Home / Rybízákovy tipy / Mrazem sušené ovoce: Proč je lepší než klasické?

Mrazem sušené ovoce: Proč je lepší než klasické?

/

Křížaly nebo sušené švestky dostávají v horku zabrat. Místo nich teď frčí křupavé, mrazem sušené ovoce. V čem je jeho výhoda oproti klasickému sušení?

Rybízákův mrazem sušený rakytník, 139 Kč

Siřičitany, nebo mráz?

Většina sušeného ovoce se připravuje horkým vzduchem a pro zachování přirozené barvy a trvanlivosti se přidávají siřičitany. Proto se běžné sušené ovoce doporučuje omýt horkou vodou. Naštěstí technologie jdou kupředu a zjistilo se, že ovoce lze mnohem šetrněji sušit mrazem, neboli lyofilizovat.

Lyofilizace neudělá z jahod, borůvek nebo třeští skvrklé kuličky – plody jsou naopak lehce křupavé. Sušení mrazem zachová tvar i větším kusům ovoce, vynikající jsou například sušené švestky. Nás nejvíc překvapil banán – lyofilizovaný totiž vůbec nepřipomíná tvrdé proslazené plátky, naopak je měkce křupavý a plný banánové chuti, jak ji známe.

Mrazem sušené ovoce (neboli lyofilizované) původně vymysleli pro kosmonauty NASA, protože ovoce touto úpravou ztratí na hmotnosti. Proto dokonce chutná i těm, kteří sušené švestky nebo jablka nepozřou. Lyofilizované ovoce prodává naše oblíbená značka Mixit. No a v Rybízáku jsme se do něj zbláznili taky.

V čem je lyofilizované ovoce lepší než klasické?

– Křupe a je lehoučké.
– Má stejnou barvu a tvar jako původní čerstvé ovoce.
– Mráz zvýrazní chuť a vůni ovoce, často lehce zesládne.
– Má zachované téměř všechny živiny a vitamíny.
– Neobsahuje chemii nebo cukr, sušení mrazem funguje jako přirozený konzervant.

Malé křupavé ovoce od Mixitu, 169 Kč.

Bacha na vlčí hlad

Ovoce obsahuje sacharidy, a proto se obvykle doporučuje jíst spíše dopoledne, aby tělu dodaly energii a nestihly se uložit jako špíček. Sušené ovoce přijde vodu, zmenší tvar a lyofilizované téměř nic neváží – a proto někdy máme pocit, že můžeme sníst po kilech. Jenže když u televize schroupete mísu sušeného banánu, je to jako kdybyste snědli 5 banánů na posezení. To už je pořádná darda cukrů… Tělo si sice vezme spoustu vitamínů i vlákniny, ale přebytečné cukry uloží na “horší časy”. Takže doporučujeme si užít chuť ovoce – bez koukání na televize nebo do počítače. Slaďoučké křupavé kousky si vychutnejte jako svačinu nebo snídani.

Tipy, jak jíst mrazem sušené ovoce

– Přisypte ho do ovesné kaše nebo musli.
– Ozdobte jimi palačinky nebo lívance.
– Používejte je do smoothies.
– Smíchejte je s ořechy a zobejte ke svačině (hrst stačí).
– Prach z ovoce použijte k obarvení nebo oslazení dezertů.