Rizoto z trouby s žampion na víně

Jarní italské rizoto, pečené v troubě

Jaro je tady, pusťte ho i do kuchyně! Toto žampionovo-rozmarýnové risotto potěší oko a  žaludek. Navíc nemusíte hlídat, jestli se nepřipaluje – prostě ho šoupnete do trouby a připraví se téměř samo. Za půl hodiny je hotovo včetně umytého nádobí, takže můžete vyrazit brzo na procházku. Vždyť už to všude voní jarem!

Češi dělají v přípravě rizota jednu zásadní chybu – nepodlévají ho bílým vínem. Tato důležitá ingredience dává risottu ten pravý šmak, díky kterému chutná a vypadá luxusně. Nemáte prostě kejdu rýže, ale opravdu svěží syté jídlo. Obsaženého alkoholu se nebojte! Ten se totiž při varu vypaří, takže můžete bez obav za volant nebo jídlo servírovat dětem.

Na toto pečené rizoto doporučujeme Beziňák, bílé víno z květů bezu. Má totiž velmi příjemný dozvuk po květinách, proto se do jarního oběda hodí perfektně! Také alergici v těchto krušných časech zajásají. Zkvašené květy totiž nosu neškodí, takže kapesník bude potřeba jen na utření pusy při obědě. 😉

Suroviny pro 2 osoby

Na risotto:
– 3 hrnky vývaru
– 1 hrnek rýže arborio
– 1/2 hrnku Beziňáku (naše jarní bílé víno z bezových květů)
– 1 malá cibule
– 3 lžíce olivového oleje
– 1/2 hrnku parmezánu
Pro barvu a chuť:
– 400 ml čerstvých žampionů
– 3 stroužky česneku
– 3 lžíce olivového oleje
– 2 snítky rozmarýnu
– špetka chilli
– 1 lžička soli

Žampiony očištěte a nakrájejte na plátky.

Plech vymažte olejem, nasypte žampiony, česnek, chilli, rozmarýn a osolte. Vše pečte přibližně 20 minut.

Mezitím si cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte v hrnci na oleji. Přidejte propláchnutou rýži a a vše zajíjte 2 hrnky vývaru. Rýži přiklopte a vařte 15 minut.

Předvařenou rýži zalijte bezinkovým vínem a zbytkem vývaru. Zamíchejte a přidejte k kříbkům. Pečte dalších 10 minut.

Tip Rybízáka: Masožravcům ještě opečte vedle na pánvi kousky slaninky, ať neremcají.

Do hotového rizotta přimíchejte parmezán a vše servírujte s čerstvími bylinkami. Podávejte se sklenkou Beziňáku.

Tip Rybízáka: Chutná vám italská kuchyně? Tak bacha, ať neuděláte v krajině pizzy nějaký trapas. Přečtěte si článek Cappuccino po obědě? Tohle v Itálii nezkoušejte!