Pálivé omáčky z Moravy, které ohromily Ameriku. Jak vzniká My Chilli?

Richard Belžík a Honza Jašek snesou nebetyčnou dávku ostrosti, denně totiž ochutnají takové množství silných chilli papriček, že by se vám protočily panenky. Pod značkou My Chilli se však soustředí nejen na odzbrojující pálivost, ale hlavně na parádní chuť. Jejich pálivé dobroty jsme na Rybízáku prostě museli mít, vždyť vyhrály několik cen v nejprestižnější chilli soutěži ve USA!

Honzo, firma My Chilli existuje dva roky, přesto jste si už stihli přivezli 4 medaile. Proč jste se vydali na soutěž tak brzo?
Chtěli jsme vědět, jak si stojíme na světové úrovni, proto jsme se rozhodli zúčastnit se přímo té nejprestižnější – The World Hot Sauce Awards. Konkurence byla obrovská, přes 1400 výrobků v různých kategoriích. Každá z medailí je za jiný výrobek v jiné kategorii. První místo jsme získali s naší Barbecue omáčkou se sušenými rajčaty, v kategorii „Medium hot Barbecue Sauces“– což je pro nás obrovský úspěch, jelikož barbecue omáčky mají v USA, kde se soutěž konala, velmi vysokou úroveň. Medaile máme z posledních dvou ročníků – druhé a třetí místo z roku 2016, první a třetí místo z roku 2017.

Předpokládám, že jste se k pořádně ostrému chilli projedli, než jste se s Richardem pustili do podnikání.
Spojila nám záliba v podobě pěstování chilli a konzumace papriček, je to už hodně let, co se známe. Chvíli jsme se pohybovali v různých skupinách podobných nadšenců, než jsme se rozhodli rozjet společný byznys. Co se odolnosti týče, ta samozřejmě stoupá podle toho, jak často chilli jíte. Na pálivost lze zvyšovat toleranci poměrně snadno. Stejně snadno, jak si na ni vypěstovat závislost. 🙂

Kolují o chilli papričkách nějaké mýty, nad kterými kroutíte hlavou?
Samozřejmě! Takových nepravd či polopravd je plný internet, stejně jako v jakékoli jiné oblasti. Lidé většinou celkem snadno odhalí vyslovené nesmysly, ale pak se objevuje spousta „zaručených rad“, obvykle jak správně pěstovat rostlinky nebo jak donutit papriky, aby co nejvíce pálily.

Další nepravda, která se velmi často objevuje, se týká samotné pálivosti omáček. Mnoho výrobců zneužívá toho, že legislativa nijak přesně nedefinuje, jak má být pálivost označena, a tak často na obalu omáčky uvedou nesmyslně vysokou hodnotu SHU (pozn. – Scovilleho jednotek) tak, aby byl výrobek lákavý pro svoji extrémní pálivost. Pak jen na zadní etiketě napíšou, že se jedná o pálivost papričky v omáčce použité, nikoli pálivost omáčky samotné. K čemu to ale je, když je papričky v omáčce třeba 10 %? Ano, omáčka pálí, ale její hodnoty SHU jsou často jen desetinné oproti tomu, jaké číslo na výrobku je.

Jak dlouho vám vlastně trvá přijít na recept?
Od 10 minut do půl roku. 🙂 Cibulové chutney jsme skutečně ladili do dokonalosti několik měsíců, zatímco zmiňovaná Barbecue omáčka byl vysloveně pokus-omyl, který vyšel napoprvé.

Za ta léta máte určitě spoustu veselých chilli historek, například nandavání kontaktní čočky?
Jasně, akorát se to netýká kontaktních čoček, ale jiných částí těla. 😀 Ale vážně – s chilli už jsme zažili spoustu zábavy při výrobě, ochutnávkách nebo vtipech na naše kamarády typu Ochutnej tohle, to skoro nepálí. Bohužel, tyhle vtípky nám vydržely jen krátkou dobu. Teď už naše okolí dobře ví, že když jim něco nabídneme a ujistíme je, že to „skoro nepálí“, bude to zlo na lžičce.

A s čím přispěchat na pomoc, když chilli nakládá?
Záleží na tom, jaká část těla je zasažena. Při ochutnávání pomáhá mléko, v případě oka či podobných částí těla jen vyplachovat a obrnět se trpělivostí… Kapka pyré z chilli v oku je extrémně bolestivý zážitek.

Honzo, jaké favority máte z vlastní nabídky My Chilli?
Já osobně mám nejradši naše Cibulové chutney a omáčku z uzených papriček Smoked Peppers omáčku. Obě jsou slušně pálivé, ale ještě pořád si je můžete dávkovat po lžících, což mi vyhovuje.

VIDEO: Testování jedné z nejpálivější papričky světa