Home / Rybízákovy tipy / Věčný začátečník v kuchyni? 5+1 fígl, jak uvařit jak profík

Věčný začátečník v kuchyni? 5+1 fígl, jak uvařit jak profík

/

Jak zaválet v kuchyni, když umíte výborně akorát vajíčka? Nechte za sebe promluvit super ingredience – čím kvalitnější, tím lépe dopadne jídlo (a tím méně s ním máte práce). Všem věčným začátečníkům doporučujeme se nebát a začít s těmito tipy:

Spolehněte se na tři ingredience

Čeká vás večeře, kde potřebujete zaválet, ale chybí vám kuchařské sebevědomí? Nepouštějte se do složitých postupů, na které potřebujete hromadu surovin. Vsaďte radši na recepty, které se skládají ze základních surovin. Vždyť právě proto je jihoitalská kuchyně tak populární – téměř každý recept se skládá z pár ingrediencí, které jsou ale superkvalitní. Udělejte třeba fantastické italské špagety s kvalitním pestem a pravým parmezánem a ozdobte je cherry rajčetem… Proč riskovat pohromu, když kvalitní suroviny udělají práci za vás.. Tip Rybízáka: Přečtěte si také, proč si neobjednávat cappuccino po obědě.

Svěřte vaření troubě

Pokud vás nebaví dlouho u sporáku, hledejte recepty na eintopfy nebo zapečená jídla. Prostě jen naházíte suroviny na jedno místo, natáhnete minutku a po zazvonění jen přijdete k hotovém. Mezitím se můžete věnovat hostům a oni budou zírat, že jste jen tak mimochodem uvařili. Tip Rybízáku: Nás uhranulo například rizoto pečené v troubě:

Marinujte maso

Masožravci, najděte si dobrého řezníka – pořádná kvalitní flákota zaboduje víc než usušený plátek masa ze supermarketu. A protože přichází grilovací sezóna, blíží se i váš čas! Kromě masa potřebujete jen hoooodně dobrý olivový olej a vyladěné chilli omáčky. Kečup vůbec nevytahujte, tím shodíte veškerou svou snahu. Všechnu ochucovací práci za vás udělá marináda přes noc. Tip Rybízáka: Vytuněná grilovaná žebra v chilli marinádě

Vařte na víně

Tajná ingredience, která dodá jídlu hloubku a šmak typický pro dobré restaurace. Bílým vínem se podlévá italské risotto, červeným pak červené maso. S ovocnými víny se vaří úplně stejně a popravdě jsme úplně nadšení, jak se nám Rybízákem otevřela úplně nová dimenze vaření! I obyčejná boloňská směs má pak najednou chuť jako z Itálie. Tip Rybízáka: Vyzkoušejte guláš na divoko na červeném víně

Používejte zázračné ingredience

Mějte po ruce suroviny, které jídlo krásně ozdobí a nebo obalí svou specifickou chutí. Nám takto slouží třeba jarní cibulka, bazalkové pesto, dijonská hořčice nebo kvalitní ocet balzamico. Tip Rybízáka: Na tohle léto máme jasného favorita, grilované krevety s BBQ omáčkou!

Naučte se super zálivku

Saláty jsou nuda? Nejspíš proto, že je jíte samotné – bez citronu, hořčice, oříšků nebo sýrů. Jakmile začnete střídat zálivky, zjistíte, že zeleninové saláty vás baví nejen jako příloha, ale i hlavní chod. Zálivka na salát dokáže z pár listů udělat gastrozázrak. Tip Rybízáka: Šmakuje nám rychlá jarní zálivka na barevný salát.