S vínem v kuchyni: 3 rychlé recepty, které zvládnete do 30 minut
S vínem jde všechno líp, a to i v kuchyni. Samozřejmě popíjení při vaření je krásná kratochvíle, ale pokud pár deci kápnete i do omáčky nebo vínem podlijete maso, uděláte ještě líp. Víno dává pokrmům jiskru a chuť pětihvězdičkových restaurací. Důkaz? Tyhle 3 rychlé recepty na víně, které chutnají fakt světově.
Čína s bílým vínem
Nemáte v okolí dobrou „čínu“? Připravte si ji doma. Tento recept nevyžaduje žádné speciální suroviny, takže vás nevyjde na majlant, ale výsledek, ten milionový podle nás rozhodně je. Samozřejmě díky bílému vínu. Použijte třeba suché či polosuché bílé víno, nám se ale nejvíc osvědčila exotika v podobě Angrešťáku a ananasového vína.

Základní suroviny, maso a víno – taková kombinace vždy zasytí a skvěle chutná.
Doba přípravy + vaření: 25-30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
- 10 g chilli (čerstvé, v prášku nebo vločky)
- 1 lžíce solamylu
- 300-400 gramů kuřecích prsou
- 200 ml bílého vína
- 1 větší mrkev
- 1 menší červená cibule
- 1 zelená nebo červená paprika
- 1 lžíce sladké sójové omáčky
- 1 větší vejce
- špetka soli
- špetka sladké papriky
- 1 lžička koření na čínu
- slunečnicový nebo kokosový olej na smažení
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky a dejte je do misky spolu s kořením na čínu, solamylem, solí, sójovou omáčkou a vajíčkem.
- Maso můžete, ale nemusíte, dochutit mletou paprikou.
- Vše zalijte vínem, směs pečlivě promíchejte a nechte chvíli odpočívat.
- Mezitím si oloupejte mrkev na plátky, na větší kousky nakrájejte papriku i cibuli. Chilli papričku nakrájejte na kolečka.
- Cibuli osmažte na oleji a po chvíli přidejte mrkev, obě papriky a krátce orestujte.
- K orestované zelenině přidejte kuřecí maso a podlijte vodou.
- Vařte do měkka a podávejte s rýží nebo nudlemi.
Vínem glazované brambory s bylinkami
Dejte bramborám prostor na celém talíři! Aby byl chuťový zážitek maximální, kupte opravdu kvalitní brambory, například typu A nebo B. Brambory typu C jsou hodně škrobnaté a vařením se rozpadají. Z pokrmu měli spíše bramborové blátíčko s vínem. A když už je řeč o víně, stejně jako v případě číny, použijte suché bílé. My jsme je zkusili i variantu více na sladko a použili Beziňák – naprostá lahoda!
Doba přípravy + vaření: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
- 1,5 kg neoloupaných brambor
- 200 ml suchého bílého vína
- 200 g cukru krystal
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 polévkové lžíce nasekané petrželky
- 200 g másla
- 2 špetky soli
Postup:
- Brambory omyjte a vařte ve slupce ve vroucí osolené vodě 15-20 minut.
- Poté brambory slejte, nechte vychladnout a oloupejte.
- Na velké pánvi ohřejte víno spolu s cukrem a tymiánem. Víno přiveďte k varu a krátce povařte.
- Potom přidejte máslo a míchejte. Za chvíli vám vznikne tekutý karamel.
- Na pánev přidejte brambory a míchejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
- Na závěr je posypejte petrželovou natí, promíchejte a podávejte – samozřejmě se sklenkou bílého vína.
Roštěnky s červeným
Abyste neřekli, že vám pořád cpeme kuře a bílé víno, tak tu máme i jeden recept na hovězí roštěné s červeným vínem. Překvapivě se vejdete do půl hodiny! Můžete použít prakticky kterékoliv červené, ale samozřejmě, čím kvalitnější víno použijete, tím více si pochutnáte. A nebo to zkuste jako my – s Rybízákem, Borůvčákem nebo Višňákem.

Roštěnky na víně za půl hodiny a jako z pětihvězdičkové restaurace? Proč ne. Všechno je to o výběru správného vína.
Doba přípravy + vaření: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
- 2 plátky hovězího roštěnce
- 50 g kuchyňské cibule
- 10 g másla
- 50 ml červeného vína
- 1 lžíce oleje
- půl čajové lžičky hladké mouky
- pepř
- sůl
Postup:
- Maso lehce naklepejte a okraje nařízněte.
- Roštěnky položte na pánev s rozehřátým olejem. Maso po obou stranách osmahněte tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Poté je přeložte z pánve na nahřátý talíř.
- Olej slijte z pánve, dejte na ni máslo, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a nechte zpěnit.
- Cibuli poprašte moukou, osmahněte, zalijte vínem a 1 polévkovou lžící vody. Za stálého míchání povařte.
- Teď už zbývá jen roštěnky osolit, opepřit, pokrýt cibulí a přelít šťávou. Podávejte s bramborami, ideálně šťouchačkami nebo grilovanou zeleninou.