Štědrovečerní tabule: Jaké víno ke kaprovi, řízku nebo cukroví?
Rádi máte na Vánoce všechno tip top a výjimkou není ani štědrovečerní večeře? Pak by vás mohlo zajímat, jaké víno ke kaprovi či řízku doporučují someliéři. Málokdo totiž ví, jak na to a k vánočním pokrmům si otevře nevhodnou lahvinku.
Co na to Kuba?
Chcete si otevřít lahvinku vína už k obědu? Kdo nečeká na zlaté prasátko, může si třeba ke Kubovi otevřít výraznější červené víno s vyšším obsahem alkoholu, například Rulandské modré.
Smažený kapr jedině se suchým sektem
Bubliny na sváteční tabuli nesmí chybět. Skvěle se hodí ke svátečnímu přípitku, když se celá rodina sejde u jednoho stolu, ale hlavně krásně vyzdvihnou chuť smaženého kapra a bramborového salátu. Ať už zvolíte šampaňské, cavu nebo ryzlink vlašský, důležité je, aby bylo označené brut neboli suché. Čím sušší bude, tím lépe.
Že si ke štědrovečerní večeři raději otevřete pivko? Pak sáhněte po prémiovém ležáku, po kterém vám dobře slehne (i když jste ztrestali půl kila bramborového salátu).
A nebo zkuste naše Bubláky a Bublinky
Tak trochu perlivé víno, tak trochu ovocné víno, ale hlavně rozverné bubliny, které o Vánocích nesmí chybět v žádné skleničce.
Jaké víno ke kaprovi načerno? Jedině polosladké červené
Znáte kapra načerno? Je to nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Pokud souhlasně kývete, o štědrovečerní večeři k němu podávejte červené víno s trochou zbytkového cukru.
Prima volbou bude polosladké či polosuché, odrůdově Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Svatovavřinecké. Tóny švestek a povidel se ke kapříkovi skvěle hodí. Cukr ve víně je v tomto případě důležitý, protože sladko-kyselý pokrm by mohl zapříčinit, že víno bude chutnat fádně.
Neholdujete vínu? Otevřete si černý ležák nebo náš Borůvčák. To bude hostina, panečku!
Přírodní kapřík musí plavat ve víně s kyselinkou
Kapr patří mezi tučnější ryby. K přírodní úpravě si proto žádá bílé víno s výraznější kyselinkou jakou mají Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Sušší víno sluší nejen kaprovi na přírodno, ale také pikantnějším rybičkám.
Nepijete víno z hroznů právě kvůli kyselince? Někomu zkrátka nedělá dobře. Zkuste místo něj víno z ovoce, třeba z Angreštu.
Lososa spláchněte lehce kyselejším vínem
I když v některých domácnostech stále vede kapr, někde už si dopřávají lososa, nebo dokonce mořské plody. Máte to také tak? Pokud ano, víno se bude lišit podle toho, o jakou mořskou “potvoru” jde:
- mix mořských plodů: lehce kyselejší víno jako např. Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé
- losos či pstruh: šampaňské, suché Chardonnay a obě odrůdy Ryzlinku
- treska, pražma, platýs, mořský vlk: aby víno jejich chuť nezastínilo, vsaďte na mírnější chutě (např. Pinot blanc)
- makrela: Sauvignon
Masožravci, zapomeňte na stará pravidla
Světle maso = bílé víno, tmavé maso = červené víno. Tohle pravidlo je už přežitek. Bez obav je spárujte s chuťově bohatými aromatickými bílými víny. Doporučuje se také sušší středně plné či plné červené jako například Frankovka, Rulandské modré či Cabernet Sauvignon. Zdobí štědrovečerní tabuli husa nebo kachna? Nalijte si k ní plnější a kyselejší odrůdy vína a klidně i s vyšším obsahem alkoholu.
Víno k řízku vybírejte podle druhu masa
Málokoho by napadlo otevřít si k řízku něco jiného než pivo. Smažená jídla k tomu jednoduše vybízí. Když jste ale na víno, co pak? Someliéři našli skvělá vína, která se k řízku velmi hodí. S vepřovým řízkem se krásně snoubí plnější suché Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský. K telecímu řízku je zas parádní jemnější Sylvánské zelené a Müller Thurgau. Naopak ke kuřecímu řízku vybírejte vína s vyšší kyselinkou a lehkou ovocností (např. Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský).
Co na závěr hostiny?
I když se už všichni chvějí nedočkavostí na Ježíška, neměla by chybět tekuté tečka za celou hostinou. Nejlepší jsou k tomuto účelu dezertní vína (slámová či ledová), která jsou sladká a krásně doplní sladký i slaný dezert.
Víno k cukroví: nej jsou moštové odrůdy
Čím spláchnout vanilkové rohlíčky nebo linecké? Vsaďte na moštové odrůdy vína jako třeba André, Hibernal, Müller Thurgau, Tramín červený nebo Muškát moravský. Rozhodně nic nezkazíte ani portským. Nejlepším parťákem k cukroví je však pěkně sladká Pálava. To platí nejen pro cukroví, ale také pro štolu nebo vánočku.
Jestli vás více lákají bubliny, tak dobrá zpráva: k vanilkovým rohlíčkům se velmi dobře hodí sladší sekt.