Farma Pod kaštany je plná dětí i zvířátek... a zavařených dobrot!

Rozhovor pod kaštany: O sladkých džemech a životě na farmě

Na Farmě pod kaštany pěstují vlastní ovoce a zeleninu, ze které vznikají originální džemy, povidla a omáčky. Kromě toho je u nich pořád veselo.
“Kolem stále pobíhají kuřátka, kachňátka a další mláďata, stav se pořád mění,” směje se sympatická Alexandra. A má pravdu, před pár měsíci
rodinu rozšířila ještě dcera Amálka. Vítejte na návštěvě u Slívů!

Některé vaše mlsy mají opravdu neobvyklé suroviny – třeba sladká cuketa nebo řepoláda. Jak jste přišla na tyto recepty?
Ty jsme vymysleli vyloženě proto, abychom měli něco neobvyklé z běžných plodin. Džemařů a marmeládařů je na trhu hodně a my se snažíme odlišit a přijít vždy s něčím novým. Takže po večerním uspání malé Amálky brouzdám na internetu a hledám… A když najdu něco neobvyklého a zajimavého, vyzkouším a doladím tak, aby to chutnalo mně. Pak zkouší osmiletá dcera Katka. U pálivých se spoléhám na svoji intuici a chuť. Pak testují i moji rodiče, kteří jsou někdy až moc upřímní. 😀 Poté zkusím uvařit jen pár sklenek, vezmeme je na nějaký trh a podle zájmu lidí se vidí, zda je to hitovka nebo ne. Máme ale zkušenost, že v každém kraji či městě chutná něco jiného.

Řepoláda patří k nejzajímavějším dobrotám z farmy – máme ji i na Rybízák.cz.

Jak dlouho trvá testování, respektive než vychytáte chuť?
Mám zásadu, že mlsy mají pálit tak akorát, aby pálivost nepřehlušila chuť ovoce či zeleniny. Sama nemám ráda, když mě akorát pálí pusa a jinak těžko rozeznám chuť. Takže v švestkách s chilli musí být cítit švestky apod. nicméně máme pár vyloženě ostrých věcí, abychom potěšili i milovníky pálivého. Meruňky v plamenech, Čertova salsa nebo Čokochilli pořádně pálí.

A jak vznikly chilli pochoutky?
První chilli pochoutka byl chilli jam, dnes Cosi chilli. Přišla s tím kamarádka, že kdesi koupila džem z chilli a moc jí chutnal, ale že byl drahý, tak ať to uvařím. Další chilli mlsy už vznikali tak nějak samy, nechtěli jsme jít cestou džemů a ani pálivých omáček. Chtěla jsem být jiná a originální, protože jahodovou si uvaří kdekdo. Na druhou stranu jsem chtěla využit hlavně to, co dokážeme sami vypěstovat.

Papričky si také pěstujete na Farmě pod kaštany?
Samozřejmě. Pěstujeme klasické chilli papričky, habaňero, jalapeno nebo jolokia podle toho, jak moc pálit mls má. Pokud dojdou naše papričky,
kupujeme od drobných pěstitelů.

Alexandro, jak u vás vypadá běžný den?
Běžný den u nás řídí teď ta nejmladší sedmiměsíční dcerka Amálka. 🙂 Vše se odvíjí i podle toho, jakou směnu má manžel v práci. Podle toho se střídáme v krmení zvířat a dojení koz . Když Amálka dovolí (spí, nebo vydrží se nosit v šátku) vařím naše mlsy. Zrovna teď má období stoupání si o nábytek a chvilku neposedí, tak je vaření trochu náročnější. Koncem týdne se většinou etiketuje a připravujena trh.

Přihoďte čokoládovou višeň k nákupu na Rybízák.cz

Jak se třeba liší režim na farmě uprostřed léta, kdy všechno dozrává, a v zimě?
Snažíme se, aby naše mlsy byly co nejčerstvější, a tak se většinou pořád vaří nové a čerstvé várky na aktuální akce. V létě je více práce na zahradě, pastvinách i úpravě farmy, protože jsme ve fázi přestavby a budování. Sbírám plody i v přírodě. V zimě, když se nedojí kozy a opadnou trhy, což bývá až po Vánocích, se chvíli odpočívá, krmí se jen zvířátka a vymýšlí se nové věci na novou sezónu.

Proč vlastně farmaříme?
Chci nejsnadněji přiblížit dětěm zdravé potraviny, hlavně mému synovi s poruchou autistického spektra. Pak je to láska ke zvířatům. Líbí se mi naše téměř dokonalá potravinová soběstačnost. Manžela farmaření baví a vnímá ho jako relax od práce ve slévárně.

Která dobrota nejvíc chutná u vás doma?
Je nás šest, takže máme šest různých chutí. Nejstarší Milan jen tak něco nejí, ale zachutnala mu sladká řepoláda a švestky s čokoládou. Nahradil si tím nutellu, za což jsem ráda. Syn Lukáš má rád ostré věci, Kačka miluje jahody s chilli, klidně si je namaže na palačinky, ale nesmí moc pálit. No a manžel miluje vše sladké. U Amálky se teprv uvidí, co bude mít ráda. Sama jsme zvědavá. Já miluju višně s čokoládou, které nazývám přírodní antidepresivum. Pak je můj favorit divoká višeň – je ostrá, na lívance skvělá a na grilovaný hermelín geniální!

Co vám zachutnalo na Rybízák.cz?
Poprvé jsem ochutnala teď na garden foodu v Rožnově a úplně jsem se zamilovala do hřebíčkového vína!