Baťkovy sirupy vedou manžele Baťkovi. Z bylinek tvoří to nejlepší

Bylinkové sirupy jsou alchymie, říká Patrik Bátěk

Levandulový, lipový, zázvorový, mátový… Báťkovy bylinkové sirupy nás na Rybízáku naprosto nadchly svou chutí a čistotou. Od prvního ochutnání jsme si byli jistí, že ty chemické barevné věci v supermarketu už nikdy nekoupíme. Zakladatel Patrik Bátěk si zkrátka dává záležet, aby sirupy z rodinné firmy byly naprostá špička. “Za bylinkovými sirupy je příběh naší rodiny. Jméno v názvu vnímáme jako závazek kvality, za kterou si stojíme,” říká v rozhovoru.

Patriku, jak vznikly sirupy s vaším jménem?

Ze své podstaty nejsem tzv. zaměstnanecký typ, proto byla otázka času, kdy se objeví příležitost na trhu a ten správný impuls. Vznikli jsme z čistého nadšení z našeho prvního sirupu a přesvědčení, že bude chutnat nejen nám. Tehdy to byl sirup meduňkový a připravili jsme ho u nás v kuchyni v roce 2010. Postupně jsme s manželkou začali plnit sirupy do láhví posbíraných po rodině a v různých spřízněných restauracích. To byla naše první zakázka. Zlom v podnikání nastal v roce 2012, kdy jsme vyhráli soutěž Podnikavá hlava pořádanou Vědecko-technickým parkem pod Univerzitou Palackého. Poté padlo rozhodnutí, že do toho jdeme naplno.

Kolik vás je teď v týmu?

Jsme rodinná firma, základem jsme my dva s manželkou, ale bez našich kolegů si každodenní provoz neumíme představit. Ve výrobě máme 5 párů šikovných dámských rukou, sklad a expedice je doménou mužů.

Mátový, lipový nebo jitrocelový? Výběr závisí i na sezóně, říká Patrik Bátěk. Jeho sirupy ochutnáte na Rybízáku celoročně.

Jak pěstujete bylinky pro své sirupy?

Byliny si sbíráme nebo si pěstujeme na polích na České republice. Některé druhy pěstujeme v bio režimu s certifikátem a u všech kvalitu kontrolujeme pravidelnými laboratorními rozbory u Státní veterinární správy. Například pampelišku sbíráme na Hané, na jaře jsou louky plné, takže vyrážíme do terénu.

A jak dlouho trvá příprava takového sirupu?

Každý bylinkový sirup má svůj výrobní čas, ale v průměru příprava trvá jeden týden. Vyladění receptury můžeme nazvat alchymií. Tou se zabývám především já a můžu říci, že na chuti každého z našich 12 sirupů stále pracuji. Je to nekončící proces.

Který chutná nejvíce vám osobně?

Jsem na tom stejně jako naši zákazníci – chutě se mění se sezónou. V zimě jednoznačně vede jitrocelový, zázvorový a lipový sirup. S příchodem slunce a tepla se poptávka zvýší u květu černého bezu, máty a levandule.

Patriku, v čem cítíte, že se Báťkovy sirupy odlišují?

Konkurence je ohromná. Přesto naše sirupy oslovují stále více zákazníků díky naprosto autentické chuti, kterou tvoří výhradně bylinkami. Samozřejmostí u nás je, že sirupy neobsahují přídavky dochucovadel a přírodních aromat. Odlišní jsme i v procesu výroby, kdy sirupy vznikají tzv. za studena. Šetrným teplem procházejí jen při pasterizaci. To je cesta k uchování nejen chuti, ale i léčebných účinků, které bylinky bezesporu mají.

Je to složité v dnešní době vyrábět sirupy, myslím tím všechna nařízení?

S obsáhlostí legislativy jsme se ve vší síle potkali v začátcích podnikání. Požadavky v čase nepolevují, ale už víme a výrobu máme nastavenou tak, že se nám jednotlivá nařízení daří plnit. Často naše iniciativa v kontrolách kvality přesahuje zákonné normy.

Závěrem se chci zeptat, co vám chutná nejvíc na Rybízáku.

Hned po bylinkách piju nejraději pivo, proto mám u vás na Rybízáku oblíbenou sekci cidery a pivní speciály, kde si vždy vyberu.

Ochutnejte sirupy od Patrika a jeho rodiny na Rybízáku