Home / Rozhovory s výrobci / Jak se vyrábí Rybízák? Nakoukněte do zákulisí

Jak se vyrábí Rybízák? Nakoukněte do zákulisí

/

Proč tolik lidí miluje Rybízák? Jak se víno z černého rybízu vyrábí? A co chystáme dál?
Poptali jsme se rovnou kapitána našeho e-shopu, Petra Čerňanského.

Petr, Nikol a Markéta – díky nim pijeme parádní ovocná vína!

Petře, jak tě napadlo vyrábět rybízové víno?

Někdy před sedmi lety byla moje mamka na festivalu ve Vizovicích a s kámoškama se u jednoho stánku strašně ožraly z rybízového vína. Na zkoušku mi přivezla 1,5l lahev, kterou se jim cestou podařilo vypít v autě. Zbylo jen na dně. Tehdy jsem si řekl, že to asi nebude marný matroš.

Prozradíš, jak se vlastně Rybízák vyrábí?

Podobně jako klasické víno z hroznů, kvasí v rototancích. Během celého procesu se velmi přísně hlídá teplota. Hodně lidí nemůže uvěřit, že je Rybízák opravdu jen z čistého černého rybízu. Stačí ale ochutnat a pak není třeba odpovídat.

A co Višňák a jahodové víno?

Výroba se liší jen mírně, významný rozdíl je pouze v druhu ovoce. Třeba ananasové víno kvasí 9 měsíců, Jabčák i 2 roky. Jinak téměř vše, co prodáváme, je z okolí 20 kilometrů od Frýdku-Místku.

Proč Rybízák.cz prodává i další dobroty, nejen víno?

V době Rybízačích začátků jsem při obrážení farmářských trhů, jarmarků, poutí a festivalů narazil na spoustu kolegů se skvělým sortimentem. Tak vznikla vlastně prvotní idea e-shopu, šířit kromě našich výrobků i farmářské výrobky mých přátel, které nejdou běžně koupit.

Já třeba nikdy nepil kafe (netušil jsem, že 3in1 není pravé kafe). Pak jsme v roce 2012 prezentovali Rybízák na Slezskoostravském hradě… a stánek jsme měli hned vedle Café Gape. Šéf pražírny Petr do mě dva dny hustil zajímavosti o kávě a její historii, takže jsem podlehl. Jednu dobu jsem pil i 7 espress denně. Pak jsem začal pít maté, takže teď mi těch espress stačí pět. Ale zrovna jsme v práci načnuli kávu z Kuby a toho bych vypil nekonečno!

Co máš na Rybízáku za své favority?

Z vín mám nejraději Višňák a ananasové víno. Hodně ujíždím na ciderech, nejraději jedu Hop Hop, a na těch nejbrutálnějších chilli. No a když mám nervy, prstíček s kokotelou je vždy zkrotí. Vlastně prodáváme všechno, co sami milujeme.

Pořád se tu něco děje… a taky je tu sranda.

V kolika lidech teď zvládáte provoz e-shopu, obchodu a výrobu?

Aktuálně je nás 7 statečných + brigádníci + 4 externisti. Přitom před rokem a půl jsme na to byli dva. Teď tu pracují tři z mých nej nej nejlepších přátel na celém světě. 🙂 Pořád se tu něco děje. Ještě teď mi v hlavě duní poslední Černý pátek, kdy jsme prodali více Rybízáku než za celý rok 2015 dohromady.

A nějaký zákazník, který ti nejvíc utkvěl?

Nakoupila u nás například Barbora Špotáková. Zaplatila omylem 2x a všimli jsme si toho až na základě dat z účetnictví. Tak jsem si psal s Barborou Špotákovou. A bylo to boží. 😀 Také náš zákazník se jménem J. Paroubek jednou poslal na e-mail neodolatelnou nabídku na marketingovou spolupráci. Prý můžeme využít jeho jméno např. na billboardech ve stylu “I J. Paroubek miluje Rybízák.” Za to chtěl dodávky vína zdarma. S lítostí jsem musel odmítnout, neboť politika, sex a náboženství do byznysu prostě nepatří.

Co tě na podnikání nejvíc baví?

Vždy mě bavilo něco tvořit. Sice jsem si podnikání představoval jinak – že budu moci pospat do 10, odejít, kdy chci, dát si dovolenou, kdy chci… Realita je taková, že vstávám v 5:30 a vracím se za tmy, přičemž večery často trávím s notebookem na klíně. Ale je to fajn. Ve firmě máme samé super lidi, je tady sranda a teplo. 🙂

Naše práce se skládá především z marketingu, logistiky a zákaznického servisu. Každá tahle část má něco do sebe a když je budeme dělat špičkově, tak jednou budeme velcí. Akorát ve firmě nemáme ajťáka, takže když přestane tisknout tiskárna, je to na mě. A to je fakt opruz, stejně jako legislativní věci.

Ale očividně to stojí za to! Když jsem poprvé přišla na web a Facebook, koukala jsem na počet pochvalných komentářů. Proč myslíš, že lidi tak baví Rybízák?

Kdysi jsme prodávali jen PET lahve – lidi chtěli sklo, tak jsme začali plnit Rybízák do skla. Nebo nám jedna paní na Facebooku psala, že by ráda bag in box obaly. Do měsíce jsme je měli v nabídce. Rybízák prostě děláme pro lidi. Taky objíždíme spoustu farmářských trhů, jarmarků, poutí a festivalů, které zveřejňujeme na našem Facebooku. Ve všední dny od 8 do 16 hodiny se za námi můžou zastavit do prodejny ve Frýdku-Místku, jsme v ulici Frýdlantská 2166. Se zákazníky vždycky rádi pokecáme.

Jak to vypadá ve skladu Rybízák.cz? Možná zrovna odesíláme vaši zásilku.

Co dalšího chystá Rybízák.cz na 2018?

Miliardu věcí! Upravíme web, aby byl přehlednější a rychlejší. Brutálně rozšíříme sortiment, otevřeme nové prodejny. Také dostaneme Rybízák do vinoték a zdravých výživ po celé ČR. Více zabereme na Slovensku, zrychlíme dodání a hlavně zlepšíme zákaznický servis.

Petře, díky. Dáme našemu rozhovuru závěrečnou tečku?

Jo. Zákazníkům přeji mnoho propitých nocí bez ranního bolehlavu.