Radovan Fron je ajťák, který úplně propadl chilli. Proto večery a víkendy tráví s rodinou nad výrobou a prodejem omáček Gaston Chilli.
Poznáte je i poslepu. Radovan si totiž zakládá na nejlepších surovinách a do svého kuchařského království odmítá vpustit chemii.

Radovane, proč vlastně Gaston?

Je to má přezdívka ze studentských let. 🙂

Na výrobu ale asi nejste sám, že?

Prakticky mi pomáhá celá rodina. Tchán v Hlučíně pěstuje papričky, na které postavil už dva skleníky a fóliovník.
Zahradničením se zabývá přes padesát let a chilli ho hodně chytlo. Letos navezl dvě tuny koňského hnoje a papriky dělají zázraky.
Kde jiní mají plody o hmotnosti cca 15 gramů, my je máme 25 gramů (a už jsme měli i giganty, které atakovaly 40 gramů).
Navíc mají opravdu luxusní pal.

Mladší dcera Gabča je strašně ráda trhá, starší dcera Sabča mi spolu se svým přítelem Martinem pomáhají s logistikou.
Já po čtyřech operacích kolene už nezvládám nosit těžší věci. Manželka lepí etikety a nandává na hrdlo kapsle a balí balíky
z eshopových objednávek, všichni společně jezdíme na větší akce.
Jsem jim za to hodně vděčný, sám bych to rozhodně nezvládl. Navíc jsem silně prorodinný typ a líbí se mi zapojení celé rodiny.

A zvládne rodina pálivost vašich omáček?

Žena a tchán chodí kolem obloukem. 🙂 Dcera Gabča má omáčky ráda a aktuálně baští nejraději Rozpálenou švestku.
Starší dcera si dá chilli občas, nejraději má Cayenne v rajčeti. Její Martin je moje krevní skupina! Právě on je první,
kdo zkouší ještě teplé omáčky.

Trvá testování dlouho?

Jsou omáčky, které jsem ladil roky, zatímco některé vypustím do světa po pár pokusech. Je to velká alchymie, pečlivě
zapisuju každý gram koření, každý mililitr octu a dalších surovin. Každá várka omáčky je však jiná, ovoce či zelenina je
pokaždé jinak šťavnaté nebo jinak sladké. I papričky stejného druhu mají pokaždé jinou sílu, dokonce i z jednoho keře.
Záleží i, jestli jsou z prvního sběru, nebo třeba až na konci sezóny. A tady začíná nejtěžší úkol – sladit a vyzkoušet za tepla.

Když jsem s omáčkou spokojený, jde mezi mé testery z okruhu přátel. Poté podle připomínek občas vyladím poměry surovin.
Například takto jsem díky reakci kamaráda oživil Habanero v dýni šťávou z limetky… a opravdu, omáčku to nakoplo.

Máte teď nějakou dobrotu, kterou už dlouho pipláte?

Už třetím rokem ladím hořčici, ale stále nejsem spokojen. Chtěl bych příští rok vyrobit i chilli džem a nakládané papričky.
Loni jsem jich pár skleniček vyrobil a prodal… a ti, co ochutnali, mě stále bombardují, kdy budou další. 🙂

A kterou omáčku máte vy sám nejraději?

Asi to bude znít jako klišé, ale mám rád všechny. Aktuálně v době grilování ujíždím na BBQ se švestkou a brusinkami.
Ladil jsem ji přes dva roky, než šla letos na trh.

Jak může vlastně omáčka vydržet dlouho i bez chemických přísad?

Pokud si uvědomíte, že jde o přírodní produkt bez chemie a podle toho se k tomu chováte, vydrží omáčka v lednici rok i déle od otevření.
Tím myslím neolizovat ústí lahvičky, nestrkat tam špinavé věci, maximálně hrdlo utřít čistým ubrouskem.
Toto jsem osobně vyzkoušel, když jsem měl v lednici Rozpálenou meruňku skoro 2 roky a občas jsem ji vyzkoušel.
Vše bylo v pořádku. Dokonce i vůně, konzistence, chuť a pal se změnila jen nepatrně.

Kdysi jsem slyšel, že produkt je tak dobrý, jako ta nejhorší věc v něm, proto se snažím mít vše prvotřídní. Když neseženu vše
v odpovídající kvalitě, raději omáčku vůbec nevařím. Používám už u mě proslavenou větu „však co, na Ferrari se taky čeká“.

Jste vcelku známý, že se nebojíte pálivosti…

Máme rádi, když jsme na trhu a přijdou „borci“, kteří běžně jí miliónové omáčky a ptají se po těch nejpálivějších. Když slyší,
že něco kolem 40.000 SHU (jednotka pálivosti), tak si s chutí naberou pořádnou dávku. Popravdě ještě je malinko pobízíme,
ať si naberou pořádně, když jí miliónovky. 😀 Drtivá většina z nich pak se slzami v očích lítá po celém trhu a shání mléko,
kašle a plive kolem sebe. Většinou to berou, že když mají omáčku z papričky, která má 1.000.000. SHU a je na ni tato
hodnota napsaná, tak jí miliónovou omáčku (spousta výrobců toho zneužívá).

V čem je ten háček?

SHU dané papričky je měřeno v sušeném stavu a paprička, která obsahuje 90% vody má tedy pouze desetinovou pálivost.
Takže čisté pyré pouze z Caroliny Reaper (donedávna nejsilnější papričky světa) má cca 200.000 SHU. Když jí dám do
omáčky dvacet procent (a věřte že to je opravdu hodně), tak to vychází na těch 40.000 SHU.
Takto jsem už rozplakal desítky lidí. Vždy se na to těšíme. 🙂

Rád zkoušíte novinky. Zaujala mě třeba omáčka z dračího ovoce.

Dlouho jsem prohledával web a nenašel jsem žádného dalšího výrobce ani doma, ani v zahraničí, který by toto ovoce používal
na omáčku (do pár omáček se v malém množství přidává). Přitom Žhavá Pitahaya málem na trh ani nedorazila. Zkusil jsem ji
uvařit a jelikož je s ní hodně práce a mně při vaření úplně nevoní, nechtěl jsem v ní pokračovat. Měl jsem jen 10 lahviček
Žena říkala, že než to vyhodit nebo rozdat, mám to zkusit prodat. A 80 % zákazníků, kteří ji ochutnali, si ji hned koupilo.

Proč myslíte, že vaše omáčky tak rychle mizí z pultu?

Často slyším „tvou omáčku poznám i poslepu“, nebo „dej 10 vzorků různých výrobců a tvá bude vždy jedinečná“. Snažím se
co nejvíce zachovat chuť základní suroviny. Spousta lidí mi říkala, že třeba moje švestková nebo meruňková omáčka je proti
jiným omáčkám kyselá. Zeptal jsem se jich, jestli si koupí meruňku a je sladká jako homole cukru, nebo je jemně kyselá,
někdy až trpká. Všichni řekli, že nakyslá a jen tato jedna otázka stačila k pochopení mé filozofie, co nejvíce se přiblížit
přírodě. Když je omáčka příliš přeslazená, nebo hodně octová, podle mě výrobce něco skrývá. Mám prvotřídní suroviny,
proto nic skrývat nemusím. Dokonce i slovenský tester Pekelník byl z ananasu vyveden z míry.

Radovane, máte nějaký vzor v podnikání?

Z chilli scény mám moc rád omáčky od Marie Sharp’s, jsem doslova posedlý její omáčkou Belizean Heat, ale líbí se mi celý
její sortiment. Lidským vzorem mi je marmeládová královna Blanka Milfait. Přestože získala nejvyšší možná ocenění ve světě
marmelád, zůstala stále skromná. Její vstřícnost ke svým fanouškům je bezbřehá. A máme stejnou filozofii – používání
nejlepších dostupných surovin, nic neošulit, vše dělat poctivě a srdcem.

To je znát i na vašich chilli dobrotách. 🙂 Poslední otázka – které víno z Rybízáka vám chutná?

Popravdě jsem šokován obrovskou šíří sortimentu ovocných vín a šumivých vín na vašem webu. Mám moc rád Šumivou jahodu,
připomíná mi dovolené v mé milované Itálii. A momentálně se chystám na Čokovišňák.