parádní na vymazání formy na bábovku, smažení lívanců nebo palačinek.
Ještě větší užití má olej jako kosmetika. Používá se na čištění zubů a jejich bělení, na roztřepené vlasové konečky nebo jako masážní olej.
Doporučuje se také místo tělového mléka na suchou pokožku, místo mléka po opalování nebo dokonce lubrikačního gelu.
Kokosový olej zkrátka můžete použít na všechny způsoby.

Výroba kokosového oleje

K výrobě oleje potřebujete získat dužinu zralého kokosu (toho, který známe z Vánoc). V průmyslu se používají důmyslné stroje, které udělají práci za lidi – ale na vesnicích se dostává dvěma tradičnějšími způsoby.

Rozpůlený kokos se strouhá pomocí nožíku, který je uchycený na dlouhém prkénku. Nastrouhat tak jeden kokos trvá podle zručnosti 10-20 minut. Alespoň tolik to trvalo nám, když jsme si hrály na indonéské ženy… Druhý (rychlejší a modernější) způsob chce víc síly. Kokosy se osekají mačetou a potom se nadrtí v motorovém strojku. Klukům zabralo drcení kokosů stejnou dobu, jako nám zabralo ohlodání jednoho. Holt ta technika!

Vzniklá kokosová dužina je jemná a příjemně voní. V této podobě se používá například na výrobu kokotely (vynikající je karamelová, čokoládová nebo kešu).

Když máte dostatek kokosové dužiny, přichází ke slovu manufaktura. Dužina se vymáchá v prvním kbelíku s vodou, pořádně vyždíme a hodí do dalšího kbelíku.

Původní receptura na kokosový olej trvá několik dní – přeceděná voda se nalije do velkého galonu, přilije se do něj mořská sůl a nechá na sluníčku.
My však zvolili rychlejší proces, abychom si olej mohli odvést druhý den. Když je dužina úplně vyždímaná, přecedí se voda do velkého hrnce a ohřívá se.

Celý postup u kbelíku jsme zopakovaly ještě dvakrát dokola, aby v kokosové dužině nezůstala ani kapku oleje.
Po třech rundách máchání a ždímání zbyde úplně suchá kokosová drť, bez chuti a vůně.

Vaří se a míchá… až se po několika hodinách začne oddělovat olej, který vyplave na povrch hrnce.
Naběračkou se odděluje do misky a nakonec zvlášť ohřeje, aby unikly nečistoty.

Jak to dopadlo?

Z dvaceti kokosů jsme dostali 1,5 litru kokosového oleje. Překvapila nás jeho žlutá barva, na kterou v Evropě nejsme zvyklí.
Prý značí méně kvalitní olej, nicméně máme jasno – tato várka voní a chutná nádherně. Nejradši bychom ho pili po panácích.
A hlavně – z máchání v kokosové vodě máme ruce jako dětskou prdelku!

Tip Rybízáka: Honí vás mlsná jako nás? Doporučujeme kokosové chipsy a džemy od Mladý kokos.