Připravte si salátovou zálivku dopředu a ve větším množství, schovejte ji do lednice a spotřebujte do 3 týdnů.

Rychlá jarní zálivka s barevným salátem

Připravte si dopředu dávku zálivky, která vám vydrží v lednici až 3 týdny. Stačí pak jen nakrájet zeleninu a přelít ji vychlazenou směsí. Olivový olej s citronem a hořcicí pořádně propojí chutě. Zkuste k ní tento zeleninový salát – mix ořechů a avokáda dostane do těla zdravé tuky a vitamíny. A chutná i masožravům… samozřejmě jako příloha k pořádné flákotě. 😉

Proč se přidává do salátu olivový olej? Bez tuku projdou všechny obsažené vitamíny v zelenině skrz tělo, a to bez větších účinků. Proto nezapomeňte vždycky přikápnout kvalitní olivové oleje, které jsou přímo napěchované antioxidanty. Někteří lidé si dokonce dávají ráno panáka nalačno a chválí si, že jim oliváč pomáhá s trávením a imunitou.

Opravdu kvalitní olivový olej se dá degustovat jako víno. Nejlepší vznikají ve Francii, Španělsku, Itálii, Řecku… a tak si trochu středozemní atmosféry přineste i na svůj stůl. Tato olivová zálivka se skvěle hodí na všechny saláty s masem, mořskými plody nebo i k vegetariánské verzi, jako je ta naše. Díky ořechům, vejci a avokádu dostanete parádní sytou večeři.

Zálivka na 4 porce:

– 80 ml olivového oleje (my použili BIO Picual s pepřovým nádechem)
– 2 lžičky dijonské hořčice
– šťáva z jednoho citrónu
– 1 lžička medu
– 1/2 lžičky sušeného česneku
– špetka soli a pepře
– olej na smažení

Suroviny na salát:

– 200 g polníčku
– 100 sýru feta
– 4 lžíce sušených rajčat
– 4 vejce uvařená na tvrdo
– hrst vlašských ořechů
– avokádo

Všechny suroviny na zálivku dejte do mixéru a párkrát promixujte.

Přelijte smíchanou zálivku do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vám vydrží až 3 týdny.

Dejte rozpálit pánev a ořechy na ní opečte (tady nepřidávejte olej, pánev nechte suchou!). Ořechy promíchejte, ať se nepřichytnou, jen chytnou šmak.

Sýr i rajčata rozkrájejte na tak velké kousky, které chcete.

Polníček opláchněte, zbavte ho pořádně přebytečné vody.

A můžete servírovat! Na každou porci rozdělte rovnoměrně suroviny a vše bohatě zalijte připravenou zálivkou.

Tip Rybízáka: Doporučujeme ještě vyzkoušet zálivku s jablečným ciderem.