Borůvky jsou velmi zdravé, jejich chuti se nedá nabažit a hlavně z nich připravíte spoustu skvělých receptů od borůvkových knedlíků přes smoothies až po ovocné víno. Zatímco někteří neřeší, zda do receptu použijí lesní, nebo kanadské borůvky, jiní by kanadské za žádnou cenu nekoupili. Jsou takové závěry opravdu na místě, a nebo mezi kanadskými a lesními borůvkami takový rozdíl není? Na to jsme se pokusili najít odpověď.

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Než se vrhneme na detailní popis kanadských a lesních borůvek, představíme vám zásadní rozdíly mezi nimi. Vždyť proto jste tento článek otevřeli, no ne?

Kanadské borůvky se od těch “našich” lesních liší už na pohled. Kanadské borůvky jsou větší, a právě proto jim někteří dávají přednost – na takovém cheesecaku vypadají velké bobule sakra dobře.

Nicméně kanadské borůvky méně barví než lesní borůvky, protože fialovomodré barvivo zpravidla obsahuje jen jejich slupka, dužina má žlutozelenou barvu. Chcete-li tedy dosáhnout výrazně modrofialové barvy, například u borůvkové zmrzliny, jsou lesní borůvky lepší volbou.

Obě rostliny pochází ze stejného rodu brusnice, ale kanadské borůvky pochází ze Severní Ameriky. Můžete si je ale – narozdíl od těch lesních – vypěstovat na vlastní zahradě.

Kromě původu a velikosti se kanadské a lesní borůvky liší také chutí. Kanadské borůvky bývají sladší, protože to jsou cíleně šlechtěné odrůdy. Nákup kanadských borůvek v českých supermarketech ale často bývá jako ruleta. Můžete narazit na příjemně sladké zahradní borůvky, ale také na vodnaté bobule bez chuti.

Čeho se ale šlechtitelům zahradních borůvek nedaří (a zřejmě ani nikdy nepodaří) dosáhnout je výrazné aroma pravých lesních borůvek. To prostě nemá konkurenci!

Lesní borůvky mají nejen úžasné lesní aroma, ale slouží také jako skvělé barvivo do dezertů, zmrzlin a dalších pokrmů.

Lesní vs zahradní borůvky: které jsou zdravější?

Ať už sáhnete po lesních, nebo kanadských borůvkách, uděláte podle mnoha odborníků dobře. Oba druhy borůvek jsou zdraví prospěšné a měly by se v našem jídelníčku nacházet. Přesto jsou lesní borůvky prý zdravější, a to z jednoho prostého důvodu…

Jak už jsme zmínili, lesní borůvky na rozdíl od těch kanadských barví a čím více barviv obsahují, tím větší obsah antioxidantů mají. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že z čím drsnějšího/divočejšího prostředí borůvky pochází, tím více antioxidantů mají.

Borůvky: co obsahují a jaké mají zdravotní benefity

Hodně z nás jí borůvky hlavně kvůli skvělé chuti, aniž by se zamyslelo nad jejich zdravotními benefity. Borůvky bychom ale do našeho jídelníčku měli zařadit cíleně. Snad všichni odborníci, lékaři a výživový poradci se shodnou na tom, že borůvky jsou nejzdravější ovoce.

Borůvky obsahují:

  • karotenoidy (lutein, zeaxantin atd.),
  • flavonoidy (rutin, resveratrol, quercetin atd.),
  • vitamín A, B2, B5, B6, C, E,
  • a minerály: železo, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měď, chrom, selen, fosfor a zinek.

Borůvky a jejich vliv na naše zdraví

Nejvyzdvihovanějším přínosem borůvek je jejich schopnost v boji proti známkám předčasného stárnutí od vrásek přes šedý zákal až po osteoporózu, demenci a Alzheimerovu chorobu.

Dále působí – podobně jako brusinka – proti infekcím a zánětům močových cest. Působí také proti zácpě a podporují trávení. Navíc snižují “špatný cholesterol”, čistí krev a omlazují!

Borůvky mají vliv také na zdraví našeho srdce a cév. Konkrétně posilují srdeční sval, chrání před infarktem a zpevňují cévní stěny.

Objevte Borůvčák z lesních borůvek:

Jak borůvky uchovávat a konzumovat?

Zpracování borůvek

Dobrou zprávou je, že ať už borůvky tepelně upravíte (do 100 °C), zamrazíte nebo zchladíte, nedojde ke ničení jejich fytochemického potenciálu neboli laicky řečeno k podstatnému snížení obsahu antioxidantů.

Zavařování borůvek – jak na to

Na zavařování borůvek potřebujete jen cukr a zavařovací sklenice. Ideální na to jsou čerstvě utržené lesní borůvky, použít ale můžete i ty z obchodu nebo farmářských trhů.

Na malou sklenici použijte cca 4 polévkové lžíce cukru, na velkou sklenici cca 7 polékových lžic.

  1. Oprané borůvky nasypejte do sklenice a zasypejte cukrem.
  2. Sklenice dobře uzavřete a sterilujte asi dvacet minut na 80 °C.
  3. Borůvky pustí hodně šťávy, proto není nutné připravovat cukrovou vodu.

Skladování borůvek v lednici

Aby vám borůvky vydržely do nejdéle, nelze je jen natrhat či koupit a hodit do lednice. Brzy by se do nich pustila plíseň. Chcete-li borůvky skladovat v lednici, vystačíte si jako správná hospodyňka s vodou, jedlou sodou a octem. Překvapivé, ale účinné!

  1. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:10.
  2. Do hrnce nalijte 1 litr vody a rozmíchejte v něm 1,5 polévkové lžíce jedlé sody.
  3. Borůvky propláchněte přes síto, přesypte je do octové vody a nechte dvě minuty louhovat v octové lázni.
  4. Následně je sceďte a na stejnou dobu je ponořte do roztoku s jedlou sodou.
  5. Dobře propláchněte pod tekoucí vodou, jemně osušte v papírové utěrce a teprve poté uložte do lednice na plech nebo tác tak, aby byly dobře rozložené.

Skladování borůvek v mrazáku

  1. Borůvky pečlivě properte, nechte okapat a opatrně vsypejte do čistých sáčků, nebo dobře těsnící krabičky. Takto by měly vydržet v mrazáku až půl roku.
  2. Když je po omytí a okapání posypete cukrem, mohou borůvky v mrazáku vydržet klidně až rok.

Borůvky, které si přineste z lesa nebo obchodu vždy dobře properte a očistěte.

Doporučené dávkování borůvek

Pokud jste na základě tohoto článku došli k závěru, že borůvek není nikdy dost a že čím více jich sníte, tím zdravější budete, tak bohužel. Myslete na to, že borůvky jsou přece jen ovoce obsahující cukr, a tak i tady platí, že všeho s mírou. Ideální dávkování je zhruba hrst borůvek denně. Tím dokonce kompletně pokryjete doporučenou denní dávku vitamínu C!

Sušené borůvky: jedna kávová lžička 2-3x denně

Lyofilizované borůvky: Borůvky sušené mrazem neobsahují vodu, a na to je třeba myslet při dávkování. 10 gramů lyofilizovaných borůvek odpovídá hmotnosti 100 gramů čerstvých borůvek.

A to nejdůležitější na závěr: jak dostat flek od borůvek z oblečení?

Borůvky jsou sice skvělé barvivo, ale jak kde. Pokud potřebujete odstranit flek od borůvek z kůže, pomůže vám citrónová šťáva.

Flek od borůvek dostanete snadno pryč také z bavlněného oblečení. Namočte postižené místo na půl hodiny do kyselého mléka. Pokud jste si obarvili oblíbený vlněný svetr, použijte citrón. Z hedvábí pustí díky alkoholu.

Nezapomeňte po jakémkoli čištění skvrn prádlo vymáchat v teplé vodě.